Οι Σουηδοί εγκαταλείπουν τις πόλεις τους και την ίδια τους την πατρίδα




arniii / pixabay

Οι Σουηδοί είναι εν κινήσει. Προβλήματα σε πολλούς δήμους ωθούν τους Σουηδούς να φύγουν σε άλλες περιοχές με λιγότερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Το θέμα έλαβε πρόσφατα την προσοχή των κύριων σουηδικών μέσων ενημέρωσης.


Gatestoneinstitute.org - Judith Bergman
Παρουσίαση Freepen.gr


Πάρτε τη μικρή, γραφική πόλη Filipstad (πληθυσμός 10.000), για παράδειγμα. Η σουηδική τηλεόραση έκανε πρόσφατα ένα ντοκιμαντέρ για την πόλη, η οποία βρίσκεται τόσο σε οικονομική όσο και σε υπαρξιακή κρίση. "Ζούμε μια ανταλλαγή πληθυσμών, μπορείτε να σκεφτείτε αυτό που θέλετε ...
Αλλά είναι απλά μια δήλωση ότι πρόκειται πραγματικά για αυτό που περνάμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε", δήλωσε ο Jim Frölander, υπεύθυνος ενσωμάτωσης στο δήμο Filipstad, στο ντοκιμαντέρ. Μεταξύ του 2012 και του 2018, 640 Σουηδοί εγκατέλειψαν την πόλη και 963 άνθρωποι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό μετακόμισαν στην πόλη. Εκείνοι που εγκαταλείπουν είναι άτομα σε ηλικία εργασίας (20-64), γεγονός που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα του δήμου συρρικνώνονται, επιδεινώνοντας την οικονομική κρίση της πόλης.


Η μεγαλύτερη εισροή μεταναστών προήλθε από τη μεταναστευτική κρίση το 2015. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, το Filipstad ήταν ένας από τους δήμους που δέχθηκαν το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ως ποσοστό του πληθυσμού τους. Ο Claes Hultgren, επικεφαλής του δήμου, έγραψε στην τελευταία οικονομική έκθεση του Filipstad:


"Στο Filipstad, υπάρχουν περίπου 750 ενήλικες από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ ... Στην ομάδα αυτή, η ανεργία και η εξάρτηση είναι πολύ υψηλές, ενώ τα επίπεδα εκπαίδευσης πολύ χαμηλά. Αυτή η ομάδα διατρέχει τον κίνδυνο ενός αιώνιου αποκλεισμού που επιβαρύνει ήδη την δημοτική οικονομία».


Ο Hultgren εξήγησε ότι πολλοί από τους νεοεισερχόμενους δεν έχουν τα προσόντα να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.


"Είναι ίσως πολύ μεγάλοι και αναλφάβητοι ή έχουν ένα πολύ χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρέπει να δεχθούμε ότι θα υπάρξουν μερικοί άνθρωποι που θα χρειαστούν την υποστήριξη της κοινωνίας για το βιοπορισμό τους".


Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, η ανεργία ανέρχεται στο 80% μεταξύ των μη-δυτικών αλλοδαπών κατοίκων της πόλης, ενώ η πόλη υποφέρει από σοβαρή έλλειψη καθηγητών και νοσηλευτών. Σε δέκα χρόνια, οι δαπάνες του Filipstad για κοινωνική πρόνοια αυξήθηκαν κατά 300% από 10 εκατομμύρια κορώνες το 2009 σε σχεδόν 30 εκατομμύρια το 2018. Η πρόβλεψη για το 2019 είναι 31 εκατομμύρια Σουηδικές κορώνες (3,2 εκατομμύρια δολάρια). Φέτος, το Filipstad απλά δεν έχει τα 30 εκατομμύρια κορώνες στον προϋπολογισμό του.


Το Filipstad απέχει πολύ από το να είναι ο μοναδικός σουηδικός δήμος που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα.


Ως συνέπεια της εισροής τόσο πολλών μεταναστών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μόνο κατά την έκτακτη κρίση μετανάστευσης το 2015 αλλά συνολικά κατά τα έτη 2012-2017, οι δήμοι πολεμούν με την υψηλή ανεργία, την αύξηση της παιδικής φτώχειας και την αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, σύμφωνα με τον Frölander.


"Γίνεται πολύ πιο ορατό σε μικρότερους δήμους, όπου δεν μπορείς να απομονώσεις το πρόβλημα σε ένα προάστιο και στη συνέχεια να προσποιείσαι ότι δεν τρέχει τίποτε, επειδή επηρεάζει ολόκληρο το σώμα αυτής της κοινωνίας και αυτό είναι που πρόκειται να συμβεί σε ολόκληρη τη Σουηδία».


Ο Frölander είναι σαφές ότι δεν αντιτίθεται στη μετανάστευση και πιστεύει ότι οι μετανάστες είναι "καλοί άνθρωποι".


Κάθε τέταρτος δήμος και κάθε τρίτη περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της Σουηδικής Ένωσης Τοπικών Αρχών και Περιφερειών (SKL),
είχε έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2018, έγραψε πρόσφατα η δημοσιογράφος Lotta Gröning σε μια εκδήλωση στη σουηδική εφημερίδα Expressen. Οι Δήμοι υποτίθεται ότι θα λάβουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια κορώνες (517 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για τρία χρόνια, αλλά η Gröning γράφει ότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί, καθώς 22 δισεκατομμύρια κορώνες (2,27 δισεκατομμύρια δολάρια) εξακολουθούν να λείπουν:


«Απλά δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τα σχολεία και η φροντίδα για την υγεία - ο πυρήνας του κοινωνικού δημοκρατικού κράτους πρόνοιας. Το προσφυγικό κύμα έφερε τεράστια πίεση, κυρίως στους φτωχούς δήμους και τώρα το κόστος της κοινωνικής πρόνοιας αυξάνεται. Επιπλέον, ο πληθυσμός γερνάει και προσθέτει σε αυτό μια ερχόμενη ύφεση...


"Η κριτική της κυβέρνησης προέρχεται όχι μόνο από τοπικούς πολιτικούς, αλλά προέρχεται από τον πρώην ηγέτη του σοσιαλιστικού δημοκρατικού κόμματος Göran Persson, ο οποίος προειδοποιεί για την ευάλωτη θέση των δήμων. Ο πρόεδρος της LO Karl-Petter Thorwaldsson, επίσης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, προειδοποιεί [τον Πρωθυπουργό] Stefan Löfven για την κρίση των δήμων και απαιτεί δράση ... "


Οι Σουηδοί εγκαταλείπουν τις πόλεις τους και για άλλους λόγους, όπως η έλλειψη προσωπικής ασφάλειας. Η συχνά αναφερθείσα βία των συμμοριών, επιθέσεις, πυροβολισμοί, βόμβες και εμπρησμοί αυτοκινήτων έχουν το δικό τους τίμημα. Στις 31 Αυγούστου, η Aftonbladet έκανε μια αναφορά στην Emma Zetterholm, η οποία επέλεξε να εγκαταλείψει το Malmö με την οικογένειά της αφού κατοικούσε στην πόλη για 18 χρόνια. "Αγαπώ ακόμα το Malmö αλλά η οικογένειά μου και εγώ δεν μπορούμε να ζήσουμε εδώ", είπε στην εφημερίδα. «Η βία πλησιάζει πιο κοντά σε μένα, τους συγγενείς μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου».


Πριν από έξι χρόνια, η Zetterholm μετακόμισε σε μια ειδυλλιακή περιοχή με παλιές βίλες. Πολύ σύντομα, όμως, οι πυροβολισμοί αυτοκινήτων, οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις γέμισαν τη νύχτα. Ένα παράνομο κλαμπ που λειτουργούσε κοντά και ο θόρυβος γύρω του - εκρήξεις και πυροβολισμούς - συνεχιζόταν όλο το βράδυ. Γείτονες που παραπονέθηκαν δέχτηκαν λεκτικές απειλές και πέτρες που ρίχτηκαν στα παράθυρά τους. Μια μέρα δολοφονήθηκε ένας άνθρωπος με το φως της ημέρας, κοντά σε μια παιδική χαρά γεμάτη από ανθρώπους. Άλλες φορές, τα παιδιά πληγώνονταν από σφαίρες που είχαν περάσει από παράθυρα.


Η Zetterholm εξηγεί ότι αισθάνθηκε πως η κατάσταση της οικογένειάς της ήταν περίεργη, αλλά εξακολουθούσε να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν ήταν τόσο επικίνδυνο αυτό που ζούσε. Λέει ότι αισθάνεται απαίσια να είναι μέρος μιας τάσης όπου «η καλοφροντισμένη, λευκή μεσαία τάξη εγκαταλείπει τις προβληματικές περιοχές».


«Προσπάθησα να υπερασπιστώ το Malmö», είπε, «Όμως, όσο περνά ο χρόνος και παρατηρείτε ότι δεν υπάρχει βελτίωση, χάνετε τελικά την αντοχή σας». Τουλάχιστον δέκα οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή τώρα, είπε, πολλοί για άλλες περιοχές στο νότο της Σουηδίας.


δ


Πολλοί Σουηδοί εγκαταλείπουν τις πόλεις τους, αλλά ορισμένοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντελώς. Στις 4 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε έκρηξη μπροστά σε ένα πολυκατάστημα στο Malmö. Η έκρηξη ακούστηκε σε πολλά μέρη της πόλης. Ένας Δανός στην γειτονιά, ο Magne Juul, δήλωσε στο Kvällsposten ότι μετά από αυτόν τον τελευταίο βομβαρδισμό, σκέφτεται τώρα να επιστρέψει στη Δανία αφού έζησε για 15 χρόνια στο Malmö.


Ο πρώην Υπουργός Εργασίας Sven Otto Littorin, ο οποίος τώρα ζει και εργάζεται στο Ντουμπάι, έγραψε πρόσφατα στη σελίδα του στο Facebook:


"Δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι για την απόφαση να μετακομίσουμε στο εξωτερικό,
ήρθαμε σε μια χώρα με ένα από τα χαμηλότερα αναφερόμενα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο... Το ερώτημα είναι αν κάποιος τολμά και θέλει να επιστρέψει [στη Σουηδία]".


Ο Littorin, ο οποίος υπηρετούσε και στο παρελθόν ως Γραμματέας του Μετριοπαθούς Κόμματος, κλήθηκε να γράψει τη θέση του μετά που διάβασε για ένα σουηδικό αγόρι που κακοποιήθηκε, ληστεύθηκε και του οποίου η ζωή απειλήθηκε από συμμορίες, ενώ οι σουηδικές αρχές του είπαν να μην το αναφέρει στην αστυνομία καθώς αυτό θα έκανε τα πράγματα «χειρότερα» γι 'αυτόν. "Αυτό ήταν ένα από τα πιο σαθρά κείμενα που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό" έγραψε ο πρώην υπουργός για την ιστορία.


"Ως γονείς, γίνεστε θυμωμένοι, απελπισμένοι ... Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτοί που μπορούν και μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, κινούνται από την Ουψάλα ή το Σαλτσέ Μποο σε ένα πιο ήσυχο μέρος της χώρας ή στο εξωτερικό. Όσοι δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες [να μετακινηθούν] παραμένουν εκεί που είναι. Είναι καταστροφικό ... "


Η Σουηδία, ωστόσο, τεκμηριώνεται από την Statistics Sweden, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών στις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων αντιμετωπίζει προβλήματα στις περιοχές που ζουν. Το 2017, σύμφωνα με τις στατιστικές της Σουηδίας, "Το 13% περίπου του πληθυσμού της Σουηδίας αντιμετώπιζε προβλήματα στις δικές του κατοικημένες περιοχές με την εγκληματικότητα, τη βία ή το βανδαλισμό και είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη". Συγκριτικά, οι άλλες σκανδιναβικές χώρες τοποθετήθηκαν μεταξύ των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στη δική τους κατοικημένη περιοχή. Στη Νορβηγία, περίπου το 4% αντιμετωπίζει προβλήματα βίας, εγκληματικότητας και βανδαλισμού. Οι αντίστοιχες αναλογίες για τη Δανία και τη Φινλανδία ήταν 8% και 6% αντίστοιχα.


Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι πολλοί Σουηδοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους - είτε να αναζητήσουν σουηδικές πόλεις που λειτουργούν καλύτερα ή σε άλλες χώρες εξ ολοκλήρου.
http://www.freepen.gr/2019/10/blog-post_10.html?fbclid=IwAR01kKYqYc5ZbipWhW0jhoAdEgWTrNUgWPceOGRjqhRVrkpOoIY7OSb-KX0

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια