Τα «φιλαράκια» Ράμα – Ερντογάν: Μια σχέση από παλιά





Οι δεσμοί του Ράμα με τον Ερντογάν δεν είναι διόλου πολιτικής φύσεως. Πρόκειται για μια σχέση η οποία άρχισε να εδραιώνεται αφού ο Ράμα έγινε πρωθυπουργός. Και συμπίπτει χρονικά με τη στιγμή που ο Ερντογάν μόλις είχε κηρύξει τη στρατηγική του Νεοθωμανισμού.


Μια σχέση που ενσαρκώνεται στη φωτογραφία της «αδελφοσύνης» όπου εμφανίζονται οι Ερντογάν, Ράμα και Θάτσι. Οι δεσμοί του Ράμα με τον Ερντογάν είναι πολύ στενοί και ασύγκριτοι των σχέσεων μεταξύ πρωθυπουργών διαφόρων χωρών.


Ο Ράμα, εκτός των υπολοίπων, είναι λάτρης του μοντέλου της διακυβέρνησης Ερντογάν. Λατρεύει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι των αντιπάλων. Ονειρεύεται την οικονομική ισχύ και τον έλεγχο των επιχειρήσεων βάσει του μοντέλου Ερντογάν.

Στοχεύει να μιμηθεί τον Ερντογάν με τα τεχνάσματα για μακροχρόνια προσωπική παραμονή στην εξουσία. Μάλλον, θα επιθυμούσε να είχε τον Ερντογάν μια ασφαλή φωλιά όταν κάποια μέρα θα υποχρεώνονταν να αναζητήσει άσυλο.

Ο Ράμα έχει κάνει και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να ενισχύσει αυτή τη σχέση. Σε σημείο, που να αγνοεί ακόμη και τις στάσεις των ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ο Ράμα πήγε στον Ερντογάν ιδιωτικά,
χωρίς να περιμένει να ορκιστεί ως πρωθυπουργός και του έγινε υποδοχή «βλάμη» στην έπαυλη του Μεγαλοπρεπή Πρωθυπουργού.
Ο Ράμα είχε κάλεσμα και συμμετείχε στο γάμο της κόρης του Ερντογάν.


Ο Ράμα, μόλις ορίστηκε πρωθυπουργός, ανακήρυξε τον Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά το 1991, στρατηγική εταίρο, το ίδιο με τις ΗΠΑ, μάλλον πήγε ακόμη πιο μακριά, με την υπόσχεση να έχει σε κάθε υπουργείο τούρκους συμβούλους που θα έστελνε ο Ερντογάν.

Ο Ράμα έστειλε στον Ερντογάν ως προσωπικό πρέσβη, τον «έμπιστο» άνθρωπο που είχε υπό έλεγχο τα οικονομικά του Ράμα ως πρόεδρου του ΣΚ και έλεγχε το «ξέπλυμα χρήματος», ενώ δεν είχε καμιά σχέση η εμπειρία στη διπλωματία.

Ο Ράμα ήρθε σε σύγκρουση με τον Τραμπ εκπληρώνοντας την επιθυμία του Ερντογάν, στην περίπτωση του ψηφίσματος στον ΟΕΕ κατά της πρωτοβουλίας του Πρόεδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.
Ο Ράμα υποσχέθηκε στον Ερντογάν κι ενήργησε βάσει του αιτήματός του για να διώξει από την Αλβανία όλα εκείνα τα άτομα που ο Ερντογάν θεωρεί ανθρώπους του Γκιουλέν.


Ο Ράμα επωφελήθηκε από τον Ερντογάν την επένδυση των 30 εκατομμυρίων δολαρίων για το Τζαμί των Τιράνων, υποσχόμενος την απομάκρυνση του πρόεδρου της Αλβανικής Μουσουλμανικής Επιτροπής, τον οποίο ο Ερντογάν έχει συμπεριλάβει στη λίστα των ανθρώπων του Γκιουλέν.

Ο Ράμα έχει καθιερώσει τέτοιες σχέσεις με τον Ερντογάν, σε σημείο που του είναι αδύνατο να απομακρυνθεί απ’ αυτόν ή να τηρήσει στάση αρχών που δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντά του. Διότι, αν κάποια μέρα επιχειρήσει να απομακρυνθεί από τον Ερντογάν, οι συνέπειες θα ήταν πολύ βαριές για τον ίδιον. Κατά κάποιον τρόπο, οι δεσμοί του Ράμα με τον Ερντογάν έχουν μετατραπεί σε ζωτικής σημασίας για το Ράμα.

Ο Ράμα έχει συζητήσει μυστικά με τον Ερντογάν πολλά θέματα για τα οποία δεν έχει γνώση καμιά επίσημη αρχή στην Αλβανία. Μάλλον, σε ορισμένες από τις συζητήσεις αυτές, έλαβε μυστικές συμβουλές, οι οποίες έχουν υπαγορεύσει τις συμπεριφορές του Ράμα έναντι άλλων κρατών Εξαιτίας αυτών των σχέσεων με τον Ερντογάν, ο Ράμα έχει προκαλέσει πολλές υποψίες στους άλλους στρατηγικούς εταίρους, κι έχουν μετατρέψει την Αλβανία σε μία από τις κυριότερες χώρες της περιοχής όπου ο Ερντογάν ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Ράμα σ’ αυτή τη συγκυρία είναι αποφασισμένος να συνδέσει την τύχη και το τέλος του με τον Ερντογάν, διότι αισθάνεται πιο ασφαλής και πιο άνετος και ως πρωθυπουργός, αλλά και μετά από την απομάκρυνση του από τη θέση του πρωθυπουργού.

Μάλλον, γι αυτούς τους λόγους, ο Ράμα είναι έτοιμος να προκαλέσει είτε να αγνοήσει κάθε συμβουλή η οποία θα προέρχονταν από τις ΗΠΑ είτε τη Γερμανία που στιγμάτιζε τους στενούς δεσμούς του με τον Ερντογάν, ανεξάρτητα αν σε κάποια μυστική συνομιλία με κανέναν ισχυρό διαμεσολαβητή, θα μπορούσε να πουλήσει ακόμη και τον Ερντογάν.

Πηγή: SYRI.net Μετάφραση tachydromos.org,analystsforchange.org
https://hellas-now.com/ta-filarakia-rama-erntogan-mia-schesi-apo-palia/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια