Γιατί έφυγαν ξαφνικά από την ΑΣΟΕΕ οι μικροπωλητές που έκαναν... παζάρι


«ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν στην «Ερμού του παρεμπορίου», πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και κατέγραψαν εικόνες που πιστοποιούν ότι όντως - τουλάχιστον τις δύο τελευταίες ημέρες - οι αλλοδαποί μικροπωλητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι νεωτέρας.






Μέσα Ιουλίου στην Πατησίων. Η καλοκαιρινή ραστώνη που «αγκαλιάζει» την πόλη δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την πολύβουη οδό. Η κίνηση των οχημάτων είναι αισθητά μειωμένη, ενώ και τα λεωφορεία που άλλοτε αποβίβαζαν ορδές φοιτητών στη στάση ΟΤΕ, πλησίον του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), φαίνονται σχεδόν άδεια. Το λουκέτο στην κεντρική είσοδο του ιδρύματος και η απουσία φοιτητών από τα παρακείμενα καφέ μαρτυρούν ότι τα μαθήματα έχουν σταματήσει λόγω θέρους. Μαζί με τη δραστηριότητα του ΟΠΑ, όμως, έχει ανασταλεί και αυτή των αλλοδαπών εμπόρων που εδώ και χρόνια άπλωναν την πραμάτεια τους πάνω σε αυτοσχέδιους πάγκους στο πεζοδρόμιο μπροστά στο πανεπιστήμιο. Τα στοιβαγμένα χαρτόκουτα στο προαύλιο του ιδρύματος είναι το μόνο στοιχείο που θυμίζει ότι η ΑΣΟΕΕ είχε μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης προϊόντων - μαϊμού της πρωτεύουσας.


«ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν στην «Ερμού του παρεμπορίου», πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και κατέγραψαν εικόνες που πιστοποιούν ότι όντως - τουλάχιστον τις δύο τελευταίες ημέρες - οι αλλοδαποί μικροπωλητές έχουν απομακρυνθεί μέχρι νεωτέρας.

«Η απομάκρυνση των αυτοσχέδιων πάγκων μπροστά από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ μπορεί να είναι συγκυριακή» σπεύδει να διευκρινίσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης, εξηγώντας πως κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν είτε λόγω πρόσκαιρων ελέγχων των Αρχών είτε λόγω της παύσης των μαθημάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Η διάλυση του αυτοσχέδιου παζαριού ήταν ένα πάγιο και διαρκές αίτημα του συλλόγου προς τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές, κεντρικές διοικήσεις και την ΕΛ.ΑΣ. Ευελπιστούμε αυτή τη φορά να είναι οριστική και να μη δούμε ξανά πάγκους και χαρτοκούτες με την έναρξη των μαθημάτων. Δυστυχώς, όμως, λόγω της πρότερης εμπειρίας δεν μπορούμε παρά να είμαστε συγκρατημένοι» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως το μοναδικό μέτρο που θα έβαζε οριστικό τέλος στο όργιο του παρεμπορίου, όχι μόνο στην εν λόγω περιοχή αλλά συνολικά στην πρωτεύουσα, είναι η αύξηση των ελέγχων, της αστυνόμευσης και η αυστηροποίηση των ποινών.
Στάση αναμονής


Αντίστοιχη στάση αναμονής, εξάλλου, τηρεί και η διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο αύλειος χώρος του οποίου αποτελούσε επί μακρόν το ορμητήριο των παράνομων εμπόρων και λειτουργούσε ως αποθήκη για τα απομιμητικά προϊόντα που πουλούσαν σε τιμές κόστους καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι το παρεμπόριο, παρότι εμφανίζεται ως ήπια μορφή παραβατικότητας, είναι στην πραγματικότητα κάτι πολύ σοβαρότερο. Σε αυτό εμπλέκονται οργανωμένα κυκλώματα που χρησιμοποιούν μεθόδους μαφίας και εκμεταλλεύονται ανθρώπους, ενώ βάσει σχετικών μελετών έχει αποδειχθεί ότι ο τζίρος αυτής της δραστηριότητας στοιχίζει στην Ελλάδα όσο ο ΕΝΦΙΑ! Είναι σημαντικό, επομένως, εκτός από την πρόληψη ή την καταστολή, να εκπονηθεί και μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης προς το καταναλωτικό κοινό. Να γίνει αντιληπτό ότι τα λίγα ευρώ που γλιτώνει κανείς αγοράζοντας προϊόντα - μαϊμού καλείται να τα επιστρέψει στο τέλος του χρόνου μέσω της φορολόγησης» καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΣΑ. Την ίδια στιγμή, πάντως, η πιάτσα των ναρκωτικών έξω από την πόρτα του Οικονομικού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στις οδούς Αντωνιάδου, Μαυρομματαίων και Δεριγνύ συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα, παρά τις σποραδικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, μια τέτοια πραγματοποιήθηκε και το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους αστυνομικούς να προχωρούν στην προσαγωγή τουλάχιστον 10 ατόμων.

Δείτε το βίντεο



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια