Manuka: Τα οφέλη από το «χρυσό ελιξήριο»





Το μέλι manuka αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και ωφέλιμες ποικιλίες μελιού σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες από τα άνθη του άγριου φυτού manuka, το οποίο φτάνει σε ανθοφορία 2 με 6 εβδομάδες το χρόνο. Από τον 12ο κιόλας αιώνα, οι ιθαγενείς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, χρησιμοποίησαν το φυτό ως εναλλακτικό τρόπο θεραπείας των λοιμώξεων, της γρίπης και του κρυολογήματος, των τραυμάτων, καθώς και στομαχικών διαταραχών.r />

Όπως αναφέραμε το φυτό έχει ιστορία πολλών αιώνων, όμως στο μικροσκόπιο των ερευνητών βρέθηκε μόλις πριν λίγες δεκαετίες και συγκεκριμένα το 1980. Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες απεδείχθη πως το μέλι manuka διαθέτει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, που αποδίδονται σε ένα φυσικό ήπιο αντισηπτικό, που απελευθερώνεται όταν το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης (παράγεται από τις μέλισσες ως συντηρητικό στο μέλι) έρχεται σε επαφή με την υγρασία στο σώμα.

Σήμερα, μετά από αυτές τις ανακαλύψεις, το μέλι manuka δεν εφαρμόζεται μόνο από την παραδοσιακή ιατρική, αλλά πολλές φαρμακοβιομηχανίες της Αυστραλίας ξεκίνησαν την παραγωγή επιδέσμων που περιέχουν μέλι manuka. Οι επίδεσμοι αυτοί, χρησιμοποιούνται στα περισσότερα νοσοκομεία της συγκεκριμένης Ηπείρου και έχουν βοηθήσει ασθενείς που μολύνθηκαν από βακτήρια που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα συνήθη αντιβιοτικά φάρμακα. Γεγονός που έχει αναγκάσει τους γιατρούς να επανεξετάσουν την θέση τους, σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυσικών προϊόντων.

Διατροφική αξία
Αυτό που κάνει το μέλι manuka ξεχωριστό, είναι το εξαιρετικό διατροφικό προφίλ του. Εκτός από ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες, αποτελεί πλούσια πηγή:

Αμινοξέων

Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6

Ασβεστίου

Χαλκού

Σιδήρου

Μαγνησίου

Μαγγανίου

Φωσφόρου

Καλίου

Νατρίου

Ψευδαργύρου

Η ουσία που κάνει το μέλι manuka να ξεχωρίζει
Όλες οι ποικιλίες μελιού διαθέτουν ωφέλημα συστατικά, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου και μεθυλογλυοξάλη (MG – υποπροϊόν της ζάχαρης),
από τα οποία προκύπτουν οι αντιβακτηριακές ιδιότητες τους. Ωστόσο, αυτό που διαφοροποιεί το μέλι manuka, είναι ότι οι τιμές των επιπέδων είναι υψηλές.

Ουσιαστικά, στο μέλι manuka η μεθυλογλυοξάλη, (MG) προέρχεται από τη μετατροπή μιας άλλης ένωσης, της διυδροξυ- ακετόνης, που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο νέκταρ των λουλουδιών manuka. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της ουσίας MG, τόσο πιο ισχυρές είναι οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες.

Μοναδικός παράγοντας manuka

Το UMF ερμηνεύεται ως «Μοναδικός παράγοντας manuka». Το σύστημα ταξινόμησης UMF αξιολογεί φυσικούς δείκτες που βρίσκονται στο μέλι και εξασφαλίζει την καθαρότητα, την ποιότητα και το επίπεδο των ιδιοτήτων.
Ανάλυση των βαθμών:

0-4: Μη θεραπευτικό

4-9: Ωφέλιμο

10-14: Συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και εξουδετερώνει τα επιβλαβή βακτήρια

15+ : Υψηλά επίπεδα φαινολικών ενώσεων. Όμως η ποσότητα που καταναλώνεται δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 κουταλάκι τη φορά

Οφέλη για την υγεία
Το μέλι manuka παρέχει τα εξής οφέλη:

Ανακουφίζει από γαστρίτιδα
Η ατροφική γαστρίτιδα και οι φλεγμονές στο γαστρεντερικό σύστημα, μπορεί να προκληθούν από βακτηριακές λοιμώξεις ή τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Συχνά, προκαλεί πόνο στο στομάχι, δυσφορία, φούσκωμα, εμετό, δυσπεψία και καούρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αίματος και σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει μέχρι και καρκίνο του στομάχου. Σύμφωνα με έρευνες, το μέλι manuka, με την ισχυρή αντιμικροβιακή δράση του, μπορεί να εξαλείψει τα επιβλαβή βακτήρια του στομάχου και να προστατεύσει το γαστρεντερικό σύστημα από σοβαρές διαταραχές.

Πρόληψη και αποκατάσταση σε βλάβες του παχέος εντέρου
Κατά την αξιολόγηση της επίδρασης του μελιού manuka σε αρουραίους στην πειραματικά επαγόμενη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, οι ερευνητές του ιδρύματος Ιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας του Chandigarh ανακάλυψαν ότι:

Προστατεύει το παχύ έντερο από βλάβες των ελεύθερων ριζών.
Μειώνει τη φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Αποκαθιστά την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση μελιού manuka μπορεί, όχι μόνο να προστατεύσει το έντερο, αλλά και να να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκαλούν αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Ενισχύει
το ανοσοποιητικό σύστημα
Ένας από τους παράγοντες που έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα του, είναι η ανοσοκατασταλτική ικανότητα. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν, ότι το μέλι manuka περιέχει στη σύνθεσή του ορισμένες ουσίες που μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεϊνικά μικρομόρια τα οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό των κυττάρων, ώστε να προστατεύσουν τον οργανισμό από τους παθογόνους οργανισμούς και τις ασθένειες.

Σταματά τον βήχα
Το μέλι manuka καταπραΰνει το λαιμό και μειώνει τον ερεθισμό που προκύπτει από τον έντονο βήχα. Η υψηλή αντιμικροβιακή του δράση που οφείλεται στην παρουσία τόσο της MGO (υπεροξειδίο του υδρογόνου), όσο και άλλων βιοδραστικών ενώσεων, το καθιστούν ως ένα αποτελεσματικό φυσικό αντιβηχικό. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμες και παστίλιες που περιέχουν μέλι manuka και πρόπολη, οι οποίες χαρακτηρίζονται εξίσου αποτελεσματικές, όσο 1 κ.γ. μέλι manuka με UMF 15+.

Κατά της αμυγδαλίτιδας
Η αμυγδαλίτιδα είναι φλεγμονή στις αμυγδαλές, η οποία συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η πρόσληψη 1 κ.γ. μέλι manuka, 3-4 φορές την ημέρα, μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τους ιούς και τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή και μόλυνση στις αμυγδαλές. Επίσης, βοηθά στην τόνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βελτιώνει την οδοντική υγεία
Μπορεί το μέλι εξαιτίας της περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα να θεωρείται επιβλαβές για την υγεία των δοντιών. Ωστόσο, υπάρχουν αποδείξεις ότι μέλι manuka και η πρόπολη, μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της οδοντικής πλάκας και να βελτιώσουν την συνολική υγεία της στοματικής κοιλότητας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο βελτιώνουν τη δομή των δοντιών και προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.


Οφέλη για το δέρμα

Το μέλι manuka φαίνεται να επιδρά ευεργετικά και στην υγεία του δέρματος.
Αναλυτικότερα:

Βοηθά στη θεραπεία της ροδόχρους ακμής

Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδη διαταραχή του δέρματος, η οποία συνοδεύεται από πόνο, ουλές και αλλοίωση της όψης της επιδερμίδας. Αν και η κατάσταση αυτή θεωρείται ανίατη, οι αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες του μελιού, βοηθούν στον καθαρισμό των διευρυμένων πόρων και σφίγγουν τους ιστούς του δέρματος. Παράλληλα, η αντιφλεγμονώδης δράση μειώνει την ερυθρότητα και τον πόνο. Το μέλι με UMF15-20, θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ακμής. Ωστόσο, προτού εφαρμόσετε στο πρόσωπο, δοκιμάστε σε μικρή περιοχή του δέρματος, προκειμένου να ελέγξετε την ευαισθησία της επιδερμίδας.

Μέλι Manuka για έκζεμα
Το έκζεμα είναι μια αυτοάνοση δερματική πάθηση που διακρίνεται από υπερβολική ξηρότητα και απολέπιση του δέρματος, που συχνά οδηγεί σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Το μέλι manuka μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, στην πρόληψη σοβαρών μολύνσεων, καθώς και στην ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

Επουλώνει τραύματα και εγκαύματα
Το μέλι manuka χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία τραυμάτων και εγκαυμάτων. Το γεγονός ότι το υπεροξείδιο του υδρογόνου, αντιδρά και απελευθερώνει οξυγόνο, όταν έρθει σε επαφή με νερό, το καθιστά ως εξαιρετικό φυσικό απολυμαντικό, καθώς απομακρύνει το πύον και εξουδετερώνει τα μικρόβια. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή απευθείας στο τραύμα, ενεργοποιεί την παραγωγή κυτοκινών και επιταχύνει τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος. Γεγονός, που συμβάλλει
στην άμεση επούλωση των πληγών.

Θεραπεύει το πόδι του αθλητή
Το μέλι manuka είναι κατάλληλο και για την αντιμετώπιση των μυκητιασικών λοιμώξεων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυτίασης του ποδιού. Η εφαρμογή στην πληγείσα περιοχή καταπραΰνει την φαγούρα, ενώ οι αντιμυκητιασικές ιδιότητες, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των μικροβίων που προκαλούν τη μόλυνση.

Οφέλη για το τριχωτό της κεφαλής
Εκτός από τα οφέλη στην υγεία και την επιδερμίδα, το μέλι manuka είναι κατάλληλο και για τα μαλλιά.

Μειώνει την πιτυρίδα
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών και αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηροδερμίας. Η πιτυρίδα, είναι αποτέλεσμα ξηρότητας στο τριχωτό της κεφαλής και της απολέπισης του νεκρού δέρματος. Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, είναι στην πραγματικότητα, μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ξηρότητα με φυσικό τρόπο, ωστόσο, συχνά έχει δυσάρεστα αποτελέσματα όπως την εμφάνιση ακμής στο τριχωτό της κεφαλής.

Η εφαρμογή μελιού manuka απομακρύνει τις ακαθαρσίες και τη βρωμιά από τους πόρους του δέρματος και «κλειδώνει» την υγρασία, διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο. Παράλληλα, οι αντιμικροβιακές ιδιότητες δρουν ενάντια στα βακτήρια και τους μύκητες που ευθύνονται για την πιτυρίδα και τη θυλακίτιδα.

Κατά της τριχόπτωσης
Η πρόωρη αραίωση των μαλλιών μπορεί να οφείλεται τόσο στην ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων, όσο και στην πιτυρίδα. Το μέλι manuka περιέχει υψηλές ποσότητες μεταλλικών στοιχείων, αμινοξέων και βιταμινών του συμπλέγματος Β, που μπορούν να θρέψουν
το τριχωτό της κεφαλής και να αναζωογονήσουν το θύλακα της τρίχας.

Η χρήση σαμπουάν ή μάσκας μαλλιών, που έχουν ως βασικό συστατικό το μέλι manuka, καθώς και η απευθείας εφαρμογή στα μαλλιά, μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση και να τους χαρίσει την λάμψη και την ενυδάτωση που έχουν ανάγκη.

Χρήσεις
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το ελληνικό μέλι. Με λίγα λόγια, μπορεί να εφαρμοστεί σε τρόφιμα, ποτά και ροφήματα, καθώς και ως παραδοσιακό φάρμακο.

Πιο συγκεκριμένα:
Φαγητό: Χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε γλυκά και επιδόρπια, όπως επίσης σε σάλτσες και σε μαρινάδες.

Ποτά-Ροφήματα: Προστίθεται συνήθως στο τσάι και το γάλα για να βελτιώσει τη γεύση και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Φάρμακο: Για να καταπραΰνετε δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχές του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος, καταναλώστε 1 κ.σ μέλι.

Πώς διακρίνεται το γνήσιο μέλι manuka

Το μέλι manuka για να είναι γνήσιο θα πρέπει:

Να έχει σφραγίδα UMF

Να έχει πιστοποίηση ότι το προϊόν
παρασκευάζεται στη Νέα Ζηλανδία.

Η βαθμολογία UMF να κυμαίνεται μεταξύ 5-15+

Η συσκευασία να έχει ετικέτα με το όνομα και τον αριθμό άδειας της εταιρείας παραγωγής.

Μέλι manuka VS Ελληνικό μη παστεριωμένο μέλι

Το μέλι manuka θεωρείται ότι διαθέτει τις πιο ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Ωστόσο, αποτελέσματα μελετών έχουν επιβεβαιώσει ότι το ελληνικό μη παστεριωμένο μέλι πεύκου, είναι πολύ πιο δραστικό ενάντια στα 4 από τα 5 υπό μελέτη βακτήρια και έχει την υψηλότερη αντιβακτηριακή δράση έναντι του Staphyloccocus aureus, από οποιοδήποτε άλλο μέλι του κόσμου. Κατά συνέπεια, το ελληνικό μέλι μπορεί να το ανταγωνιστεί τόσο σε ιδιότητες, όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Παρενέργειες
Η φειδωλή χρήση του μελιού manuka θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, η συχνή και υπερβολική κατανάλωση και εφαρμογή του, ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση ορισμένων παρενεργειών, όπως:

Διαβήτης: Τα επίπεδα φυσικών σακχάρων του μελιού είναι χαμηλά. Παρόλα αυτά, η τακτική κατανάλωση μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους διαβητικούς ασθενείς, καθώς θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα.


Αύξηση βάρους: Με μόλις 60 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, όλοι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αύξησης βάρους. Ωστόσο, η συχνή πρόσληψη θα μπορούσε να επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Άτομα αλλεργικά στη γύρη, είναι πιθανό να είναι αλλεργικοί και στο μέλι manuka. Συνεπώς, δεν πρέπει να το καταναλώσουν, διότι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία ή τοπικές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα και φαγούρα.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
https://therapeftis.blogspot.com/2018/12/manuka.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια