Μπαμπινιώτης: Δεν έπρεπε ποτέ να αναγνωρίσουμε τα βουλγαροσέρβικα ως μακεδονικά - Η γλώσσα είναι ταυτότητα




Freepen.gr - «Πρόκειται για μια στρεβλή σύλληψη, διατύπωση που δυστυχώς τη δεχτήκαμε και εμείς να τη λέμε “μακεδονική”.

Τι είναι η λεγόμενη μακεδονική των Σκοπίων; Είναι ένα βουλγαροσερβικό ιδίωμα, μια βουλγαροσερβική γλώσσα που οι γλωσσολόγοι την κατατάσσουν ως υποκατηγορία της βουλγαρικής και γράφεται με σλαβική, γράφεται το κυριλλικό αλφάβητο. Αυτό λοιπόν εμείς το αναγνωρίσαμε ως “μακεδονική” γλώσσα. Πώς έπρεπε να λέγεται; Σλαβομακεδονική, βουλγαροσελβική, σερβοβουλγαρική, νοτιοσλαβική όπως θέλετε πέστε την το μόνο που δεν μπορείς να την πεις μακεδονική γλώσσα διότι αυτομάτως υπάρχει μία σύγχυση με τη δική μας ελληνική γλώσσα της Μακεδονίας» σημείωσε στο Γιώργο Χουδαλάκη και τα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.


Είναι μια γλώσσα όπως τα βουλγάρικα ή τα σέρβικα, σημειώνει ο καθηγητής ενώ κάνει λόγο για δημιουργία πλέον μια σύγχυσης αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση Ζάεφ περί διδασκαλίας της "μακεδονικής" στην Ελλάδα.



Ο κ. Μπαμπινιώτης σχολίασε: «Για αυτό όταν υπογράφεις μια συμφωνία προσέχεις τι μπορεί να προκύψει από αυτή, για αυτό ποτέ δεν έπρεπε να έχει αναγνωριστεί ως “μακεδονική” γλώσσα η βουλγαροσερβική των Σκοπίων, από εκεί και πέρα γεννάμε ορέξεις» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ανοίξει θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδας.


Ο καθηγητής γλωσσολογίας θύμισε ότι η γλώσσα δεν είναι ένα απλό εργαλείο: «Η γλώσσα το λέω και το διδάσκω, η γλώσσα πάνω από όλα δεν είναι ένα απλό εργαλείο, είναι αξία, ο πολιτισμός, η σκέψη, ο ψυχισμός, η γλώσσα είναι ταυτότητα για αυτό επέμεναν και οι Σκοπιανοί να ονομαστεί έτσι η γλώσσα τους διότι είναι η άλλη όψη μαζί με το έθνος που αποτελεί την ταυτότητά τους και την εκμαίευσαν και την κέρδισαν ανοήτως, ως ένα μεγάλο λάθος εκ μέρους μας, εκμαίευσαν ένα ακόμη στοιχείο για να μιλάνε
για τη δική τους “μακεδονική” ταυτότητα. Δεν έπρεπε ποτέ να το αναγνωρίσουμε»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια