Τουρκικός κατάλογος ανταλλαγμάτων – Τι θέλουν οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ




Το νέο ζήτημα που προέκυψε στο πολιτικό σκηνικό είναι αυτό του Νομοσχεδίου Μενέντεζ- Ρούμπιο. Και δικαιολογημένα προέκυψε, διότι αναφέρεται στην ασφάλεια και στη συνεργασία στην περιοχή μας, κυρίως μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ίδιων των ΗΠΑ, ειδικώς μετά την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων.


Από το σκηνικό,
βεβαίως, δεν λείπει η Τουρκία, με την οποία είναι πρόδηλο ότι οι Αμερικανοί έχουν πρόβλημα, λόγω της πολιτικής Ερντογάν, ο οποίος κάνει απιστίες με τη Μόσχα και ταυτοχρόνως επιδιώκει να υιοθετήσει μιαν ανεξάρτητη, όπως ισχυρίζεται, πολιτική, στη λογική της περιφερειακής δύναμης.

Τι θέλουν οι Τούρκοι από τους Αμερικανούς

Συναφείς με τα ανωτέρω πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τις επαφές των Αμερικανών και των Τούρκων στο πλαίσιο των προσπαθειών, που γίνονται για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, η Άγκυρα θέτει μεταξύ άλλων ως «αντάλλαγμα», το θέμα του φυσικού αερίου στην περιοχή και το συνδέει με λύση του Κυπριακού. Ο κατάλογος των τουρκικών ανταλλαγμάτων περιλαμβάνει τα εξής:

1. Τερματισμό στήριξης προς τους Ελληνοκυπρίους στο θέμα των υδρογονανθράκων.


2. Τερματισμό των μονομερών ερευνών από τους Ελληνοκυπρίους διότι πλήττονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, που έχουν δικαιώματα στη λήψη αποφάσεων προ και μετά τη λύση.

3. Επανακαθορισμό των ΑΟΖ με τη λύση του Κυπριακού.

4. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τις «δίκαιες τουρκοκυπριακές θέσεις», εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.


5. Εάν επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ
(Αυτό είναι συναφές και με τις εξελίξεις την προσεχή εβδομάδα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Ιουνίου. Η Άγκυρα έχει προβάλει τον ισχυρισμό και προς τους εταίρους ότι, εάν της επιβληθούν κυρώσεις, θα σκληρύνει τη στάση της στην περιοχή ασκώντας, όπως ισχυρίζεται, τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και προστατεύοντας εκείνα των Τουρκοκυπρίων, τα οποία παραβιάζουν οι Ελληνοκύπριοι).

πηγή Σημερινή

https://hellas-now.com/ti-theloyn-oi-toyrkoi-tis-ipa/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια