Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ακτίνες λέιζερ για κατάρριψη στόχου



Η κατάρριψη του κινεζικής κατασκευής αναγνωριστικού μη επανδρωμένου ιπτάμενου συστήματος Wing Long από τουρκικό σύστημα λέιζερ στην Λιβύη καταδεικνύει ότι η Άγκυρα έχει πετύχει κάτι που δεν έχουν ακόμα πετύχει οι ΗΠΑ: την χρησιμοποίηση σε πραγματικό πολεμικό πεδίο ενός συστήματος λέιζερ εναντίον πραγματικού εχθρικού στόχου.




Ο Αμερικανικός Στρατός το 2022
– μετά από δύο χρόνια – θα θέσει σε υπηρεσία οχήματα Stryker με συστήματα λέιζερ ισχύος 50 kW για να καταστρέφουν UAS, ελικόπτερα, ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και όλμους. Το τουρκικό σύστημα ήταν της ίδιας ισχύος.


Το λέιζερ με την λαϊκή ονομασία «ακτίνα θανάτου» υπάρχει σχεδόν από τον Β’ ΠΠ. Το πρόβλημα πάντα ήταν ότι για να παραχθεί καταστρεπτικής ισχύος ακτίνα λέιζερ απαιτείτο ένα τεράστιο ποσό ενεργείας από μια πολύ μεγάλη εγκατάσταση παραγωγής ενεργείας.

Σήμερα λέιζερ μεσαίας ισχύος – όπως το τουρκικό – είναι πλέον επιχειρησιακά σε τακτικό επίπεδο. Δηλαδή βρίσκονται επάνω σε μικρούς φορείς – όπως το τουρκικό όχημα Otocar Cobra, όπου πιθανότατα έχει τοποθετηθεί το τουρκικό λέιζερ – μετακινούνται ταχύτατα στο πεδίο της μάχης και μεταφέρονται από αεροσκάφη, ελικόπτερα και αποβατικά σκάφη.



Τουρκικό όχημα με σύστημα λέιζερ

Σε πολεμική χρήση το λέιζερ είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Τα τέσσερα πρωτότυπα οχήματα Stryker του Αμερικανικού Στρατού που θα φέρουν λέιζερ ενεργείας 50 kW κόστισαν 490 εκατ. δολάρια. Η τουρκική εταιρεία Tubitak
έχει επενδύσει περίπου τόσα για να αναπτύξει το τουρκικό λέιζερ: 450 εκατ. Πιθανότατα η Τουρκία να διαθέτει περισσότερα από τέσσερα οχήματα, λαμβανομένου υπόψιν της επιπρόσθετης χρηματοδότησης από την Aselsan. Αλλά γιατί όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν λέιζερ όταν είναι τόσο ακριβό σύστημα;

Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και σημαντικά και για τα ελληνικά αμυντικά δεδομένα δημιουργούν νέες προκλήσεις.



Το Otocar Cobra

Η ακτίνα λέιζερ στο υπέρυθρο φάσμα δεν εντοπίζεται οπτικά, αλλά μόνον από συστήματα προειδοποίησης εγκλωβισμού από λέιζερ. Αν δεν υπάρχει το LWR, τότε το αεροσκάφος, το πλοίο κ.λπ. δεν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται υπό επίθεση και ξαφνικά βιώνει τα αποτελέσματα του λέιζερ. Τα λέιζερ μεσαίας ενεργείας δεν παράγουν άμεση καταστροφή αλλά χρειάζεται να παραμείνουν ένα χρονικό διάστημα αρκετών δευτερολέπτων ή λίγων λεπτών για να «θερμάνουν» το σημείο προσβολής και να προκαλέσουν τήξη και ανάφλεξη.

Η ταχύτατα της ακτίνας λέιζερ είναι αυτή του… φωτός! Επομένως φτάνει στον στόχο της σχεδόν ακαριαία σε μικρές αποστάσεις και μπορεί να τον ακολουθήσει εύκολα, χωρίς να είναι απαραίτητο να «κάψει» ένα επανδρωμένο αεροσκάφος ή ελικόπτερο: αρκεί να τυφλώσει προσωρινά ή μόνιμα τον/ τους πιλότους.

newsbreak

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια