23 Οκτωβρίου 2019

Άνευ περιορισμών πλέον, οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα


Ελεύθερα θα κυκλοφορούν όσοι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, όσοι βρίσκονται ήδη σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας, στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό.

Την παραπάνω απόφαση έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας που εξέτασε την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, το οποίο είχε ζητήσει να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της υπηρεσίας ασύλου, με την οποία τέθηκε περιορισμός
στην κυκλοφορία των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων σε αυτά τα έξι νησιά.

Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο επίμαχος περιορισμός της κυκλοφορίας δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα ή από άλλη διάταξη υπερνομοθετικής ισχύος, αλλά πρέπει όμως για να επιβληθεί ο περιορισμός, να προκύπτουν οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το περιοριστικό αυτό μέτρο. Η απόφαση σημειώνει πως συνέπεια του γεωγραφικού περιορισμού ήταν η άνιση συγκέντρωση προσφύγων σε ορισμένες Περιφέρειες, επιφέροντας σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με άλλες περιοχές.

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι δεν προκύπτουν οι νόμιμοι λόγοι που υπαγορεύουν την επιβολή του περιοριστικού μέτρου της κυκλοφορίας, προκειμένου να μπορεί να κριθεί εάν βρίσκεται εντός των ορίων των νόμιμων διατάξεων που, «ερμηνευμένες υπό το φως της Σύμβασης της Γενεύης, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς νομικού συστήματος για την προστασία των προσφύγων», επιτρέπουν την επιβολή του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να τοποθετηθεί στην υπόθεση, αφού προηγουμένως εξετάσει το σκεπτικό της απόφασης και τις συνέπειές της.


efsyn.gr

https://katohika.gr/ellada/anef-periorismon-pleon-oi-prosfyges-pou-erchontai-stin-ellada/?fbclid=IwAR2qqa3KYsZt1dKcSdnt6GGw-DoBHpgttDsVEslfS20abZn5oVgXdolQTiw

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου