Σε εξέλιξη ο εξισλαμισμός της Σουηδίας, κατάρρευση κοινωνικών δομών και ποιος θα ενσωματώσει ποιον;







Το Σουηδικό κράτος πρόνοιας έχει συχνά εγκωμιαστεί από τα αριστερά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν η Σουηδία κατακλύστηκε από ανθρώπους που εμφανίστηκαν ως Σύριοι πρόσφυγες, η Σουηδία αντιμετωπίζει τώρα μια κρίση πρόνοιας που απειλεί ολόκληρο το σουηδικό μοντέλο πρόνοιας.


Gatestoneinstitute.org - Nima Gholam Ali Pour
Παρουσίαση Freepen.gr


Η Σουηδία είχε 9,7 εκατομμύρια κατοίκους το 2015, προτού δεχθεί 162.000 αιτούντες άσυλο. Το 70% των αιτούντων άσυλο προέρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 70% των αιτούντων άσυλο ήταν επίσης άνδρες. Η κρίση της μετανάστευσης δημιούργησε μια μη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που οδήγησε το σουηδικό
πολιτικό κατεστημένο να επανεξετάσει τη στάση του όσον αφορά το μεταναστευτικό άσυλο, το οποίο μέχρι τότε ήταν εξαιρετικά φιλελεύθερο.


Ωστόσο, η μετανάστευση με σκοπό το άσυλο συνεχίστηκε. Μεταξύ 2016 και 2018, περισσότεροι από 70.000 πρόσθετοι μετανάστες ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία και περισσότεροι από 105.000 πρόσφυγες έλαβαν άσυλο.


Υπάρχει δημογραφικός αντίκτυπος από τη μετανάστευση που επηρεάζει την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα της Σουηδίας, καθώς και τις συντριπτικές οικονομικές επιπτώσεις στο κράτος πρόνοιας της Σουηδίας.


Οι δημογραφικές επιπτώσεις παρατηρούνται σε πόλεις όπως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Malmö, όπου οι άνθρωποι με ξένο υπόβαθρο (ξένοι ή και οι δύο γονείς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό) αυξήθηκαν από το 31,9% του πληθυσμού το 2002 στο 45,9% του πληθυσμού το 2018. Υπάρχουν ήδη τρεις δήμοι της Σουηδίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ξένο υπόβαθρο: Botkyrka, Södertälje και Haparanda. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση είναι πώς να ενσωματώσετε τους αλλοδαπούς, αν η πλειοψηφία των ανθρώπων μιας πόλης είναι ξένου υπόβαθρου. Το 51% των μαθητών δημοτικού σχολείου στο Μαλμό είναι είτε ξένοι είτε και οι δύο γονείς τους είναι ξένοι. Μέσα σε μια γενιά, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας θα έχει πληθυσμό στον οποίο η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν ξένο υπόβραθρο. Πώς θα πραγματοποιηθεί τότε η ένταξη των μεταναστών και ποια ομάδα θα ενσωματωθεί σε ποια;


Η ενσωμάτωση των μεταναστών στη σουηδική κοινωνία ήταν μια αποτυχία, μια κατάσταση στην οποία συμφωνούν τόσο οι εμπειρογνώμονες όσο και οι πολιτικοί.
Τον Μάρτιο του 2018, το 58% των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν άνθρωποι που γεννήθηκαν εκτός Σουηδίας, παρόλο που το μερίδιο αυτής της ομάδας επί του συνολικού πληθυσμού είναι μόλις 23%. Το 2018, το ποσοστό ανεργίας για τους Σουηδούς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό ήταν 15,4%, ενώ η ανεργία για Σουηδούς που γεννήθηκαν στη Σουηδία ήταν 3,8%.


Ο νόμος EBO (Lagen om eget boende) επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να εγκατασταθούν οπουδήποτε στη χώρα. Οι μετανάστες επιλέγουν να εγκατασταθούν συχνά σε περιοχές όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί άλλοι μετανάστες, εν μέρει λόγω των χαμηλών τιμών κατοικιών στις περιοχές αυτές και επειδή είναι ευκολότερο για τους μετανάστες να συνδεθούν μεταξύ τους εκεί. Αυτή η διαδικασία ενισχύει τον διαχωρισμό και δημιουργεί θύλακες μεταναστών στη Σουηδία.


Μια μεγάλη εισροή μεταναστών, σε συνδυασμό με μια αποτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσης, έχει δημιουργήσει πολιτιστικές συνέπειες τις οποίες η σουηδική κουλτούρα βιώνει ταυτόχρονα ως μια γρήγορη αλλαγή ενώ αμφισβητείται η ταυτότητά της. Σε πολλές περιοχές όπου οι μετανάστες είναι πλειονότητα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να διατηρηθεί η σουηδική κουλτούρα, επειδή ο πληθυσμός έχει μια κουλτούρα σαφώς διαφορετική από την κουλτούρα της Σουηδίας. Αυτό, μεταξύ άλλων, έχει αποτέλεσμα σε αλλαγές στη γλώσσα αλλά και τις αργίες που τηρούνται δημοσίως.


Αρκετά καθιερωμένα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν άρθρα τον Ιούνιο που εγκωμίαζαν το Eid-al-fitr, τις διακοπές που τελειώνουν τον ισλαμικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Οι γνωστές εταιρείες στη Σουηδία, όπως η Arla Foods, η ICA και η COOP, δημοσίευσαν συνταγές στις ιστοσελίδες τους για τις διακοπές. Αρκετές φωνές έχουν ήδη προτείνει ότι το Eid-al-fitr, μια μουσουλμανική εορτή, θα πρέπει να καταστεί εθνική εορτή στη Σουηδία. Αυτές οι φωνές προέρχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες και την Εκκλησία της Σουηδίας, δύο θεσμούς που έχουν μεγάλη επιρροή στη σουηδική κοινωνία. Παρόλο που το Eid-al-fitr δεν έχει γίνει εθνική εορτή, πολλοί δήμοι επιλέγουν να το γιορτάσουν.


Όσο η Σουηδία υπήρξε έθνος, ο δεσμός με τον προγονικό γείτονά της, η Φινλανδία, ήταν ισχυρός και η φινλανδική ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα εδώ. Το 2018, ο γλωσσολόγος Mikael Parkvall σημείωσε ότι η αραβική γλώσσα είναι πλέον η δεύτερη πιο δημοφιλής γλώσσα στη Σουηδία. Ταυτόχρονα, πολλά παιδιά που γεννιούνται στη Σουηδία μαθαίνουν τα σουηδικά τόσο άσχημα ώστε δεν μπορούν να τα μιλήσουν σωστά, διότι δεν υπάρχει αρκετός σουηδικός λόγος σε ορισμένα προσχολικά και σχολικά τμήματα. Αυτή η αλλαγή ξετυλίγεται με ταχείς ρυθμούς.


Δεν είναι μόνο η σουηδική κοινωνία που θα φαίνεται ριζικά διαφορετική μέσα σε μια δεκαετία. Το σουηδικό κράτος πρόνοιας, το οποίο υπήρξε το σήμα κατατεθέν της σουηδικής πολιτείας που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, αλλάζει ή πιθανώς καταργείται.



Οι υπολογισμοί που υποστηρίζουν το κράτος πρόνοιας της Σουηδίας βασίζονται στην υπόθεση της πλειοψηφίας των ενηλίκων που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, οι οποίοι πληρώνουν φόρο εισοδήματος στο κράτος. Αυτό που λαμβάνει το κράτος πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που καταβάλλει με τη μορφή διαφόρων παροχών κοινωνικής μέριμνας και πληρωμών επιδομάτων. Όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν κοινωνικές παροχές δεν μπορεί να βρει εργασία ή δεν είναι πρόθυμο να εργαστεί, υπάρχει μια κρίση. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Σουηδία με τη φιλελεύθερη πολιτική μετανάστευσης.


Ένα παράδειγμα που επισημάνθηκε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης είναι το Filipstad, ένας δήμος με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Εκεί, το ποσοστό των κατοίκων με ξένο υπόβαθρο αυξήθηκε από 8,5% το 2002 σε 22,7% το 2018. Μεταξύ 2012 και 2018, ο γηγενής πληθυσμός μειώθηκε κατά 640 άτομα, ενώ ο πληθυσμός ανθρώπων με ξένο υπόβαθρο αυξήθηκε κατά 963 άτομα. Αυτοί που εγκατέλειψαν το Filipstad είναι γεννημένοι στη Σουηδία και είναι σε ηλικία εργασίας. Ταυτόχρονα, ο Διευθυντής Πόλης του Filipstad, Claes Hultgren, ανησυχεί ότι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες δε διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Οι συνέπειες για δήμους όπως ο Filipstad είναι ότι πρέπει να κάνουν περικοπές στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, των οποίων την ευθύνη φέρει ο δήμος.


Το Filipstad όμως δεν είναι ο μόνος δήμος που υποφέρει από περικοπές. Σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Σουηδών Δήμων και Περιφερειών (SKR), το 2023 θα υπάρξει έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορονών (περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις, εάν το κόστος αυξηθεί σύμφωνα με την πληθυσμιακή ανάπτυξη και το κράτος δεν προσθέτει περισσότερους πόρους από ό,τι έχει ήδη προγραμματιστεί.


Ο δημοτικός επίτροπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Strömsund, ένας σουηδικός δήμος με 11.699 κατοίκους, προειδοποίησε:


"Όλοι οι πόροι βαρύνουν τους δήμους, δεν είχαμε ποτέ τόσο χαμηλή ανεργία στο δήμο μεταξύ των γηγενών, αλλά έχουμε γονατίσει και η εξήγηση είναι ότι δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλη ανεργία μεταξύ των ξένων. Καταλήγουν στην ευημερία, η οποία στην πράξη είναι τώρα, για πολλούς, δια βίου υποστήριξη".


Η Charlotta Mellander, Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών στη Διεθνή Σχολή Επιχειρήσεων του Jönköping, σημείωσε τα εξής σχετικά με την οικονομική κρίση των δήμων:


"Αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη εν μία νυκτί, αλλά τα οικονομικά των δήμων έχουν διαβρωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως κάτι που έχει επηρεάσει την κατάσταση είναι η υποδοχή των προσφύγων το 2015, όπου, από την αρχή, οι δήμοι
που έλαβαν τους περισσότερους είχαν ήδη κακές συνθήκες από την άποψη της αγοράς εργασίας και της ένταξης και αυτό έχει καταστήσει την κατάσταση ακόμη πιο σκληρή".


Στην αρχή αυτής της νέας δεκαετίας, λόγω της υπερβολικής μετανάστευσης και των αποτυχημένων πολιτικών ένταξης, η Σουηδία αντιμετωπίζει ριζικές πολιτιστικές και οικονομικές αλλαγές που θα αλλάξουν ριζικά τη χώρα.


Υπάρχει εξελισσόμενος εξισλαμισμός σε μέρη της Σουηδίας και πόσο αυτός ο εξισλαμισμός θα επηρεάσει τη σουηδική κοινωνία είναι κάτι που επηρεάζεται από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.


Θα συνεχιστεί η μετανάστευση ασύλου στη Σουηδία από τις μουσουλμανικές χώρες; Οι σουηδικές αρχές θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τον ισλαμικό πολιτισμό με φορολογικά κεφάλαια; Οι μετανάστες θα υιοθετήσουν τον σουηδικό πολιτισμό, ή θα συνεχίσει η αποτυχημένη προσέγγιση ένταξης και οι Σουηδοί θα υιοθετήσουν όλο και περισσότερο τον ισλαμικό πολιτισμό;


Υπάρχουν σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ αυτών των δύο πολιτισμών, οπότε η επέκταση του ισλαμικού πολιτισμού στη Σουηδία αναμφίβολα δημιουργεί αναταραχές διαφόρων ειδών. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες αντιφάσεις μεταξύ του ισλαμικού πολιτισμού και του σουηδικού πολιτισμού από ό, τι οι κοινότητες. Ο διαχωρισμός είναι ισχυρός και τα τζαμιά έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα πολλές φορές εξαιτίας των πολιτιστικών συγκρούσεων μεταξύ του Ισλάμ και των σουηδικών αξιών.


Κατά συνέπεια, η νέα δεκαετία θα είναι τόσο ασταθής όσο και αποφασιστική για τη Σουηδία και θα περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές αλλαγές που θα προκύψουν αναπόφευκτα. http://www.freepen.gr/2020/01/blog-post_651.html?fbclid=IwAR20PODxO4Oe6N8fe2ao-4CiEweTemg03nINv6aUT7Ij6OhHDIO3fK89X0A

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια