ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ & ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΗΣ...ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ !!!







Του Πάρι Κουρτζίδη

Η αλήθεια είναι ότι αγνοούσαμε, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, την ύπαρξη του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», ώσπου έφθασε στα Piperata.gr ο προϋπολογισμός του 2019 στον οποίο φαίνεται να έχει λάβει μία χορηγία ύψους 10.000 ευρώ, ενώ παρουσιάζει πλεόνασμα -περίπου- 140.000 ευρώ.

Κάνοντας ρεπορτάζ διαπιστώσαμε ότι το Ίδρυμα του Σημίτη θεμελιώθηκε το 2007, κι έχει ως βασικό στόχο τη διατήρηση και ανάδειξη του πολιτικού Αρχείου του πρώην πρωθυπουργού και, παράλληλα, τη µελέτη των εθνικών, οικονοµικών, πολιτικών και πολιτισµικών προβληµάτων της χώρας(;!).

Αναζητώντας ποιος φορέας είναι αυτός που χορήγησε το ποσό των 10.000 ευρώ, αρχικά (εκ παραδρομής) νομίζαμε ότι είναι απευθείας η Τράπεζα της Ελλάδας. Τελικά, η αλήθεια είναι ότι ο φορέας δεν είναι αυτός που διοικείται άμεσα από τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να περιγράψουμε τη διαχρονικά στενή σχέση του Κώστα Σημίτη με τον Γιάννη Στουρνάρα… Ο πρώην πρωθυπουργός, εάν μπορούσε, ήδη θα τον είχε κάνει επικεφαλής κόμματος(!), με «χορηγούς» μάλιστα τους κοινούς φίλους που έχουν στο εξωτερικό…

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Σημίτης» ξεκινά να χρηματοδοτείται με «δωρεές» κατά «διαβολική σύμπτωση»(;) όλα τα χρόνια που διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ο κύριος Στουρνάρας. Μάλιστα, βάσει του άρθρου 6 παρ. 5 του Ν.4374/2016, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεούται να ανακοινώνει τις χορηγίες-δωρεές που δίνει. Έτσι από το 2016 το Ίδρυμα «Κ. Σημίτης» λαμβάνει φανερά… χορηγίες-δωρεές από την ΕΤΕ. Όμως, όπως δείχνει ο απολογισμός-ισολογισμός του Ιδρύματος και το 2015 έλαβε χορηγία-δωρεά.

Συγκεκριμένα, από την Εθνική Τράπεζα, το 2015 έλαβε 20.000 ευρώ! Το 2016 έλαβε 20.000 ευρώ. Το 2017, σύμφωνα πάντα με τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της ίδιας της Τράπεζας με τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος, έλαβε το ποσό των 15.000 ευρώ! Το 2018 έλαβε χορηγία-δωρεά ύψους 10.000 ευρώ. Και ακριβώς το ίδιο ποσό έχει εγκριθεί να λάβει και το 2019. Συνολικά, δηλαδή, έχει λάβει από χορηγίες-δωρεές τα έτη 2015-19, το ποσό των 75.000 ευρώ(!), το οποίο ισούται με το 50% plus του πλεονάσματος που παρουσιάζει σήμερα!













Κι όμως, την ώρα που το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών για το 2018 έλαβε το ποσό των 4.000 ευρώ μόνο(!), το ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού εισέπραξε χορηγία ύψους 15.000 ευρώ!






Κι όμως, την ώρα που το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών για το 2018 έλαβε το ποσό των 4.000 ευρώ μόνο(!), το ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού εισέπραξε χορηγία ύψους 15.000 ευρώ!

Τα ερωτήματα που θέτουν τα Piperata.gr, πριν επανέλθουν με ακόμη πιο αποκαλυπτικά σχετικά ρεπορτάζ, είναι:



Ο κ. Στουρνάρας είχε ή δεν είχε τον εποπτικό ρόλο μέχρι να περάσει η εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στον SSM;
Τι απαντά στις «κακές γλώσσες» που λένε ότι με δική του προτροπεί το Ίδρυμα Σημίτη λαμβάνει αυτές τις χορηγίες-δωρεές;
Ξεχρεώνει λογαριασμούς του παρελθόντος και επενδύει κάπως… στο μέλλον του;
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας έχει ελεγχθεί επαρκώς από τον κύριο Στουρνάρα έως και τη στιγμή που είχε την εποπτεία της;
Ο SSM για ποιο λόγο επιτρέπει αυτές τις χορηγίες-δωρεές που σκανδαλίζουν τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, που έχουν υποστεί τα πάνδεινα ελέω μνημονίων;
Ο κύριος Αντρέα Ένρια τι λέει για όλα αυτά; Μήπως, η ΤτΕ και τώρα πλέον ο SSM έκαναν και κάνουν αβάντα στον κύριο Σημίτη; Και αν ναι, γιατί;
Υπάρχει γραμμή από Γερμανία πλευρά, ώστε πάση θυσία να στηριχθεί ο κύριος Σημίτης;
Το ίδρυμα ελέγχεται επαρκώς, από τη στιγμή κιόλας που χρηματοδοτείται; Που και πως δαπανά τα χρήματα που διαχειρίζεται; (Έχει ενδιαφέρον να δούμε τον αναλυτικό προϋπολογισμό και αναλυτικά τις δαπάνες του Ιδρύματος)
Κύριε Μυλωνά, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδοτεί κι άλλους φορείς, που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης;
Συμβάλλεται, για παράδειγμα, ως τραπεζίτης στη στήριξη των Ελλήνων αθλητών που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Κάνετε δωρεές για νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, αθλητικά σωματεία, γενικά σε φορείς που δεν διαπλέκονται;
Γιατί το Ίδρυμα έχει κάνει απολογισμό και παρουσιάζει καταχωρημένο ισολογισμό μόνο για το έτος 2015;





Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για ποιον ακριβώς λόγο η Τράπεζα κάνει δωρεές, που ακριβώς, από πότε ξεκινούν αυτές, με ποια κριτήρια γίνονται και συνολικά μέχρι τι ποσά χορηγούνται Ιδρύματα όπως αυτό του κυρίου Σημίτη, μια τέτοια εποχή οικονομικής κρίσης, για την οποία τεράστια ευθύνη έχει και ο εν λόγω πρώην πρωθυπουργός (που χρηματοδοτείται κιόλας), αλλά και ο Γ. Στουρνάρας, ως άνθρωπος του Σημίτη, καθ’ όλα τα «αμαρτωλά έτη» της «εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης».



______________________________
Από τα piperata.gr

_______________________________
Σ.Κ.
https://filoiypervasi-pireas.blogspot.com/2019/03/blog-post_57.html?fbclid=IwAR3ddhzhNNuC5eIMyro9Gy8WktOtxiknk8SlyPXG3cO6OejiBZUPVFak66U

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια