Τεράστιο "έγκλημα" η μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη και ο Κυριάκος θέλει να το μεγαλώσει





Το ζήτημα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη είναι πραγματικά ανεξάντλητο, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και φοβάμαι πως μετά εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να μας απασχολεί.

Από: xanthinet.gr - Γράφει ο Σέμπα Καραχότζα

Η ύπαρξη μειονοτικών σχολείων στη Θράκη προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης ενώ με τα μορφωτικά πρωτόκολλα που υπέγραψαν αργότερα Ελλάδα και Τουρκία, ορίσθηκε η τουρκική ως δεύτερη γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία.


Ωστόσο τόσο από τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και από τα προαναφερόμενα μορφωτικά πρωτόκολλα, μειονοτική εκπαίδευση προβλέπεται μόνο για τα δημοτικά σχολεία σε αμιγώς μουσουλμανικούς οικισμούς.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όμως υποσχέθηκε να εισάγει την τουρκική γλώσσα σε όλο το φάσμα της παρεχόμενης στα μουσουλμανόπαιδα εκπαίδευσης, δηλαδή σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από καμία συμφωνία.

Επίσης δεσμεύτηκε για εισαγωγή της τουρκικής ως ξένη γλώσσα ακόμα και στα δημόσια, δηλαδή στα μη μειονοτικά σχολεία; Θα υποχρεώσει δηλαδή και τα χριστιανόπουλα να διδάσκονται την τουρκική γλώσσα; Είναι σοβαρός ή άρχισε να πίνει κι αυτός από αυτό που πίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ακόμα και ως μάθημα επιλογής να μπει η τουρκική γλώσσα στα μη μειονοτικά σχολεία είναι εντελώς παράλογο. Από που κι ως που θα μπει μια μη ευρωπαϊκή γλώσσα στη δημόσια ελληνική εκπαίδευση; Πλάκα μας κάνουν;

Διαβάζω βέβαια δημοσιεύματα του τοπικού τύπου με βάση τα οποία η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης βλέπει με θετικό μάτι τις δεσμεύσεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι σύμπτωση όμως. Έριξα μια ματιά στα ονόματα των συνεντευξιαζόμενων και δεν είδα ούτε έναν από τους εκατοντάδες μουσουλμάνους - Πομάκους γονείς που πήραν τα παιδιά τους από το μειονοτικό σχολείο και τα έστειλαν σε ελληνόφωνο δημόσιο, μόνο και μόνο επειδή δεν επιθυμούν τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας.

Ελπίζω πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική μέσα στη ΝΔ και ο Πρόεδρος της θα καταλάβει πως δεν πρέπει να μεγαλώσει αυτό το τεράστιο "έγκλημα" που λέγεται μειονοτική εκπαίδευση. Εκτός πια αν ο μοναδικός του στόχος είναι τα ψηφαλάκια του Τουρκικού Προξενείου.
http://www.freepen.gr/2019/03/blog-post_529.html?fbclid=IwAR0cC3dJCnRhbKlQSe-5lH4avLJ8UfOs7WvbXHfjWtckKXev4EYxX7igApo

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια