Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα από το 1959 (Video)







Μία πτυχή της ιστορίας που τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάσχιζαν να αφήσουν καλά κλεισμένη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ανέδειξε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.








Αφού εξήγησε ότι η μακεδονική γλώσσα είχε αναγνωριστεί ήδη επί ημερών Κωνσταντίνου Καραμανλή το μακρινό 1977
στην περιβόητη διάσκεψη του ΟΗΕ που μάλιστα έλαβε χώρα στην Ελλάδα, αφού επισήμανε ότι από τη συμφωνία αποσαφηνίζεται πλήρως ότι η λεγόμενη μακεδονική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία μακεδονική ιστορία αλλά αποτελεί γλώσσα των νότιων σλαβικών χωρών και πως μαζί με αυτήν την ιστορική αποκατάσταση κατεβαίνουν τα αλυτρωτικά σύμβολα και αγάλματα των γειτόνων, ο πρωθυπουργός είπε:

«Θα σας διαβάσω επί λέξει τι έλεγε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ σε απόσπασμα από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1959,
ως υπουργός των Εξωτερικών τότε:

"Κύριοι εις το ζήτημα της γλώσσης πολλά δύναται να λεχθούν. Πρώτον, εις την ελληνικήν Μακεδονίαν δεν ομιλείται η Μακεδονική γλώσσα, η οποία ομιλείται εις στα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συνταχτικόν. Ομιλείται ένα τοπικό ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Μακεδονική γλώσσα"».

Και κατέληξε λέγοντας ο Aλ. Τσίπρας: «Αλήθεια λοιπόν… Άρα, τι ομιλείται στη γειτονική χώρα; Ομιλείται η μακεδονική γλώσσα,
έλεγε τότε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ, ενώ στην Ελλάδα ομιλούν ένα ιδίωμα».

Δείτε το βίντεο:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΝΑ ΠΑΛΟΥΚΩΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ Ο ΑΒΕΡΩΦ ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΗ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΜΗΛΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΩΜΑ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΜΛΟΓΩ ΔΙΟΤΙ ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΦΑΒΙΤΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΙΠΕ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΜΗΛΟΥΣΑΝΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΕΤΕΤΡΑΠΕΙΚΑΝ ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥς ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝΣΕΡΒΟΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙΤΟΥΣ 200.000 ΕΛΛΗΝΕς ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΙΤΟ ΕΠΡΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΧΩΡΙΖΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΧΑΡΑΖΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΟΜΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΝΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝΤΗΝΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΣΛΗΘΕΙΑ ΕΜΕΙΣ Ο ΝΤΟΠΙΟΣ ΛΑΟΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΥΤΕΡΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή