Τα θεωρεί ως προϋπόθεση για φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές – «Καλοδεχούμενη» η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα
«Ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά επανέλαβε ότι το αφορολόγητο όριο πρέπει να μειωθεί, προκειμένου, όπως ανέφερε, να απελευθερωθούν πόροι για «φορολογικές μεταρρυθμίσεις» και για αύξηση κοινωνικών δαπανών.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ,
η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι θα καλωσόριζε την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών οφειλών της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Οι πόροι του ΔΝΤ είναι προσωρινοί. Χορηγούνται σε χώρες που τους έχουν ανάγκη και υπάρχουν κίνητρα για την αποπληρωμή τους».
Ερωτηθείς για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020, ο Δανός τεχνοκράτης επέμεινε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τόσο στις συντάξεις όσο και στο φορολογικό είναι κρίσιμης σημασίας, όχι για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους -που είμαι σίγουρος ότι θα τους πετύχει-, αλλά για να απελευθερωθούν πόροι που θα επιτρέψουν να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να αποκατασταθούν οι δημόσιες δαπάνες που συμπιέστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στη διάρκεια της κρίσης, ώστε να δυσκολεύεται το Δημόσιο να παρέχει υπηρεσίες», υποστήριξε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα τα πήγε εξαιρετικά καλά στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζεται ένα φιλικό μείγμα μέτρων. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό μείγμα πολιτικής».
Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε εάν οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν στο ορατό μέλλον νέα κεφάλαια, αλλά απέφυγε να απαντήσει, εστιάζοντας την προσοχή του μόνο στην ανάγκη ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων: «Δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα, γι’ αυτό δεν έχουμε πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία και δεν μπορώ να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για κεφαλαιακές ανάγκες. Είναι κρίσιμο, λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων και επειδή τα κεφάλαια των τραπεζών στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον αναβαλλόμενο φόρο, να έχει η Ελλάδα αξιόπιστη στρατηγική για το τραπεζικό σύστημα, να εκκαθαριστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να δανείσει ξανά και να υποστηρίξει την οικονομία», σημείωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και συμπλήρωσε: «Για πολλά χρόνια το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσπαθούσε αργά να μειώσει τα κόκκινα δάνεια. Δεν έχω τη δυνατότητα να αξιολογήσω εάν έφθασε στο σημείο που χρειάζεται, γιατί δεν έχουμε στοιχεία».
Η κατάσταση στην ευρωζώνη
Οι εμπορικές εντάσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit είναι δύο από τους σημαντικότερους κινδύνους για τις οικονομίες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ. Ο κ. Τόμσεν εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νέα διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, ιδίως στις αγορές προϊόντων και στο πτωχευτικό Δίκαιο.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ακόμα το σημαντικό φρενάρισμα της ανάπτυξης στη Γερμανία και την Ιταλία και κάλεσε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικό χώρο, όπως η Γερμανία, να τον αξιοποιήσουν, αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες ή μειώνοντας τους φόρους. Επίσης συνέστησε να συνεχιστεί η αύξηση των ονομαστικών μισθών, που ξεκίνησε πέρυσι στη Γερμανία.
www.protothema.gr
https://notosmedia.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB-%CF%84%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD/?fbclid=IwAR1Dgmm0TA5qO_PkqforF0mh6vDL6LvEz98H1wZzJVrmqAJrfh_ZQ-zXgb8
0 Σχόλια