Οι εφοπλιστές πληρώνουν όταν θέλουν, αν θέλουν και όσα θέλουν.






«Η σχεδόν καθολική συμμετοχή της ναυτιλιακής κοινότητας στη νέα οικειοθελή παροχή επιβεβαιώνει ότι η δημιουργική Ελλάδα είναι παρούσα στην προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης παρουσιάζοντας στη Βουλή τη διάταξη για τη νέα συμφωνία οικειοθελούς εισφοράς των εφοπλιστών.



Ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι στην οικειοθελή εισφορά έχουν συμμετάσχει 530 εταιρείες με 4.016 πλοία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 95% της συνολικής χωρητικότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας.
Περίσσεψαν τα εγκώμια και οι ύμνοι από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τους «κοινωνικά ευαίσθητους» και «πατριώτες» εφοπλιστές, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα,
που περιείχε και το άρθρο 56 με το οποίο επικυρώθηκε το πρόσφατο συνυποσχετικό που υπέγραψε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως το συνυποσχετικό προβλέπει ότι οι εφοπλιστές, που απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» (πέρα από αυτές που έχει ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας σε οποιοδήποτε κλάδο) από όλες τις κυβερνήσεις, θα προσφέρουν ετησίως και «εθελοντικά» ένα φιλοδώρημα της τάξης του «10% των εισαγόμενων μερισμάτων των φυσικών προσώπων». Με άλλα λόγια, γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, αν τα δώσουν κι αυτά, που δεν αντιστοιχεί ούτε σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο τους, όταν τα ναύλα που κλείνουν για παράδειγμα στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανέρχονται έως και σε πάνω από 200.000 δολάρια ΗΠΑ τη μέρα!
Ανάλογο συνυποσχετικό είχαν υπογράψει οι εφοπλιστές και με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβλεπε ότι την τριετία 2014 - 2016 οι εφοπλιστές θα κατέβαλλαν 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάπου 140 εκατ. το χρόνο, ενώ τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε κι άλλο, στα 40 εκατ.
Με βάση το συνυποσχετικό οικειοθελούς φορολόγησης εφοπλιστών το 2014 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 40.546.161,35 ευρώ και το 2015 ανήλθαν σε 45.430.869,71 ευρώ. Πολύ λιγότερα από τα 140 εκ. που έλεγαν ότι θα δώσουν.
Η ΝΔ χειροκρότησε το άρθρο, ενώ ο αντιπρόεδρός της Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε την ευχαρίστησή του που «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως προοδευτική συμμαχία» κατέβασε την εισφορά των εφοπλιστών από τα 140 εκατ. στα 40 εκατ.
«Οι εφοπλιστές πληρώνουν όταν θέλουν, αν θέλουν και όσα θέλουν. Την ίδια ώρα, κάνετε φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες. Άλλωστε, η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών με μερικά ψίχουλα είναι "πατέντα" που ανακάλυψε και πρωτοεφάρμοσε η ΝΔ. Αυτό είναι "προοδευτικό μέτωπο", με τους εφοπλιστές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολίασε από τη μεριά του το ΚΚΕ.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: TVXS, Αυγή, Ριζοσπάστης
https://eforipediada.blogspot.com/2019/04/efoplistestzampa.html?spref=fb&fbclid=IwAR2wCzvPFKlxzmhoJWtjxZNT4T1SC2cbBY5fHQP Ahhkhedcd8zV2YVZbQQg

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια