Στα Σκόπια το Ισλαμικό Κράτος ετοίμαζε μακελειό







Στα Σκόπια σχεδίαζε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση.


Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας όσο και από την Αμερικανική Πρεσβεία στα Σκόπια.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές στα Σκόπια (Αστυνομία και υπηρεσίες Πληροφοριών) και οι Αμερικανοί, απηύθυναν προειδοποίηση περί κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης.

Αρχικά, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στην κατοχή του έφθασαν πληροφορίες περί εξτρεμιστικών στοιχείων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, τα οποία σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Μακεδονία.

Μετά από έρευνες που διεξήγαγε η Αστυνομία «εντοπίστηκαν αντικείμενα και συσκευές που σχετίζονταν με ενδεχόμενη επίθεση».

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποια αντικείμενα και συσκευές εντοπίστηκαν και σε ποιο σημείο.

Λίγο αργότερα και η Πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί επίσης προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη Βόρεια Μακεδονία.

Τόνισαν δε ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα στοιχεία που εμπνέονται από την εξτρεμιστική ιδεολογία, σκοπεύουν να επιτεθούν σε πολίτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ στο εξωτερικό».
Απετράπη χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος

«Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι απετράπη τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Μακεδονία, που σχεδιάστηκε από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους», γράφει αλβανική Politiko.

«Μετά την ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη εταίρους, σχετικά με πιθανά σχέδια και προθέσεις για την ανάληψη τρομοκρατικής ενέργειας στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονία ς, το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε αμέσως μια επιχείρηση για τον προσδιορισμό των διοργανωτών, με την υποστήριξη ειδικών δυνάμεων για τη σύλληψη των υπόπτων δραστών».

Η Αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε διάφορους δήμους, όπου κατάσχεσαν αντικείμενα και εκρηκτικές συσκευές που θα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικές ενέργειες.

«Κατόπιν εντολών, η Αστυνομία έδρασε σε ορισμένες πόλεις της επικράτειας, όπου υπάρχει η τάση ριζοσπαστικοποίησης, κατασχέθηκαν αντικείμενα και συσκευές που σχετίζονται με την πιθανή επίθεση.

»Το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να εκτελεί δραστηριότητες και να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Πυρήνες τζιχαντιστών στη Βόρεια Μακεδονία

Το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε το προηγούμενο διάστημα διείσδυση στη Βόρεια Μακεδονία, ιδίως μεταξύ των φτωχών μουσουλμάνων της χώρας.

Οι μουσουλμάνοι προέρχονται από τις εθνοτικές ομάδες των Αλβανών, Τούρκων, Πομάκων, Ρομά.

Το 2016 οι Αρχές στα Σκόπια είχαν υπολογίσει σε 150 τους πολίτες τους που μάχονταν ως εθελοντές τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ.

Τζιχαντιστές από το Κόσοβο και τη Βοσνία, πέταγαν από το αεροδρόμιο των Σκοπίων στην Κωνσταντινούπολη, για να περάσουν στη συνέχεια στη Συρία.
Πριν έξι μήνες είχαμε συλλήψεις

Στις αρχές Αυγούστου 2018 συνελήφθησαν στη Βόρεια Μακεδονία επτά αλβανικής καταγωγής τζιχαντιστές.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνταν ότι πολέμησαν στα μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας.

Οι Αλβανοί τζιχαντιστές που πιάστηκαν τον Αύγουστο ήταν πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ηλικίας 23 έως 41 ετών.

Σε βάρος τους εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Τα γράφαμε από τον Ιούλιο του 2018

Το TRIBUNE έγραφε τον Ιούλιο του 2018 σχετικά με τον τζιχαντιστικό κίνδυνο στα βόρεια σύνορά μας:

Μια απειλητική διείσδυση, αυτή του εξτρεμιστικού ισλάμ, επιχειρεί να αναχαιτίσει η πολιτική της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το λεγόμενο «μουσουλμανικό τόξο» κατά μήκος των βόρειων συνόρων μας, με βάθος μέχρι και τη Βοσνία, στο οποίο επένδυσε η τουρκική εξωτερική πολιτική από την επομένη της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων στις αρχές της δεκαετίας του ’90, την τελευταία δεκαπενταετία μεταλλάσσεται ταχύτατα σε ισλαμιστικό τόξο.
Σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Πρόκειται για ένα σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αυτό ξεκίνησε αρχικά με την οικοδόμηση στα Δυτικά Βαλκάνια εκατοντάδων τζαμιών και από κοντά φιλανθρωπικών θρησκευτικών ιδρυμάτων με αραβικές χορηγίες.

Από το 2003 πέρασε απολύτως σε τουρκικά χέρια με την ανάληψη της εξουσίας στη γείτονα από τον ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βαλκάνιος ισλαμιστικός εξτρεμισμός, κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια της Ελλάδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης, έγινε σαφής μετά το ξέσπασμα του γενικευμένου «τζιχάντ» (ιερού πολέμου) που κήρυξαν η Αλ Κάιντα και οι παραφυάδες της εκμεταλλευόμενες την «Αραβική Άνοιξη».

Ιδιαίτερα ο πόλεμος στη Συρία στάθηκε αποκαλυπτικός για την ευρύτητα της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης τα προηγούμενα χρόνια στα Βαλκάνια.
Εκατοντάδες βετεράνοι τζιχαντιστές στα Βαλκάνια

Εκατοντάδες τζιχαντιστές αλβανικής και βοσνιακής καταγωγής έσπευσαν εθελοντικά στις πρώτες γραμμές της Συρίας και του Ιράκ.

Οι περισσότεροι επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια στις εστίες τους.

Όπως παραδέχτηκε ο Νίκος Τόσκας τον Οκτώβριο του 2017 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος», υπολογίζονταν τότε σε 900 με 1.500 οι διάσπαρτοι βετεράνοι του Ισλαμικού Κράτους σε Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια και Βοσνία.

Εάν συνυπολογιστούν και όσοι ομοϊδεάτες συμπατριώτες τους δεν μετέβησαν σε κάποιο μέτωπο, μιλάμε για αρκετές χιλιάδες άνδρες.

Αυτοί είναι οργανωμένοι σε μυστικούς πυρήνες, με τους περισσότερους να είναι αλβανικής καταγωγής.

Να σημειωθεί ότι οι τζιχαντιστές έφευγαν για τα μέτωπα από τα αεροδρόμια της Πρίστινα, των Τιράνων και των Σκοπίων με προορισμό το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια μεταφέρονταν οδικώς μέχρι τα σύνορα με τη Συρία.

Πριν τρία χρόνια το Ισλαμικό Κράτος είχε δημοσιεύσει χάρτες με τις χώρες που σκόπευε να κατακτήσει στα Βαλκάνια και αυτές ήταν η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βοσνία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.



Ελλάδα και Βουλγαρία είχαν εξαιρεθεί από το «βαλκανικό βιλαέτι» των τζιχαντιστών, τουλάχιστον στις δημόσιες διακηρύξεις τους.

Την ίδια περίοδο είχε εντοπιστεί και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη Βοσνία.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες στο μακελειό στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, τα είχαν προμηθευτεί από βαλκανικές χώρες.

Τον Νοέμβριο του 2016 οι αλβανικές Αρχές, καθοδηγούμενες από την ισραηλινή Μοσάντ, εξάρθρωσαν πυρήνα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που λίγο πριν πραγματοποιήσει χτύπημα στον προκριματικό αγώνα Αλβανίας – Ισραήλ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συνελήφθησαν τότε 19 ύποπτοι, όλοι Αλβανοί Κοσοβάροι, από τους οποίους καταδικάστηκαν τον Μάιο του 2018 οι οχτώ από δικαστήριο της Πρίστινα.
Ο Κοτζιάς είχε προειδοποιήσει για τζιχαντιστική απειλή στη Βόρεια Μακεδονία

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο», προειδοποιούσε για την τζιχαντιστική απειλή στη Βόρεια Μακεδονία:

«Να προσθέσω αυτό που μονίμως μου λένε, ιδιαίτερα οι Αλβανοί της Βόρειας Μακεδονία ς.

»Πως ο κίνδυνος είναι ότι εάν δεν λύναμε έγκαιρα αυτό το πρόβλημα (σ.σ. Σκοπιανό), όλο και πιο πολύ οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι μουσουλμάνοι της βόρειας γείτονος χώρας μας να περιέρχονταν υπό την επιρροή φονταμενταλιστικών ισλαμικών ρευμάτων.

»Τα οποία μέσω κύκλων της Τουρκίας -όχι της επίσημης Τουρκίας, το υπογραμμίζω- προσπαθούσαν τον λανθάνοντα αλβανικό εθνικισμό να τον μετατρέψουν σε ένα φανατικό ισλαμισμό.

»Με μεγάλες επιπτώσεις στην σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

https://www.tribune.gr/world/news/article/552992/sti-voreia-makedonia-to-islamiko-kratos-etoimaze-makeleio.html?fbclid=IwAR1SNiN7dkhAIngc0OrI3spekEZ2auNHIPvhckCXK5Wx4fdsjyfhLPzUPwo#

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια