Δένδιας: Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία, αν η διαμάχη για τις γεωτρήσεις επιλυθεί




Του Glen Carey – Bloomberg
Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο είναι η τελευταία ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία για να εκμεταλλευτεί φυσικούς πόρους προτρέποντας την Άγκυρα να διευθετήσει τη διαμάχη της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις της στη Μεσόγειο.


Ο Νικόλαος
ανέφερε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία. Αυτές οι ευκαιρίες καθυστερούν επί του παρόντος από μια διαφωνία σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης της Τουρκίας στα ύδατα της Κύπρου.



«Πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να δημιουργήσουν ανάπτυξη, να δημιουργήσουν ευημερία, να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και επίσης να γίνουν πραγματικά φίλοι στο τέλος της ημέρας , Δήλωσε ο Δένδιας.«Υπάρχουν χιλιάδες δυνατότητες συνεργασίας, από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Οτι σκεφτείτε , είναι εκεί».



Pompeo, Bolton Ανάπτυξη οικονομίας

Η ήδη τεταμένη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ έχει φθαρεί ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να προχωρήσει στην ενεργειακή εξερεύνηση της Ανατολικής Μεσογείου σε μια αυξανόμενη διαμάχη με την Κύπρο, μέλος της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του Δένδια – συμφώνησαν τη Δευτέρα να παγώσουν τις περισσότερες απο τις επαφές υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και να μειώσουν τη ροή κεφαλαίων στη χώρα, μετρα τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις τουρκικές εταιρείες που εμπλέκονται στην εξόρυξη στα διεθνή ύδατα της περιοχής.

Η Τουρκία καταδικάζει την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ, επιμένει οτι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

«Για εμάς, δεν πρόκειται για το ύψος των κυρώσεων », δήλωσε ο 59 χρόνος στη συνέντευξή του από την πρεσβεία της Ελλάδας την Τετάρτη: « Είναι να καταστήσουμε την Τουρκία ικανή να κατανοήσει ότι αυτή δεν είναι η μελλοντική πορεία ούτε για εμάς ούτε για αυτούς ή για την Κύπρο ούτε για τη σταθερότητα στην περιοχή. » Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Michael Pompeo
και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας John Bolton κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.


Η επίσκεψή του έγινε άμεσα μετά την υπουργοποίηση του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις εθνικές εκλογές του τρέχοντος μηνός,. Η στενή σχέση με τον «Trump» είναι πολύ σημαντική για εμάς «, δήλωσε ο Δένδιας. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να «τιμήσει οποιαδήποτε συμφωνία» που υπογράφηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα μπορούσε να γίνει «ακόμη καλύτερη με κοινή αντίληψη» μεταξύ των δύο χωρών.

Με τη συμφωνία αυτή ο γείτονας της Ελλάδας άλλαξε το όνομά του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με αντάλλαγμα η Ελλάδα να μην προβάλει βέτο για την ένταξη της στον ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να προσελκύει επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, μετά από μια χρηματοπιστωτική κρίση που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία και έπληξε το βιοτικό επίπεδο.

Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης κληρονόμησε μια οικονομία σε ανόρθωση και μια χρηματιστηριακή αγορά που αυξάνεται, αυτές στηρίζονται σε σαθρές βάσεις. «Η χώρα υποφέρει από υποαπασχόληση», δήλωσε ο Δενδιας. «Χρειαζόμαστε περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια σε επενδύσεις» για να βοηθήσουμε την τόνωση της τρέχουσας ανάπτυξης, η οποία είναι «ανεπαρκής», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία μπορεί «να μη συμμορφωθεί με τους κανόνες» της συμφωνίας της με την ΕΕ αφήνοντας τους οικονομικούς μετανάστες «να περάσουν μεσα την Τουρκία» προερχόμενοι απ τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.

Επίσης, επέκρινε ορισμένα ευρωπαϊκά κρατη για το ότι δεν έκαναν αρκετά για να βοηθήσουν στην λυση των προβλημάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων. «Δεν μπορούμε να θεωρούμαστε ένας τόπος όπου όλοι οι οικονομικοί μετανάστες της Αφρικής, όλοι οι οικονομικοί μετανάστες της Ασίας, μπορούν να έρχονται εδω είπε. «Είμαστε πολύ μικροί, πολύ ευάλωτοι και μόλις βγήκαμε από μια κρίση. Και πάλι, ας είμαστε ειλικρινείς, πολύ λίγοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας βοηθούν. »

Μετάφραση από τα αγγλικά Wan Wert
bloomberg.com

https://hellas-now.com/dendias-ellada-prosferei-eykairies-stin-toyrkia-diamachi-tis/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια