Εν κρυπτώ συζητούν για τα βιβλία με τους Σκοπιανούς





Στα κρυφά, φοβούμενη πιθανές αντιδράσεις αλλά κυρίως την δημοσιότητα και τα ερωτήματα που θα έθεταν οι δημοσιογράφοι, έγινε στην Αθήνα η τρίτη συνάντηση των επιτροπών που έχουν συσταθεί σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που εξετάζουν εκτός των άλλων και τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία.


Από: liberal.gr


Το συνήθως λαλίστατο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα που αφορούν την Συμφωνία των Πρεσπών... ξέχασε να ενημερώσει για την συνεδρίαση της Κοινής αυτής Επιτροπής στην Αθήνα, την οποία όμως έσπευσε να αποκαλύψει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας «ΜΙΑ».


Μέχρι στιγμής παρά τις θριαμβολογίες της ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει οτιδήποτε γνωστό για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα και πως ακριβώς αποκαθίσταται η ιστορική αλήθεια στα σχολικά βιβλία
της γειτονικής χώρας.


Δηλώσεις μέλους της επιτροπής του καθηγητή κ. Σφέττα, υπέρμαχου της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε λόγο για συμπερίληψη των κεφαλαίων που αναφέρονται στον Μ. Αλέξανδρο και στην Αρχαία Μακεδονία στα Κεφάλαια της ιστορίας της Αθήνας και της Σπάρτης ώστε έτσι να θεωρηθεί ότι αναφέρεται στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.


Όμως κανείς από την επιτροπή δεν έχει αναφερθεί σε όλα όσα αναφέρουν τα βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας της γειτονικής χώρας για τον πραγματικό αλυτρωτισμό εκείνον που αναφέρεται στην «διαιρεμένη Μακεδονία» και στους αγώνες του «Μακεδονικού λαού» για την «απελευθέρωση της Μακεδονίας» μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στον 20ο αιώνα.


Επίσης δεν είναι γνωστό εάν και ποιες αλλαγές έχει ζητήσει η βορειομακεδονική αντιπροσωπεία, καθώς φυσικά η πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών αφορά εκατέρωθεν αλλαγές και όχι μόνο στην μια πλευρά.


Καθώς πάντως οι συνομιλίες αυτές αφορούν ένα σημαντικό κομμάτι της εφαρμογής της Συμφωνίας, θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση και της Βουλής και της κοινής γνώμης ώστε να αποφευχθούν προσχηματικά «μπαλώματα», όπου όπως και με την υπόθεση των αγαλμάτων, όλα θα παραμένουν όπως και πριν και απλώς θα υπάρχει ένα ταμπελάκι στη βάση του αγάλματος ή μια μικρή υποσημείωση στο τέλος του Κεφαλαίου της Ιστορίας ότι οι αναφορές π.χ. σε Μέγα Αλέξανδρο συνδέονται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
http://www.freepen.gr/2019/04/blog-post_494.html?fbclid=IwAR0hvN5iZttQKkCfRtU1RhCYYVfKqbkRUHm8puxG2Il-EGTqsc3AXRauMaw


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια