06 Φεβρουαρίου 2019

Η Μέρκελ ήθελε την Ελλάδα έξω από το ευρώ αλλά ο Ομπάμα επέβαλε την παραμονή μας


Από τις στήλες μας, έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει και αποδείξει ότι, το Βερολίνο δεν ήθελε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη γιατί οι Μέρκελ- Σόϊμπλε αντιλαμβάνονται ότι, η χώρα μας αποτελεί τον αδύνατο κρίκο της αλυσίδας του ευρώ.

Και ότι, μια προσωρινή ή οριστική αποχώρησή της, θα το ισχυροποιούσε έναντι του δολαρίου ως διεθνές αποθεματικό και ανταλλαγματικό νόμισμα.
Επισημαίνεται επίσης ότι, σύμφωνα με τις βασικές συνθήκες της ευρωζώνης, διαγραφή χρέους δεν επιτρέπεται μέσα στη ζώνη του ευρώ. Στην περίπτωση δηλ. που το Βερολίνο ανέτρεπε την βασική αυτή συνθήκη, τότε θα τιναζόταν ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ στον αέρα. Αν γινόταν κάτι τέτοιο για την Ελλάδα, θα ακολουθούσαν και ανάλογες ρυθμίσεις και για τις άλλες χώρες με υψηλά χρέη και ειδικότερα για τις χώρες του νότου.

Το καλοκαίρι του 2015 προτάθηκε στην Ελλάδα αυτό που αποκαλείται σχέδιο Σόϊμπλε, η προσωρινή δηλ. αποχώρησή της απο την ευρωζώνη, η ενίσχυσή της με 50 δις, η στήριξη της υποτίμησης της δραχμής στο -25% έναντι του ευρώ, καθώς και διαπραγμάτευση για την πληρωμή πολεμικών αποζημιώσεων.
Αυτό το σενάριο το εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα ο στενός συνεργάτης του Βόλφαγκ Σόιμπλε οικονομολόγος Τόμας Μάγιερ, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα τότε για τον ίδιο λόγο. Ο εναλλακτικός δρόμος ήταν όλα όσα πολύ επώδυνα επακολούθησαν, με την υφαρπαγή ολόκληρου του δημόσιου και μέρους του ιδιωτικού πλούτου της χώρας μας, την ένταξή της στον γύψο της φτωχοποίησης και της καταστροφής.
Ο Αλέξης Τσίπρας φυσικά δεν είναι ανόητος για να μην κατάλαβε ότι το σενάριο αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό, ή έστω το λιγότερο κακό για τη χώρα μας. Όμως, τότε παρενέβη η Ουάσιγκτον των Ομπάμα- Κλίντον, η οποία ήθελε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη για τους ακριβώς αντίθετους λόγους από αυτούς του Βερολίνου. Σύμμαχός της ήταν ο Ολάντ της Γαλλίας και ο Τούσκ της Πολωνίας, οι οποίοι για το συμφέρον των δικών τους χωρών, ανησυχούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του Βερολίνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη διενέργεια δημοψηφίσματος όπου ο Ελληνικός λαός αποφάνθηκε να πει όχι στο “πάση θυσία στο ευρώ” με πλειοψηφία του 62%, παρ΄όλο τον βομβαρδισμό του για το αντίθετο με κίβδηλη και ανίερη κινδυνολογία. Τελικά, ο Αλέξης μετέτρεψε το Όχι σε Ναί και έτσι σφραγίστηκε η πορεία της χώρας μας στον Καιάδα.
Βέβαια, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην με την απρόσμενη κατάκτηση του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και το χρέος να το πληρώσει η Γερμανία, η οποία μάλιστα δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ όπως κάνει η χώρα μας. Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη και την οικονομική καχεξία των χωρών της ευρωζώνης, δεν μπορεί παρά να σηματοδοτούν την αρχή του τέλους του ευρώ.
Ποιο κάτω μεταφέρουμε το ρεπορτάζ για ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, όπου περιγράφεται η τότε επιδίωξη του Βερολίνου για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η εμμονή της Αγκέλας Μέρκελ για τον ίδιο λόγο και το παρασκήνιο γύρω από το όλο θέμα. Το ρεπορτάζ αποφεύγει να αναφέρει την ανάμειξη των ΗΠΑ που αποτελεί και κύριο παράγοντα για την παραμονή μας στην ευρωζώνη, γεγονός που έχει αποδειχθεί από πλείστες άλλες πηγές.


ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
Σε απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αφήσει την Ελλάδα να βγει εκτός ευρωζώνης αναφέρεται ο Φρανσουά Ολάντ σε ντοκιμαντέρ για την κρίση του ενιαίου νομίσματος που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το BBC.
Μιλώντας για τη 17ωρη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015, μία εβδομάδα μετά από το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας δηλώνει στην κάμερα ότι απογοητευμένη από την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους του νεότερου πακέτου διάσωσης που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το Grexit.
Ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περιγράφει πώς ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή εκείνης της συνόδου κορυφής στράφηκαν κατά του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως ήταν “ψεύτες” ενώπιον του ελληνικού λαού με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί μέσα από το δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στις 4.30 τα ξημερώματα είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως τελικά δε συναίνεσε, όπως λέει ο κ. Ολάντ: “Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας”.
“Η Μέρκελ είπε “αποκλείεται”. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε”, συνεχίζει τη διήγηση ο τότε επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στη συνέχεια του ντοκιμαντέρ ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι περιγράφει πώς τα ξημερώματα τον ξύπνησε στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ όπου είχε αποκοιμηθεί ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. “Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. ‘Ματέο’, μου λέει, ‘είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα (Μέρκελ) διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”.
Ο ίδιος ο κ. Ολάντ εξηγεί: “Η κα Μέρκελ είπε ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ωθήσουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι”.Ο κ. Ρέντσι συνεχίζει λέγοντας ότι νωρίς το πρωί πήγε και βρήκε την καγκελάριο και της είπε “αρκετά τώρα”. Εκείνη του απάντησε σε έντονο ύφος “δεν είμαι ανόητη”. Και εκείνος της ανταπάντησε: “αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη”.
Στη συνέχεια ο κ. Τουσκ περιγράφει πώς συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν αν δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η οποία τελικά επετεύχθη το επόμενο πρωί, με την Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ότι το ¼ των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.
Το BBC επέλεξε στο σημείο αυτό απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού: “Να επιδιώκω κάθε φορά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είσαι αναγκασμένος να επιλέγεις πολλές φορές ανάμεσα σε δύο αρνητικές επιλογές και να κρίνεις ποια είναι η λιγότερο αρνητική. Να παίρνεις αποστάσεις από το επιθυμητό και να προσεγγίζεις το εφικτό”.
Σημειώνεται επίσης ότι η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ήταν μία προσωρινή έξοδος πέντε ετών της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο κ. Τουσκ σχολιάζει: “Ήταν ξεκάθαρο, σίγουρα για τον Τσίπρα, ότι αυτό το προσωρινό ήταν ευφημισμός”.
Στο ντοκιμαντέρ μεταφέρονται, εξάλλου, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές οι διάλογοι μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα και οι αρνητικές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις τους. “Του είπα ‘θα βρεθείς με τα δημοψηφίσματά του στα βαθιά σκ…ά’”, λέει χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος: “Κέρδισες, αλλά η Ελλάδα έχασε. Υπάρχουν εκείνοι που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ πιθανότατα θα αποφασίσουν να αποβάλουν την Ελλάδα. Μου είπε ‘ δεν το θέλω αυτό’. Του έθεσα λοιπόν το πολύ σημαντικό ερώτημα. Θέλεις να μείνεις στην ευρωζώνη ή όχι;”
Αναφερόμενος δε νωρίτερα στο ντοκιμαντέρ στο τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωσε από κοινού στον ίδιο και στην καγκελάριο Μέρκελ την απόφαση για δημοψήφισμα ο Φρανσουά Ολάντ λέει ότι η κα Μέρκελ ρώτησε ποιο θα ήταν το ερώτημα. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και είπε ότι θα στήριζε την απόρριψη του πακέτου της ΕΕ υπήρξε σιωπή.
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Γιάνης Βαρουφάκης που αναφερόμενος στη νύχτα του δημοψηφίσματος λέει ότι δεν είχε ξαναδεί τόσο αναστατωμένο τον Αλέξη Τσίπρα. “Όταν μπήκα στο γραφείο του μου είπε, την πατήσαμε”. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και σχολιάζει ότι έκανε λάθος που πίστευε ότι εν υπήρχε πιθανότητα ένας πρωθυπουργός να στραφεί κατά του 62% του ‘όχι’ στο δημοψήφισμα από την ίδια κιόλας νύχτα.
Αντιστοίχως μιλούν στην κάμερα του BBC και οι πρωταγωνιστές της διαφωνίας της ΕΕ με την πρόθεση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το Νοέμβριο του 2011, με βασικούς αφηγητές τον Νικολά Σαρκοζί και τον ίδιο τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό. Ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι χαρακτηρίζει την έκτακτη συνάντηση του κ. Παπανδρέου στις Κάννες εκείνες τις ημέρες με τον πρόεδρο Σαρκοζί και την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους “ταπεινωτική” για τον τότε πρωθυπουργό.
https://odosdrachmis.gr/?p=27218

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου