Γιατί η Tesla δε διάλεξε την Ελλάδα τελικά;




Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών θα αποτελέσει ορόσημο για την γερμανική οικονομία. Ομως γιατί η Αμερικανική εταιρεία διάλεξε το Βερολίνο (παρά την κόντρα Τραμπ με Γερμανία) και όχι κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης;

… όπως θα μπορούσε να ήταν και η Ελλάδα, η περίπτωση της οποία είχε ακουστεί στις υποψήφιες χώρες… Αλλωστε μη ξεχνάμε οτι πολλοι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν μέσα στη μεγάλη Tesla…


Αναδημοσίευση από: newsauto.gr
Γιώργος Κ. Ανδρής

Οι Γερμανοί πανηγυρίσουν φυσικά: «Ορόσημο» στην ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Γερμανία χαρακτήρισε την επένδυση της Tesla ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Peter Altmeier. Το νέο εργοστάσιο της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας το οποίο θα κατασκευαστεί στα περίχωρα του Βερολίνου θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες και αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2021.


Σε πρώτη φάση θα απασχοληθούν 3.000 εργαζόμενοι και ότι η επένδυση αφορά κάποια δισεκατομμύρια. Η ανακοίνωση της κατασκευής του εργοστασίου από τον ιδρυτή της Tesla Elon Musk προκάλεσε έκπληξη στα κυβερνητικά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης καθώς διεξάγονταν διαπραγματεύσεις κάτω από άκρα μυστικότητα εδώ και έξι μήνες.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert χαιρέτισε την επένδυση επισημαίνοντας ότι ακόμη και η Tesla έχει πειστεί για την δύναμη καινοτομίας και τα πλεονεκτήματα την Γερμανίας. Ο ίδιος πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι δεν υπήρξε συνάντηση της καγκελαρίου κ. Α. Merkel με τον Elon Musk, ενώ ξεκαθάρισαν πως για την προσέλκυση της επένδυσης η γερμανική πλευρά δεν έδωσε ειδικά «κίνητρα».


«Το βέβαιο είναι ότι θα είναι έτοιμο σε πιο σύντομο χρόνο από ό,τι το αεροδρόμιο», είπε αστειευόμενος ο ίδιος ο Elon Musk κατά την ανακοίνωση της απόφασής του, αναφερόμενος στο νέο αεροδρόμιο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει το 2012 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.


Στο εργοστάσιο της Γερμανίας πρόκειται να κατασκευάζεται από το 2021 το μοντέλο Υ, καθώς και μπαταρίες και κινητήρες. Επιπλέον, η Tesla θα δημιουργήσει στο Βερολίνο κέντρο Μηχανικής και Σχεδιασμού. «Η Γερμανία κατασκευάζει καταπληκτικά αυτοκίνητα. Κάποια από τα καλύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο είναι “Made in Germany”», δήλωσε ο Elon Musk, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για την απόφασή του.


Η έλευση της Τesla στην Γερμανία αναμένεται πάντως να αποτελέσει πρόκληση για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες προχωρούν διστακτικά προς την ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο όταν θα εγκατασταθεί η Tesla στη Γερμανία, θα ασκήσει πίεση στην αγορά και οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα αναγκαστούν να αναπτύξουν γρηγορότερα αμιγώς ηλεκτρικούς κινητήρες, επισημαίνουν οι αναλυτές.


Η Tesla αναζητούσε εδώ και καιρό την κατάλληλη τοποθεσία για ένα «Giga-εργοστάσιο» στην Ευρώπη, και πολλές χώρες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και παρείχαν κίνητρα ώστε να προσελκύσουν την συγκεκριμένη επένδυση. Αυτό συνέβει κατα τα τελευταία δύο χρόνια, με τη χώρα μας -υπο Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- να μην έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση γι ανα φέρει την επένδυση εδω, έστω και αν γράφαμε εμείς οτι η Tesla καλοβλέπει Ελλάδα…

http://www.freepen.gr/2019/11/tesla.html?fbclid=IwAR1vD4h4CvuH17F1_vN17_Z91gfhggYQNbvIZTYjvm-if5t8sn8LzJkHYh4

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια