Πισίνα: Κανόνες ασφαλούς κολύμβησης



Πισίνα: Κανόνες ασφαλούς κολύμβησης

Ο πνιγμός τριών παιδιών, σε πισίνες ξενοδοχείων, μέσα σε ένα 24ωρο σε Ρόδο και Κρήτη, επιβεβαιώνουν με τον τραγικότερο τρόπο ότι ο πνιγμός είναι εύκολο να συμβεί και αφορά όλους μας. Διαβάστε και εφαρμόστε τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης σε πισίνα.


Ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα, παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και την 39η μεταξύ 116 χωρών
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Ο πνιγμός τριών παιδιών, σε πισίνες ξενοδοχείων, μέσα σε ένα 24ωρο σε Ρόδο και Κρήτη, επιβεβαιώνουν με τον τραγικότερο τρόπο ότι ο πνιγμός είναι εύκολο να συμβεί και αφορά όλους μας.

Στο site του υπουργείου Υγείας υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για την ασφαλή κολύμβηση σε θάλασσα και πισίνες.

Δείτε επίσης: Στους 149 ανέρχονται φέτος οι πνιγμοί λουόμενων - Οι κανόνες στην κολύμβηση που μπορούν να σας σώσουν τη ζωή





Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κολύμβηση σε πισίνα υπενθυμίζεται ότι:

Κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να έχει λεπτομερείς γραπτές διαδικασίες λειτουργίας (ΓΔΛ) που θα περιέχουν την περιγραφή των διαδικασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται για την ασφάλεια των λουομένων. Αυτές οι ΓΔΛ, πρέπει να περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας (ΔΚΛ) και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (ΣΕΔ).

Οι ΔΚΛ περιλαμβάνουν τον συστηματικό έλεγχο της κολυμβητικής δεξαμενής, του μηχανοστασίου και της συνολικής κολυμβητικής εγκατάστασης από πλευράς ασφαλείας, τον έλεγχο της πρόσβασης στην πισίνα, τον έλεγχο της μέγιστης χωρητικότητας της πισίνας από λουομένους, την ικανότητα, την εκπαίδευση και την επαγγελματική πιστοποίηση των ναυαγοσωστών, τους προσδοκώμενους κανόνες συμπεριφοράς των λουομένων, τη χρήση καλυμμάτων νερού, και τις διαδικασίες συναγερμού.

Το ΣΕΔ περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης που η πισίνα είναι γεμάτη από κόσμο, την μειωμένη καθαρότητα του νερού, την εκκένωση της κολυμβητικής εγκατάστασης για διάφορους λόγους (συσκότιση, σεισμό, διαρροή τοξικού αερίου, σοβαρού τραυματισμού ενός λουομένου από πνιγμό, εμπρηστική ενέργεια).
Κανόνες Ασφαλείας



Πριν μπείτε στο νερό, επισκεφθείτε την τουαλέτα.
Μετά την τουαλέτα και πριν την είσοδο στο νερό, κάνετε οπωσδήποτε ντους.
Όταν σαπουνίζεστε στο ντους ή ξυρίζεστε, κλείνετε τον διακόπτη της βρύσης.
Το νερό είναι πολύτιμο αλλά δεν είναι ανεξάντλητο.
Κρατήστε την πισίνα καθαρή και μην ουρείτε ή φτύνετε μέσα στο νερό.
Τηρήστε τους ναυαγοσωστικούς κανόνες ασφαλείας. Μη μιλάτε άσκοπα στον ναυαγοσώστη την ώρα της υπηρεσίας του.
Τα παιδιά να συνοδεύονται πάντα από ένα ενήλικο.
Αποφύγετε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό όταν υπάρχουν άλλοι λουόμενοι γύρω (π.χ. καβαλαρίες, μπάλα). Ένα αναπάντεχο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει διάσειση ή πνιγμό.
Ακολουθήστε με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες ασφαλείας της πισίνας.
Σε πισίνες που έχουν κολυμβητικές διαδρομές, κολυμπάτε πάντα δεξιά ώστε να μην συγκρούεστε με τους άλλους λουομένους.
Πριν καταδυθείτε, βεβαιωθείτε ότι κάτω από την επιφάνεια του νερού δεν υπάρχει άλλος λουόμενος.
Δώστε προτεραιότητα στους κολυμβητές με αναπηρία. Για τους περισσότερους από αυτούς, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική δραστηριότητα αναψυχής και αποκατάστασης. Ορισμένα είδη αναπηρίας, απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες νερού.
Κολυμπήστε 3 ώρες μετά το φαγητό.
Τοποθετήστε το κλειδί του ντουλαπιού των αποδυτηρίων γύρω από το χέρι ή το πόδι σας κάτω από το προστατευτικό του κάλυμμα, ώστε να μην μπορείτε να τραυματίσετε εσάς ή κάποιον άλλο λουόμενο.
Διατηρήστε τα νύχια σας κομμένα.
Βγείτε από την πισίνα αν νιώσετε ότι κρυώνετε.
Γνωρίζετε τις εξόδους κινδύνου του κολυμβητηρίου.
Αν είστε μέτριος κολυμβητής, να συνοδεύεστε από κάποιο ενήλικο ή να κολυμπάτε σε πισίνα που επιτηρείται από ναυαγοσώστη. Επίσης, προτιμήστε να κολυμπάτε στη ρηχή μεριά της πισίνας ή κοντά στον τοίχο της.
Αν το νερό χλωριώνεται, χρησιμοποιήστε κολυμβητικά γυαλάκια για να προστατέψετε τα μάτια σας.
Μην σπρώχνετε ή τραβάτε κάποιον για πλάκα.
Η βρεφική κολύμβηση να ενθαρρύνεται σε οργανωμένα μαθήματα που θα εκπονούνται από καταλλήλως πιστοποιημένους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα κολύμβησης και ειδίκευση στη βρεφική κολύμβηση, σε νερό με θερμοκρασία 33οC.
Όλες οι πισίνες πρέπει να έχουν ταμπέλες για το βάθος του νερού.
Όλο το προσωπικό της πισίνας πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει κάποιον βυθισμένο λουόμενο. Η διαύγεια του νερού πρέπει να είναι επαρκής για να επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό.
Όλες οι πισίνες πρέπει να διαθέτουν σε ευκόλως προσβάσιμα σημεία τον απαραίτητο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό (σωστικό σωλήνα, κοντάρι, κυκλικό σωσίβιο, απινιδιστή, φαρμακείο, σπονδυλικό φορείο).
Οι χρήστες της πισίνας να αφαιρούν τα τιμαλφή τους (σκουλαρίκια, κοσμήματα κ.τ.λ.) πριν την είσοδο στο νερό, για να αποφύγουν τον τραυματισμό.
Ασκήσεις κρατήματος της αναπνοής κάτω από το νερό να αποφεύγονται. Είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και πνιγμό.
Μην τρέχετε γύρω από την πισίνα. Το γλιστερό δάπεδο μπορεί να προκαλέσει πτώση στο έδαφος.
Μη χρησιμοποιείτε μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα αν δεν επιτρέπεται.
Μην μασάτε τσίχλα, τροφή και μην πίνετε ροφήματα όταν βρίσκεστε μέσα στο νερό. Μπορεί να πάθετε πνιγμονή.
Αν
ακούσετε τον συναγερμό του πνιγμού και καταλάβετε ότι οι ναυαγοσώστες αντιμετωπίζουν κάποιο επείγον περιστατικό, βγείτε από το νερό αμέσως.
Αν έχετε προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα, ενημερώστε τον ναυαγοσώστη πριν μπείτε στο νερό για να ξέρει πως να σας αντιμετωπίσει.
Αν κολυμπάτε ζεστή μέρα σε ανοιχτή πισίνα, προστατέψτε τον εαυτό σας φορώντας καπέλο, γυαλιά, αντηλιακή κρέμα και πίνετε άφθονα μη αλκοολούχα υγρά. Τις κρύες ημέρες, προστατέψτε τον εαυτό σας με ζεστά ρούχα και στέγνωσε το κεφάλι σας πριν βγείτε από το κολυμβητήριο.
Βουτιά στο Νερό της Κολυμβητικής Δεξαμενής



Μην βουτάτε σε ρηχό νερό με το κεφάλι. Μπορεί να δημιουργήσετε σπονδυλικό τραυματισμό.
Η βουτιά επιτρέπεται σε νερό με κάθετο βάθος 1,5 μ.
Αποφύγετε την βουτιά από τα πλαϊνά σημεία της πισίνας. Προτιμήστε τους βατήρες.
Προτιμήστε να κάνετε ρηχές βουτιές σε μήκος αντί για βουτιές σε βάθος.
Μην κάνετε βουτιές παίρνοντας φόρα.
Δεν επιτρέπονται οι βουτιές σε πισίνες που έχουν μήκος μικρότερο από 7,6 μ.
Πινακίδες με την ένδειξη «Όχι Βουτιές» να τοποθετούνται σε σημεία με νερό ρηχότερο από 1,5 μ.
Πινακίδες με εικόνες και γραπτά μηνύματα που ενθαρρύνουν την ασφαλή κατάδυση και απαγορεύουν όσες εκτελούνται με επικίνδυνο τρόπο, να είναι αναρτημένες στους τοίχους γύρω από την πισίνα και την είσοδο που την συνδέει με τα αποδυτήρια.
Η διδασκαλία της βουτιάς από πτυχιούχο προπονητή να μην γίνεται σε βάθος μικρότερο από 1,8 μ.
Η κατάδυση να αποφεύγεται σε πισίνα με τεχνητά κύματα όταν αυτά βρίσκονται σε λειτουργία.
Οι παραπάνω γενικές συμβουλές ασφάλειας στο νερό έχουν εφαρμογή σε ΟΛΟΥΣ τους λουομένους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία.


Πηγή: Αβραμίδης, Σ. Επ. (2008). Εγκόλπιο Ασφάλειας & Διάσωσης. Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη.



Το διαβάσαμε από το: Πισίνα: Κανόνες ασφαλούς κολύμβησης http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2019/08/blog-post_5.html#ixzz5vRj1ICxP

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια