Μνημόνιο και με την Τυνησία σχεδιάζει ο Ερντογάν!






Η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κρίση με «στοιχεία στρατιωτικής αναμέτρησης» και πραγματοποιεί κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα ελπίζοντας ότι θα ενισχύσει το αντιτουρκικό μέτωπο που υπάρχει -τουλάχιστον στα λόγια- στην περιοχή.
Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η απόφαση για αποστολή ελληνικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η πιθανή, όπως λένε οι πληροφορίες, συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην πολυεθνική ναυτική δύναμη που θα περιπολεί στα Στενά του Χορμούζ.


Από: Real News - Πάρις Καρβουνόπουλος


Ωστόσο, αυτό που πρωτίστως ανησυχεί την Αθήνα είναι ο σοβαρός κίνδυνος θερμού επεισοδίου με την Τουρκία το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι η Αγκυρα ετοιμάζεται να ανοίξει έναν ακόμη θαλάσσιο διάδρομο που θα την ενώσει με την Τυνησία! Επί του θέματος υπάρχει και σχετικός χάρτης.


Στρατιωτικά η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας. Τα σενάρια έχουν ανακοινωθεί από την ίδια την Τουρκία:


> Αποστολή ερευνητικού σκάφους πέριξ της Κρήτης.
> Αποστολή γεωτρύπανου στην ίδια περιοχή.
> Ευθεία αμφισβήτηση της περιοχής του Καστελλόριζου.
> Κρίση που μπορεί να ξεκινήσει από κάποιο «ατύχημα» στο Αιγαίο.


Για όλα αυτά τα σενάρια οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάμεις έχουν σχέδια δράσης και, όπως λένε από την κυβέρνηση, «απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής».


Οι νέοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ αλλά και ο Α/ΓΕΑ, που παρέμεινε στη θέση του, έχουν θεωρητικά τουλάχιστον «λυμένα τα χέρια» για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε τουρκικής επιθετικής κίνησης.Κοινή εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας είναι ότι στρατιωτικά τουλάχιστον δεν υπάρχει απο-λύτως καμία προσδοκία για βοήθεια από τους συμμάχους - Αμερικανούς και Ευρωπαίους.


Γι’ αυτό και ασκείται κριτική στην κυβέρνηση επειδή αποφάσισε την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία και σκέφτεται σοβαρά να στείλει και μια φρεγάτα στη ναυτική αρμάδα που θα περιπολεί στα στενά του Χορμούζ. Το επιχείρημα των υποστηρικτών της αποστολής ελληνικών δυνάμεων είναι ότι «θέλουμε τη Σαουδική Αραβία με το μέρος μας».


Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου μπορεί να γίνει ακόμη πιο περίπλοκη εάν η Τουρκία προχωρήσει στην επόμενη φάση των σχεδιασμών της, για την οποία τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας είναι ενήμερα. Η Αγκυρα έχει δημοσιεύσει χάρτες που δείχνουν ότι μετά τη Λιβύη σκοπεύει να «ενωθεί» μέσω θαλάσσιου διαδρόμου δυτικά της Κρήτης και με την Τυνησία!


Η Τουρκία «πατώντας» στο «μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης» θέλει να προχωρήσει στην υπογραφή ανάλογης συμφωνίας με την Τυνησία,
αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη ελληνικών νησιών στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Την «Επιχείρηση Τυνησία» έχει προαναγγείλει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη δήλωσε ότι «η Τουρκία θα διεξάγει συνομιλίες με κάθε εμπλεκόμενη χώρα, εκτός από την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτά προκύπτουν από το ∆ιεθνές ∆ίκαιο. Επιθυμούμε τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και αυτό ισχύει και για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη θα συνεχίσουμε τις συνομιλί-ες και με άλλες χώρες της περιοχής».


Τι και από πότε το επιδιώκει η Τουρκία


Η Τουρκία έχει δουλέψει το σενάριο που εξελίσσεται τώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο εδώ και πολλά χρόνια.


Στις 2 Μαρτίου 2004 και στις 12 Μαρτίου 2013, η Τουρκία με επιστολές της στα Ηνωμένα Εθνη γνωστοποιούσε την άποψή της για τα συμφέροντά της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθορίζοντάς τα και με συγκεκριμένες συντεταγμένες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα συμφέροντά της βρίσκονται «δυτικά του σημείου με συντεταγμένες 32 μοίρες, 16 λεπτά και 18 δεύτερα ανατολικά».


Στις 18 Μαρτίου 2019 η Αγκυρα επανέλαβε αυτή τη θέση, προσθέτοντας αυτή τη φορά και τον 28ο παράλληλο, τον οποίο αναφέ-ρει ως βάση για τις όποιες μετέπειτα οριοθετήσεις. Επιπλέον, ανέφερε ότι η μέση γραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου αποτελεί τα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.


Τι σημαίνουν όλα αυτά;


Η Τουρκία με... γομολάστιχα σβήνει Κύπρο και ελληνικά νησιά από τον χάρτη και αποκτά θαλάσσια σύνορα με Λιβύη, Αίγυπτο και Ισραήλ! Με αυτό το σκεπτικό η Τουρκία «εξαφανίζει» Κύπρο, Κρήτη, το σύμπλεγμα της Μεγίστης, τη Ρόδο και την Κάρπαθο.


Από το 2011 η Τουρκία έχει οριοθετήσει σύνορα με το ψευδοκράτος και είχε «κόψει» θαλάσσια οικόπεδα τα οποία παραχωρήθηκαν προς εκμετάλλευση στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ.
http://www.freepen.gr/2020/01/blog-post_981.html?fbclid=IwAR0Vg8Ro7bpYy9ZO38ej9xXJVCTj9B64zsylrqA5SkUIk5KBuP9bszKv0yI

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια