Το αυτοκίνητο του μέλλοντος καίει αέρα και έχει ελληνική υπογραφή

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος καίει αέρα και έχει ελληνική υπογραφή
Ο «Ζέφυρος» αποτελεί επανάσταση στην αυτοκίνηση


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα είναι η αυτοκίνηση όταν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα είναι δεδομένα και η βενζίνη θα αποτελεί μακρινό παρελθόν; Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τις εταιρείες αυτοκινήτων; Ο «Ζέφυρος», το όχημα «κινητής αρχιτεκτονικής» χωρίς οδηγό, έρχεται από το μέλλον για να μας δώσει μια scifi ιδέα για τις μετακινήσεις του 2030.


Σχεδιασμένο με σκοπό την κοινή χρήση του από τους επισκέπτες κάποιου τουριστικού προορισμού, όπως είναι τα νησιά του Αιγαίου, από τα οποία άλλωστε άντλησε και την έμπνευσή του, φιλικό στο περιβάλλον, με καμπίνα που θυμίζει γάστρα σκάφους, μήκους 4,47 μέτρων και ύψους 1,66 μέτρων, αναδιπλούμενα σκαλοπάτια, μέσω των οποίων μπορεί να ανέβει κάποιος στην οροφή και να ξαπλώσει στο δίχτυ-σκίαστρο για ηλιοθεραπεία, χωρίς καθόλου τζάμια: αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του «Ζέφυρου» που αποτυπώνονται στη ψηφιακή απεικόνισή του.


Θα κινείται με ρεύμα, το οποίο μπορεί να προέρχεται από συμβατική πρίζα, από ειδικές θέσεις ασύρματης φόρτισης ή από αιολική ενέργεια, χάρη σε μία ανεμογεννήτρια που εκτείνεται από το πίσω μέρος του. Υπεύθυνος γι' αυτή την τετράτροχη «υπερπαραγωγή» είναι ο Σταύρος Μαυράκης, ο οποίος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και στη συνέχεια Σχεδιασμό Αυτοκινήτων στο Royal College of Art του Λονδίνου. Για τη διπλωματική του εργασία αποφάσισε να συνδυάσει τις δύο αυτές ιδιότητες, μαζί με το ελληνικό στοιχείο και τη διάθεση να απαντήσει σε μελλοντικές προκλήσεις, σχεδιάζοντας τον Ζέφυρο. Ένα project που το 2019 θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μεταφορών του Λονδίνου.

https://www.ethnos.gr/auto/7938_aytokinito-toy-mellontos-kaiei-aera-kai-ehei-elliniki-ypografi

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Πολύ καλό για να είναι αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμήν και πότε ... με τον Ζέφυρο οδηγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑ ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ,ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΕΦΥΡΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σοβαρευτείτε λίγο! Με τέτοιους Ζέφυρους, τα γραφεία σχεδιασμού αυτοκινήτων έχουν τους τοίχους γεμάτους εδώ και δεκαετίες και οι πρωτοετείς μαθητές του κλάδου RDA τα σχεδιάζουν μεταξύ γλυκού και καφέ στα χαρτοτραπεζομάντιλα της καντίνας !
    Τα αυτόνομα επιβατικά, λεωφορεία και φορτηγά αυτοκίνητα του μέλλοντος υπάρχουν και ΔΕΝ είναι δυστυχώς ελληνικά ! Τα λένε Renault, Peugeot, Audi, VW, Mercedes (για ν' αναφέρουμε μόνο τα ευρωπαϊκά) και ορισμένα γυρίζουν, χωρίς οδηγό, σε πίστες με ταχύτητες άνω των 300 χλμ./ω. Ορισμένα άλλα, τα οδηγούμε ήδη (χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε) σε καθημερινή βάση. Είναι αυτά που ανάβουν τα φώτα ή τους υαλοκαθαριστήρες μόνα τους, ξυπνούν τον οδηγό σε περίπτωση υπνηλίας, φρενάρουν μόνα τους σε περίπτωση ανάγκης, αποφεύγουν μόνα τους ένα εμπόδιο, διορθώνουν την πορεία κτλ., κτλ. Για σκεφτείτε λίγο τι μας δίνει το σύνολο αυτών των δυνατοτήτων ....... την αυτονομία !!
    Οι υποδομές των δρόμων και τα νομικά πλαίσια δεν υπάρχουν αλλιώς τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν από αύριο, χάρις στο GPS ή το Galileo, να μας πάνε χωρίς οδηγό με απόλυτη ασφάλεια από το ένα σημείο στο άλλο. Πάντως το μόνο που δεν θα έχουν ποτέ γιατί αυτό είναι ελληνική πατέντα, είναι το κεντητό της γιαγιάς που διακοσμεί το σαλόνι του Ζέφυρου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή