Το αντηλιακό μπαίνει στο αίμα μετά από μία ημέρα χρήσης






Στο αίμα περνούν υψηλές συγκεντρώσεις χημικών από τα αντηλιακά μετά από μια μόλις ημέρα χρήσης, όπως υποστηρίζει πιλοτική έρευνα που διενεργήθηκε από το Center for Drug Evaluation & Research, ενός παρακλαδιού του Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ.


Η έρευνα, σύμφωνα με το CNNi, έδειξε πως η περιεκτικότητα του αίματος σε κάποια συγκεκριμένα χημικά αυξανόταν όλο και περισσότερο με την καθημερινή χρήση των αντηλιακών και αυτά (σ.σ. τα χημικά) έμεναν στο σώμα για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την χρήση του προϊόντος.

Τα τέσσερα χημικά που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες ήταν τα:
αβοβενζόνη
οξυβενζόνη
εκαμσούλη
οκτοκρυλένιο
Είναι στη λίστα των 12 χημικών που η FDA συνέστησε στις εταιρίες αντηλιακών να ελέγχουν πριν θεωρήσουν τα προϊόντα τους ασφαλή.

Ωστόσο, είναι αυτός ο λόγος για να μη φοράει κανείς αντιηλιακό; Φυσικά και όχι, απαντούν οι ειδικοί.


«Πρέπει να γίνουν μελέτες για να εξακριβωθεί το κατά πόσο προκύπτουν πράγματι επιπτώσεις από την απορρόφηση (σ.σ. από το σώμα) συγκεκριμένων υλικών», σημείωσε ο Dr. David Leffell,
δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του Yale και εκπρόσωπος Τύπου του American Academy of Dermatology. Όπως συμπλήρωσε, μέχρι να εξακριβωθεί αυτό, ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην αντηλιακή του προστασία.

«Ο ήλιος είναι ο πραγματικός εχθρός εδώ», είπε ο Scott Faber, υποδιευθυντής του Environmental Working Group (EWG), μίας συμβουλευτικής ομάδας που δημοσιεύει κάθε χρόνο έναν ετήσιο οδηγό σχετικά με τα αντηλιακά.

«Δεν είναι νέο το ότι τα πράγματα που βάζεις στο δέρμα σου απορροφούνται από το σώμα», σημείωσε και συνέχισε: «Αυτή η έρευνα αποτελεί απλά έναν τρόπο για να δείξει η FDA τις εταιρείες πως πρέπει να εξετάζουν αν η απορρόφηση των χημικών (σ.σ. που έχουν τα αντηλιακά τους) αποτελεί κίνδυνο για την υγεία».

Πώς διενεργήθηκε η έρευνα

Στην έρευνα της FDA συμμετείχαν 24 εθελοντές, στους οποίους ανατέθηκε – τυχαία – να χρησιμοποιήσουν αντηλιακά σε μορφή σπρέι ή κρέμας, τα οποία περιείχαν τα παραπάνω χημικά στοιχεία. Κάθε αντηλιακό περιείχε ένα.

Τους ζητήθηκε να βάζουν το προϊόν στο 75% του σώματός τους, τέσσερις φορές την ημέρα για συνολικά τέσσερις ημέρες. Οι ερευνητές σε περίοδο επτά ημερών (μεταξύ αυτών και οι μέρες που χρησιμοποιούσαν το προϊόν),
συνέλλεξαν 30 δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή.

Μέχρι το τέλος της πρώτης ημέρας, πέντε από τα έξι άτομα που χρησιμοποιούσαν αντηλιακό το οποίο περιείχε εκαμσούλη είχαν στον οργανισμό τους σημαντική ποσότητα του χημικού. Όσο για τα άλλα τρία στοιχεία (αβοβενζόνη, οξυβενζόνη και οκτοκρυλένιο), άρχισαν να εμφανίζονται σε ποσότητες μετά την πρώτη ημέρα.

«Παρατηρώντας τα αποτελέσματα, ξεχώριζε κάτι σχετικά με την οξυβενζόνη», δήλωσε ο David Andrews, επιστήμονας του EWG.

«Η οξυβενζόνη απορροφήθηκε από το σώμα σε περίπου 50 έως 100 φορές υψηλότερη συγκέντρωση σε σχέση με τις άλλες τρεις χημικές ουσίες που εξετάστηκαν», εξήγησε.

Από έρευνα του 2008 και ύστερα, το εν λόγω χημικό έχει συνδεθεί με μειωμένη τεστοστερόνη σε αγόρια στην εφηβεία, ορμονικές αλλαγές σε άντρες και επιπλοκές σε εγκυμοσύνες και γέννες.

Από τα τέσσερα χημικά, η οξυβενζόνη είναι το ποιο συχνό στοιχείο που συναντάται σε αλλεργίες.

Ελβετική έρευνα εντόπισε τα τέσσερα στοιχεία στο 85% των δειγμάτων μητρικού γάλακτος που εξέτασε, δημιουργώντας ανησυχία για τους κινδύνους που ίσως διατρέχουν τα βρέφη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Χαβάη έχουν απαγορευτεί τα αντηλιακά που περιέχουν οξυβενζόνη και οκτινοξικό, γιατί έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους υφάλους και τη ζωή που αυτοί φιλοξενούν.

Sunscreen enters bloodstream after just one day of use, study says, by Sandee LaMotte, CNN.

Πηγή: cnn.gr

https://katohika.gr/igia/to-antiliako-mpainei-sto-aima-meta-apo-mia-imera-chrisis/?fbclid=IwAR1b-NbquftHVE_INVh3QkeBh6fqM7-zv9toNFKjkrYgMcKPvuU1nt1gZOo

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια