Ποιες τροφές αυξάνουν το ουρικό οξύ;



Δείτε λεπτομερώς ποιες είναι οι τροφές που δεν βοηθούν στην αποβολή του ουρικού οξέος, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες και συχνά - Πώς βοηθούν το νερό και οι χυμοί.



Το ουρικό οξύ θεωρείται αυξημένο όταν οι τιμές του είναι πάνω από 6,8 mg/dl. Δυστυχώς, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους έχει υψηλό ουρικό οξύ, ωστόσο, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, ο μόνος τρόπος να το αντιληφθεί κανείς είναι μέσω των τακτικών προληπτικών εξετάσεων. Το ουρικό οξύ παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό και αποβάλλεται από τα ούρα. Ωστόσο, αν είναι πολύ αυξημένο, προκαλεί προβλήματα υγείας όπως
η οστεοαρθρίτιδα ή οι πέτρες στους νεφρούς.

Όταν το ουρικό οξύ δεν αποβάλλεται, τότε ίσως υποκρύπτονται κάποιοι παράγοντες κινδύνου που το αποτρέπουν. Τέτοιοι είναι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η κατάχρηση αλκοόλ.

Ας δούμε λεπτομερώς ποιες είναι οι τροφές που δεν βοηθούν στην αποβολή του ουρικού οξέος, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες και συχνά.

Τέτοιες τροφές είναι τα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, τα θαλασσινά, η ντομάτα, τα μανιτάρια, τα αμύγδαλα, η μαγιά, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα σύκα και τα αναψυκτικά ή ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη.


Αν στις διαγνωστικές σου εξετάσεις διαπιστωθεί ότι έχεις αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος, τότε η θεραπεία που θα συστήσει ο γιατρός σου εξαρτάται από το αίτιο που την προκαλεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να καταγραφεί το πλήρες ιατρικό ιστορικό σου, διότι μπορεί να ευθύνεται κάποιο υποκείμενο νόσημα για την πρόκληση της υπερουριχαιμίας αυτής. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής
θα λάβει αγωγή για το νόσημα που την προκαλεί. Αν δεν παρουσιάζεται κανένα σύμπτωμα, η λήψη φαρμακευτικής θεραπείας δεν είναι πάντοτε απαραίτητη.



Μπορείς να περιορίσεις την αύξηση του ουρικού οξέος με ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σου. Συνιστάται να πίνεις άφθονο νερό καθημερινά, καθώς και φυσικούς χυμούς φρούτων που περιέχουν πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, ακτινίδια, λεμόνι και ροδάκινο. Επίσης, και ορισμένα βότανα σε μορφή ροφήματος μπορούν να απομακρύνουν τους κρυστάλλους ουρικού οξέος.


Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων του ουρικού οξέος στον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να εξετάζεις τακτικά αυτόν τον δείκτη στον οργανισμό σου, καθώς και να συμβουλεύεσαι γιατρό σε περίπτωση που οι τιμές του δεν είναι φυσιολογικές.



Πηγή:

doctoranytime

https://www.news247.gr/ygeia/poies-trofes-ayxanoyn-to-oyriko-oxy.7512958.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια