Όταν η Σερβία ταπείνωσε το ΝΑΤΟ το 1999: Συγγνώμη δεν ξέραμε ότι το F-117 ήταν αόρατο - Πως το κατέρριψαν





Freepen.gr - Το Lockheed F-117 Nighthawk, η «αόρατη» η υπερηφάνεια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ένα τεχνολογικό θαύμα, καταρρίφθηκαν μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη του βομβαρδισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στις 27 Μαρτίου 1999, κοντά στο χωριό Buđanovci. Το αεροσκάφος ήταν η μόνη επιβεβαιωμένη απώλεια ενός αεροπλάνου stealth του ΝΑΤΟ γράφει η Natasa Milosavljevic για το sputniknews.com.


Ο Ζολτάν Ντάνι, συνταγματάρχης στις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβικής Αεροπορίας, ήταν ο διοικητής της 3ης πυροβολαρχίας της 250ης Πυραυλικής Ταξιαρχίας κατά τη διάρκεια του επιθετικού πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ). Μέλη της ομάδας του έχουν γίνει εθνικοί ήρωες.


Ο απόστρατος συνταγματάρχης εξήγησε στο Sputnik ότι το 1999, η πυροβολαρχία του χρησιμοποιούσε ραντάρ metre-range για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό εναέριων στόχων.


"Αυτά τα ραντάρ μπορούν να ανιχνεύσουν ευκολότερα τα αεροσκάφη με τεχνολογία στελθ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε το αεροσκάφος εγκαίρως και να το αφήσουμε να μπει στην περιοχή κινδύνου μας. Μόνο όταν το αεροσκάφος ήταν 15 μέτρα μακριά, κλειδώσαμε τον στόχο και διέταξα τον Senad Muminovich, τον πυροβολητή, να πατήσει το κουμπί εκτόξευσης και ο πυραύλος πυροδοτήθηκε", θυμάται ο Ζολτάν Ντάνι.


Το F-117 κέρδισε τη φήμη του κατά τη διάρκεια των αποστολών του Ιράκ στον πόλεμο του Κόλπου του 1991. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει στο αεροσκάφος να είναι "αόρατο" σε οποιοδήποτε σύστημα ραντάρ, έγινε σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τα σερβικά ραντάρ είναι "πάνω από το νόμο".


Ο Ντάνι δήλωσε στον Σπούτνικ ότι χρησιμοποιούσαν ένα σοβιετικό σύστημα πυραύλων S-125 "Neva" που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960 και παραδόθηκε στη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1980.


"Είναι σημαντικό να καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ότι όλος ο εξοπλισμός αυτός λειτούργησε σωστά και τον προετοιμάσαμε για μια επιτυχημένη λειτουργία σε συνθήκες μάχης, γεγονός που επέτρεψε απίστευτα αποτελέσματα - την κατάρριψη του F-117", δήλωσε ο Ντάνι.


Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, αλλά οι πολεμιστές της 3ης πυροβολαρχίας της 250ης Πυραυλικής Ταξιαρχίας δεν συνειδητοποίησαν πόσο τυχεροί ήταν εκείνο το βράδυ. Όπως υπενθυμίζει ο Dani, μετά τη βολή κατά του στόχου, το πιο σημαντικό καθήκον ήταν να σβήσουμε όλες τις συσκευές έτσι ώστε ο εχθρός να μην τους ανιχνεύσει.


"Συγχαρήκαμε ο ένας τον άλλον και αυτό ήταν. Η αίσθηση ήταν πολύ καλή, σαν να σηκώσαμε σε έναν πολύ σημαντικό αγώνα. Το πρωί, ήρθε ένας αξιωματικός από την ανώτερη διοίκηση, μας συνεχάρη και ρώτησε αν ήξερα τι είχαμε χτυπήσει κι απάντησα: «Δεν έχω ιδέα, κάποιο στόχο» και τότε ο αξιωματικός μας είπε ότι ήταν F-117", είπε ο Ντάνι.


Για τους Σέρβους, αυτό το περιστατικό προσέφερε μια δόση αισιοδοξίας και τους έδωσε τη δύναμη να αντισταθούν στην επιθετικότητα του ΝΑΤΟ. Παντού υπήρχε μια εικόνα των κατοίκων του Buđanovci που χορεύουν στα φτερά του καταρριφθέντος αεροπλάνου, συνοδευόμενη από τη φράση "Συγνώμη, δεν ήξερα ότι ήταν αόρατο". Ο Dani επεσήμανε ότι η επιτυχία δε βασίστηκε σε κανένα ουσιαστικό κίνητρο. ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο λίγες στις χώρες του ΝΑΤΟ μπορούν να καταλάβουν.


"Το πιο σημαντικό είναι ότι σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δομών διακυβέρνησης και εκείνων που εκπληρώνουν τα καθήκοντα. Το ηθικό και πατριωτικό κίνητρο ήταν πολύ υψηλό και οι άνθρωποι στο έδαφος ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί μας "Είχαμε αναπτυχθεί σε δύσκολο έδαφος κοντά στο Ογκάρ, οι προμηθευτές μας δεν κατάφεραν να μας φέρουν το δείπνο μας και οι ντόπιοι μας έφεραν καλάθια γεμάτα φαγητό" θυμάται ο Ντάνι.


Σύμφωνα με τον Ζολτάν Ντάνι, ακόμη και 78 ημέρες μετά την έναρξη του βομβαρδισμού, κανείς δεν σκέφτηκε να παραδώσει τα όπλα:


"Αρχικά σχεδίαζαν να γίνουν όλα σε επτά ημέρες, μετά από 50 ημέρες, η αντι-γιουγκοσλαβική καμπάνια άρχισε να ξεμένει από καύσιμο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν όλα όπως φαντάζονταν. Πετούσαν μόνο αμερικανοί και βρετανοί πιλότοι μέχρι να τελειώσει η επιχείρηση, νομίζω ότι εάν συνεχιζόταν αυτός ο πόλεμος, θα μπορούσε να είναι η αρχή της κατάρρευσης του ΝΑΤΟ. Κάποιος θα είχε αρχίσει να ρωτά γιατί έγινε αυτή η επιχειρήση κι αν εξυπηρέτησε τον αρχικό της σκοπό" σχολιάζει ο Ντάνι.

http://www.freepen.gr/2019/03/1999-f-117.html?fbclid=IwAR0hbpCe5KPVZ_Im_OrOqjGNbkFwEx3tfjnL3sI_RCZXjQq8ObcpXJKtOz0

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια