Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη



H Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.


Τονίζεται πως κατά την ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τη συμφωνία που η Τουρκία υπέγραψε με τη Λιβύη, ο κ. Ερτσίγες δήλωσε ότι με την υπογραφή του μνημονίου έχουν καθορίσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών με μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων.


Σημειώνεται επίσης πως ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε στην εφημερίδα Sabah, πως η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, πως η συμφωνία της με τη Λιβύη, που εξαφανίζει από τους χάρτες ολόκληρα ελληνικά νησιά, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.
Διαβάστε: Τουρκία: «Χωρίς την άδεια μας δεν περνά κανείς από την ΑΟΖ μας ανοιχτά της Κρήτης» (βίντεο)


Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την παραλαβή της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το μνημόνιο Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους», δήλωσε.

Δείτε την εικόνα που δημοσίευσε ο Ελεύθερος Τύπος:












https://hellas-now.com/dynamitizei-to-klima-toyrkia-katethese-ston-oie-syntetagmenes/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια