Ζητούνται ξενοδοχεία και σπίτια για μετανάστες!




Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το υπ. Προστασίας του Πολίτη για ακίνητα που θα στεγάσουν πρόσφυγες. Οροι και προϋποθέσεις...

Τη λήξη της τουριστικής περιόδου που αφήνει κλειστά τα ξενοδοχεία αλλά και τα πολλά ξενοίκιαστα διαμερίσματα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση και προωθεί το «μεταναστευτικό Airbnb» για τη στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν
τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γίνεται ο μεγαλύτερος φορέας αναζήτησης στέγης στην Ελλάδα ζητώντας ξενοδοχεία και συγκροτήματα κατοικιών σε όλη τη χώρα για να στεγάσει τους υπεράριθμους μετανάστες. Μάλιστα, η κυβέρνηση ζητάει και ξενοίκιαστα σπίτια επιπλωμένα δίνοντας κλειστά συμβόλαια στους ιδιοκτήτες για έξι συν έξι μήνες.
Η προκήρυξη επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», σύμφωνα με το οποίο δύο ημέρες μετά τις εκλογές άρχισαν εργασίες ανακαίνισης σε κτίριο 4.600 τ.μ. που μίσθωσε το -τότε- υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να γίνει ένα hot spot στο κέντρο της Αθήνας.
Χθες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο έχει συγχωνευθεί μετά τις εκλογές αυτό της Μεταναστευτικής Πολιτικής, απηύθυνε πρόσκληση σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Διαθεσιμότητα
Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτόν θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους, ίσως ο μεγαλύτερος, μισθωτές ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πρόσκληση του υπουργείου σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων γίνεται προκειμένου να διερευνήσει τη διαθεσιμότητα ακινήτων και σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί και το σχέδιο μίσθωσης.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στους ξενοδόχους, ζητούνται ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον 20 κρεβατιών και μάλιστα να αποδεικνύεται με νόμιμα έγγραφα. Επίσης, τα καταλύματα θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας
από τους αρμόδιους φορείς (π.χ., ΕΟΤ, Περιφέρεια) σε ισχύ.
Σε ό,τι αφορά τα συγκροτήματα κατοικιών, πρέπει να δοθούν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα στέγασης τουλάχιστον 20 ατόμων. Στοιχεία για τα καταλύματά τους μπορούν να στείλουν οι ενδιαφερόμενοι από όλη την επικράτεια, εκτός των ξενοδόχων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Μάλιστα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά ένα βήμα παραπέρα και ζητά και άλλες, πιο αναλυτικές προδιαγραφές. Τα κτίρια των ξενοδοχειακών καταλυμάτων και οι ιδιωτικές κατοικίες πρέπει να είναι απολύτως έτοιμα προς χρήση με μέριμνα και δαπάνη του εκμισθωτή.
Επίσης, πρέπει να βρίσκονται σε τοποθεσία κατάλληλη που να επιτρέπει πρόσβαση σε υπηρεσίες, να έχουν πρόσβαση ΑμεΑ και πυρασφάλεια. Επιπλέον, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πρέπει να έχουν κουζίνα, ψύξη, θέρμανση και παροχή ζεστού νερού.
Το προσκλητήριο του υπουργείου στους ιδιώτες που έχουν ξενοίκιαστα σπίτια και διαμερίσματα ορίζει ότι κάθε κατοικία πρέπει να έχει φυσικό και επαρκή αερισμό, φυσικό φωτισμό, να είναι απαλλαγμένη από υγρασία, επαρκή θέρμανση και ψύξη, ζεστό νερό, πόσιμο νερό, αποχέτευση.
Να έχει κουζίνα, χώρους υγιεινής, υπνοδωμάτια για κατάλληλες συνθήκες ύπνου, ελάχιστο κοινό χώρο εστίασης, ενώ η εύκολη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιθυμητή.
Κάθε κατοικία πρέπει να είναι επιπλωμένη, οπότε και θα καταγραφούν τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές και οικοσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.
Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε έξι μήνες, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης εκ μέρους του υπουργείου έως έξι μήνες επιπλέον. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης δεν υπάρχει, αλλά έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

https://fonaklas.blogspot.com/2019/10/blog-post_58.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια