Οι έφηβοι που είναι «χωμένοι» στα social media - Προσοχή γιατί η κατάθλιψη καραδοκεί





Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υψηλότερης συχνότητας χρήση των social media και παρακολούθησης τηλεόρασης τελικά μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα εφηβικής κατάθλιψης.

Η χρήση social media και η παρακολούθηση τηλεόρασης σχετίζεται με την αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Πανεπιστήμιο Sainte-Justine που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics
. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υψηλότερης συχνότητας χρήση των social media και παρακολούθησης τηλεόρασης επί τέσσερα χρόνια σχετίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη παρουσίασε ότι αν οι έφηβοι ανέφεραν αύξηση στη χρήση κοινωνικών δικτύων και θέασης τηλεόρασης εντός ενός χρόνου τότε παρατηρείτο ανάλογη αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης κατά το ίδιο έτος. Επιπλέον, όση περισσότερη ώρα σπαταλούσαν οι έφηβοι στα social media και στην τηλεόραση, τόσο πιο σοβαρά ήταν και τα συμπτώματα της κατάθλιψης που εμφανίζονταν. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ξεχωριστά από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εντοπίζοντας ότι δεν συνιστούσαν δείκτες πρόβλεψης της κατάθλιψης.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ. Patricia Conrod παρακολούθησε σχεδόν 4.000 Καναδούς εφήβους ηλικίας 12-16 ετών. Από τους εφήβους ζητήθηκε να αναφέρουν το χρόνο που σπαταλούσαν μπροστά από ψηφιακές οθόνες τεσσάρων ειδών (κοινωνικά δίκτυα, τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, και χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή).

Επιπλέον, οι έφηβοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για διάφορα συμπτώματα κατάθλιψης που βίωσαν όταν ήταν 12-16 ετών. «Η έρευνά μας δείχνει ότι η αύξηση του χρόνου που ξοδεύεται στις διάφορες μορφές ψηφιακών μέσων σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προβλέπει την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος», δήλωσε η Δρ. Conrod. Αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό για την προοπτική της πρόληψης.

Ο έγκαιρος εντοπισμός του κινδύνου κατάθλιψης δίνει στους γιατρούς και τους γονείς ένα μεγάλο χρονικό παράθυρο για να επέμβουν. Η ρύθμιση της χρήσης των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης θα μπορούσε να είναι σημαντική για να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι να διαχειριστούν τα συμπτώματα κατάθλιψης.



ygeiamou.gr



Το διαβάσαμε από το: Οι έφηβοι που είναι «χωμένοι» στα social media - Προσοχή γιατί η κατάθλιψη καραδοκεί http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2019/07/social-media_30.html#ixzz5vFspE6Z8

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια