Β.Πούτιν για Συμφωνία των Πρεσπών: «Υπάρχει μεγάλη εξωτερική πίεση για το Σκοπιανό» – «Αποσταθεροποιητικός παράγοντας οι ΗΠΑ»






Με επικριτικά λόγια αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, πριν από την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην βαλκανική χώρα.

Όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στη
βούληση των πολιτών των Σκοπίων, με απώτερο στόχο την επίσπευση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Για να εξασφαλιστεί η επίσπευση της προσχώρησης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο NATO, εκκινήθηκε ακόμα και η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και της μετονομασίας του κράτους την περασμένη χρονιά, μαζί με την αναθεώρηση των θεμελίων της «μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο, η βούληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων αγνοήθηκε – το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους απέτυχε αλλά η πίεση από το εξωτερικό παραμένει».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια με πολιτικές που αποσκοπούν στο να «εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους» στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Λαβρόφ για Πρέσπες: «Aμερικανική επιθυμία η Συμφωνία –
Οδηγούν τα Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ» – Η Μόσχα θέτει ζήτημα νομιμότητας


Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018 παραχωρεί την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Τόνισε ότι η Ρωσία δε θα αφήσει αναπάντητη την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της νομιμότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Μόσχα έχει δείξει πολλές φορές την αντίθεσή της στη Συμφωνία, τονίζοντας πως η τελική απόφαση βρίσκεται στην ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι η Μόσχα δεν είναι αντίθετη σε ένα νέο όνομα για την πΓΔΜ, αλλά θέτει ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας
που ακολουθείται.

«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο (μεταξύ των δύο χωρών). Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ.

«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

https://www.crashonline.gr/slider/1323486/v-poutin-gia-symfonia-ton-prespon-yparchei-megali-eksoteriki-piesi-gia-to-skopiano-apostatheropoiitikos-paragontas-oi-ipa/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια