Ελληνικό πολεμικό πλοίο σε επιφυλακή – Τουρκικό ερευνητικό πλοίο ανοιχτά του Καστελόριζου




Το Τουρκικό ερευνητικό πλοίο Bilim 2 βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου σε υλοποίηση της Navtex που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικόύ χαρακτήρα.


Παρά τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, το Bilim 2 βρίσκεται σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί τις κινήσεις του Bilim 2, το οποίο προς το παρόν δεν κάνει κάτι που να «προβληματίζει» τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο θα βρίσκεται για τρεις μέρες στα νότια του Καστελλόριζου, αλλά και μεταξύ του Καστελόριζου – Ρόδου – Καρπάθου, όπως φαίνεται στο χάρτη που δημοσίευσε το Liberal.gr, με τις έρευνες να προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.




Νέες απειλές Ερντογάν:
Θα ανοίξουμε τις πύλες μας στους πρόσφυγες να «πάνε όπου θέλουν»

«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο, και πως απειλεί τη διεθνή ειρήνη.


Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις απειλές του προς την ΕΕ πως θα ανοίξει τις πύλες της χώρας του στους πρόσφυγες να «πάνε όπου θέλουν». «Αν δεν μπορέσετε να αποδεχθείτε αυτό το σχέδιο, τότε θα ανοίξουμε τις πύλες. Θα τους αφήσουμε να πάνε όπου θέλουν», είπε

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters και αναμεταδίδει ο Φιλελεύθερος Κύπρου, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Και φαίνεται και η ΕΕ ως φιλοξενούμενη εγγυήτρια».

«Πολλοί νυν ηγέτες δεν συμμετείχαν στις διαδικασίες που εγώ συμμετείχα. Ποια είναι αυτή; Η σύνοδος στο Μπούργκενστοκ. Με ποιον την κάναμε; Με τον Κόφι Ανάν. Συναντηθήκαμε με τον ίδιο στο Μπούργκενστοκ. Τότε καθίσαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως εγγυήτρια δύναμη κι εμείς ως εγγυήτρια δύναμη και συζητήσαμε. Ήρθε και ο Φερχόιγκεν που εκπροσωπούσε την ΕΕ. Κάναμε αυτές τις συναντήσεις. Πρώτα ήθελαν να σηκωθούν από το τραπέζι τότε ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘εγώ έδωσα τον λόγο μου, πριν τελειώσει αυτή η δουλειά δεν μπορούμε να σηκωθούμε’», σημείωσε.

https://hellas-now.com/elliniki-fregata-se-epifylaki-toyrkiko-ereynitiko-ploio-anoichta/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια