Αιματοχυσία στα Βαλκάνια «βλέπουν» οι Ρώσοι: «Αλυσίδα» επιχειρήσεων σερβικών μυστικών υπηρεσιών στο Κόσοβο





«Μπουρλότο» έβαλε η δύση στα Βαλκάνια με την δημιουργία τακτικών δυνάμεων στο Κόσοβο, κάτι που θα έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή.


Ξεκάθαρη και πάλι η Μόσχα για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει καταστεί μια τεράστια αμερικανική βάση κατά της ρωσικής παρουσίας στα Βαλκάνια, τα οποία κινδυνεύουν από πιθανές νέες εθνοτικές συγκρούσεις, ενώ οι Σέρβοι ήδη κινούνται με «άγριες διαθέσεις» έχοντας συμπαραστάτες τους Ρώσους.

«Η δημιουργία ισχυρών ενόπλων δυνάμεων που θα αριθμούν 5.000 άτομα στο Κοσσυφοπέδιο είναι μια τεράστια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε μια ταραγμένη περιοχή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα πολεμική κλιμάκωση», δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ αποστέλλοντας σαφή προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον, ενώ αποκάλεσε «ανεύθυνη και ανιαρή» την στάση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό.


Μιλώντας κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας V. Nebenzya είπε ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν πιθανή πολεμική εμπλοκή στην περιοχή, σε σχέση με την δημιουργία τακτικών δυνάμεων του Κοσόβου.

«Η αντίδραση της ΕΕ
στην απόφαση της Πρίστινα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με λόγια. Αυτή η ανεύθυνη πολιτική έχει ξεπεράσει όλες τις γραμμές», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες Δευτέρα.

Όλα αυτά, ενώ ο αλβανικός τύπος αναφέρει ότι στις 15 Νοεμβρίου 2018, η Υπηρεσία Συντονισμού των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Σερβίας πραγματοποίησε μυστική συνάντηση, όπου έλαβε κάποιες αποφάσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ειδικοί από την πολιτική υπηρεσία πληροφοριών, από δύο στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφόρησης καθώς και από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αποστολές που τους ανατέθηκαν σε αυτή τη συνάντηση θα πραγματοποιηθούν από Σέρβους πράκτορες εντός του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου και θα αφορούν επιχειρήσεις «εκκαθάρισης, συλλογής πληροφοριών, δημιουργίας εξεγέρσεων, και προπαγάνδας», όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Μετά τη συνάντηση της 15ης Νοεμβρίου, επικεφαλής όλων των σερβικών μυστικών υπηρεσιών επιλέχθηκε ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών Nebojsa Stefanovic, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου για τις Υπηρεσίες Ασφαλείας.

«Οι σερβικές υπηρεσίες ασφάλειας έχουν αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν όσο το δυνατό τη ενίσχυση του στρατού του Κοσσυφοπεδίου και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ.

Έτσι, η εφαρμογή των τριών αποφάσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις.

Την παρεμπόδιση της συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ, τις νέες προσπάθειές αποτροπής αναγνώρισης και διαμόρφωσης του στρατού του Κοσόβου,
καθώς και τη δημιουργία μιας κατάστασης ανασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Στεφάνοβιτς.

Αυτά τα σερβικά σχέδια αποδεικνύονται και από την συνομιλία ενός υπαλλήλου των Σερβικών δομών ασφαλείας προς τα μέλη συγγενών του στο Κοσσυφοπέδιο, την οποία υπέκλεψαν οι «αλβανικές¨ υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο ίδιος προτρέπει τους συγγενείς του στο Κόσοβο να μένουν στο σπίτι αυτές τις μέρες και να αποφεύγουν δημόσιους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, για παράδειγμα, καφετέριες, επειδή η περίπτωση έκρηξης, όπως στην υπόθεση «Panda” της πόλης Peja, πριν από 17 χρόνια, μπορεί να επαναληφθεί.

Την εποχή εκείνη, 6 νεαροί Σέρβοι σκοτώθηκαν ενώ καθόντουσαν σε καφετέρια.

Πρόκειται σαφώς για προειδοποίηση που αφορά κύμα τρομοκρατικών ενεργειών στην Βόρεια πλευρά με σκοπό πογκρόμ κατά του εναπομείναντα σερβικού πληθυσμού.

Ο Σέρβος αξιωματικός δήλωσε στους συγγενείς του ότι κάτι ανάλογο με την Peja, θα μπορούσε να τους συμβεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει η ιστοσελίδα TetovaSot.

Πληροφορίες όμως φέρουν και την ρωσική πλευρά, η οποία διατηρεί εκατοντάδες πράκτορες στο σερβικό Νις (κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας),
να έχουν μπουκάρει εντός του Κοσόβου μαζί με Σέρβους, για να υλοποιήσουν καταρχήν σχέδιο προστασίας των Σέρβων πολιτών, ενώ είναι σίγουρο ότι θα κάνουν την ζωή δύσκολη σε Αλβανούς και νατοϊκούς.
pentapostagma.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια