ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Στο «χείλος του γκρεμού» - Μια ανάσα από το ΔΝΤ!



Η τουρκική οικονομία δεν λέει να ανακάμψει και μάλλον...
βυθίζεται ολοένα και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt που περιγράφει μια εικόνα καθόλου καλή για το άμεσο μέλλον της χώρας του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τους επόμενες μήνες μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Το άρθρο με τίτλο «Η περηφάνια του Ερντογάν συμπαρασύρει την Τουρκία σε καθοδικό σπιράλ» περιγράφει μια εικόνα χάους και μάλιστα συγκρίνει την χώρα με εκείνες που είναι ανίκανες να ανακάμψουν και βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην πιστοληπτική ικανότητα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας βρίσκεται πλέον στα ίδια επίπεδα με την Κόστα Ρίκα, το Βιετνάμ ή την Γουατεμάλα!

Το γεγονός αυτό δεν ταιριάζει καθόλου με την εικόνα που έχει ο πανίσχυρος πρόεδρος Ερντογάν για τη χώρα του.

Όμως οι αγορές δεν τιθασεύονται εύκολα και αντιδρούν αρνητικά στον αυταρχισμό του προέδρου και τις επιλογές του σε βάρος της ελεύθερης οικονομίας».

Θα αναγκαστεί να ζητήσει την βοήθεια του ΔΝΤ

Η Die Welt αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο Ερντογάν επιλέξει τη σύγκρουση με τις διεθνείς αγορές, η χώρα δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με δραματικές επιπτώσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και να αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Για να πείσει επενδυτές, η Τουρκία δίνει πλέον για το 10ετές ομόλογο επιτόκιο που αγγίζει σχεδόν το 18%, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 15%.

Ενδεικτική για το επενδυτικό κλίμα είναι σφυγμομέτρηση της τράπεζας Citi που δείχνει ότι τo 43% των επενδυτών προτίθεται να αναστείλει ενδεχόμενες επενδύσεις στην Τουρκία προφανώς λόγω των μέτριων επιδόσεων της τουρκικής οικονομίας αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Tην ίδια στιγμή, σε μία κίνηση που δείχνει τιςς προθέσεις του τουρκικού καθεστώτος προχώρησε σήμερα ο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του αμερικανού πάστορα που κατηγορείται για τρομοκρατία και κατασκοπεία.

Ο Άντριου Μπράνσον, πάστορας από την Βόρεια Καρολίνα που έχει ζήσει στην Τουρκία επί δύο δεκαετίες κατηγορείται ότι υποστήριξε την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Κούρδους του PKK.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στην δίκη του πάστορα είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.

Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την κατάσταση του πάστορα και άλλων αμερικανών κρατουμένων και ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι ο πάστορας είναι ένοχος.

Τι σημαίνει αυτό πλέον;

Αρχικά οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ πλέον θα χειροτερέψουν. Αυτή είναιι η μία ανάγνωση.

Η δεύτερη; Προοίμιο εξελίξεων για τους Ελληνες στρατιωτικούς.

Πλέον ο Σουλτάνος είναι ανένδοτος...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια