Οι Τούρκοι σε... «συμφωνία» με την κυβέρνηση για τις βραχονησίδες




Πριν αλέκτωρ λαλήσει δικαιώνεται το el.gr για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο



Σε συνέντευξή του στο euractiv.com, ο μόνιμος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φαρούκ Καϊμακτσί, έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις απόψεις της κυβέρνησης, η οποία έψεξε τους νεαρούς που ύψωσαν ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες των Φούρνων Ικαρίας.

Μάλιστα μας κουνά το δάκτυλο!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος διπλωμάτης κατηγορεί τους Έλληνες και τους Κυπρίους ότι προκαλούν ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέται: «ποιος ο λόγος να υψώνει κανείς την ελληνική σημαία σε ένα νησί που δεν υπάρχει κανείς; Και ποιος είναι ο λόγος να πετάει κανείς πάνω από τέτοια μικρά νησιά και βραχονησίδες όταν αυτά είναι ακατοίκητα;
Οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν ισχυρισμό εδαφικής κυριαρχίας, αποτελούν πρόκληση».

Μάλιστα, δικαιώνοντας το σημερινό άρθρο μας (διαβάστε ΕΔΩ), επαναφέρει την θεωρία των «γκρίζων ζωνών»: «η Ελλάδα λέει ότι αυτή η περιοχή (σ.σ. τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες) είναι έδαφός της. Το ίδιο λέει και η Τουρκία. Οπότε πώς μπορεί να υποστηρίζει ότι αυτό αποτελεί εδαφική κυριαρχία; Μπορεί να είναι τουρκικά ή ελληνικά αλλά η οριοθέτηση δεν έχει γίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό από τα ενδιαφέρομενα μέλη, κανείς δεν μπορεί να επικαλείται εδαφική κυριαρχία ή υφαλοκρηπίδα σε αμφισβητούμενες περιοχές.
Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι αυτές οι νησίδες, το καθεστώς των οποίων δεν έχει ξεκαθαριστεί από διεθνείς ή διμερείς συμφωνίες, δεν μπορεί να διεκδικηθούν από καμία πλευρά. Οπότε μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα γιατί να κάνουμε τέτοιες προκλήσεις;».

«Τα λουλούδια, οι σημαίες ή τα πικνικ πάνω σε αυτές βραχονησίδες αποτελούν προκλήσεις και αυτό δεν το θέλουμε, ειδικά μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά τώρα; Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι προκλήσεις θα σταματήσουν και πιστεύω ότι αυτές οι βραχονησίδες θα αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας και όχι πηγή έντασης», προσθέτει.

Εσείς λοιπόν τι λέτε: Η στάση της κυβέρνησης ενισχύει ή αποδυναμώνει τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο;

Ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας ότι μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, οι πρώτοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπλοκάρει τις γεωτρήσεις ο Καϊμακτσί απαντά ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κάθε παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Και αυτό αφορά και τους Τουρκοκύπριους. Θα είμαστε δίπλα τους».

Τέλος, ο Τούρκος διπλωμάτης ρωτήθηκε για την αντίδραση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά ρωσικών S-400, απαντώντας: «μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες έχουν αγοράσει S-300. Είναι αυτοί συμβατοί με το ΝΑΤΟ; Ας το τσεκάρουμε και αυτό».

http://www.el.gr/top-news/117-top-news/124253-oi-toyrkoi-se-%C2%ABsymfwnia%C2%BB-me-thn-kybernish-gia-tis-brachonhsides


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια