Επίδειξη δύναμης από τους Τούρκους στην Αφρίν - Γκρεμίζουν αγάλματα και την λεηλατούν μετά την κατάληψή της


Εικόνες που προκαλούν - Κούρδοι αξιωματούχοι και Διεθνής Ερυθμός Σταυρός καταγγέλουν τις καταστροφές







Άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο του Αφρίν γκρέμισαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι σύμμαχοί τους κατά την κατάληψη της πόλης, προκαλώντας αναμφίβολα αρνητικές αντιδράσεις.


Όπως ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στο Αφρίν, το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση του Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε το Αφρίν».



Παράλληλα, όπως αναφέρουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, σύροι αντάρτες που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας άρχισαν να λεηλατούν την πόλη λίγες ώρες αφότου την έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λεηλάτησαν ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια και καταστήματα, ενώ παράλληλα έκλεψαν γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία από χωριά γύρω από την πόλη του Αφρίν. Λεηλασίες παρατηρήθηκαν, επίσης, σε πολιτικά γραφεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δράστες έβαλαν τα κλοπιμαία σε αυτοκίνητα και φορτηγάκια και απομακρύνθηκαν από το σημείο, με αποτέλεσμα κάτοικοι οι οποίοι επέστρεφαν στις εστίες και τα αγροκτήματά τους να διαπιστώσουν πως οι περιουσίες τους είχαν εξαφανιστεί.

Καταγγέλουν τις λεηλασίες και καταστροφές κούρδοι αξιωματούχοι-Ερυθρός Σταυρός
Οι άμαχοι που έχουν εγκαταλείψει την πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία μετά την κατάληψή της από τις τουρκικές δυνάμεις και τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν, είναι αντιμέτωποι με επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για μαζικές λεηλασίες, καταγγέλλουν Κούρδοι αξιωματούχοι και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.


Οι αξιωματούχοι αυτοί επισημαίνουν ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη μετά την είσοδο σε αυτή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους.

«Λεηλατούν σπίτια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν θρησκευτικά αγάλματα, όπως έκανε το Ισλαμικό Κράτος παλαιότερα στις περιοχές που καταλάμβανε», δήλωσε ο Μπρόσικ αλ Χασάκε, εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που βρίσκεται στην περιοχή του Αφρίν.

«Η λεηλασία και η κλοπή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αποτελούν έγκλημα», κατήγγειλε από την πλευρά του μέσω Twitter o Μοχάμεντ Αλούς της οργάνωσης των Σύρων ανταρτών Τζάις αλ Ισλάμ.

Η πόλη Αφρίν ήταν ο βασικός στόχος της επιχείρησης που εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός, ο οποίος επιδιώκει να εκδιώξει από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία την YPG που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα.

Ο Χάλεντ Χότζα, πρώην επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της βασικής συνιστώσας της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, επίσης κατήγγειλε τις ενέργειες αυτές.


Στόχος της επιχείρησης της Τουρκίας ήταν «να απελευθερώσει τους Κούρδους και τους Άραβες αδελφούς μας από τον απολυταρχισμό της YPG», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter. Δεν υπάρχει θέση στις τάξεις των Σύρων ανταρτών «για τους ληστές», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες μέσα από την Αφρίν απεικονίζουν τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις να ρίχνουν αγάλματα που παρουσιάζουν προσωπικότητες της κουρδικής παράδοσης. Ένας μαχητής φαίνεται να κρατά ένα μεγάλο μαχαίρι και να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του.

Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Αφρίν έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι πρόσφυγες από την Αφρίν είναι σε απόγνωση», δήλωσε ο αλ Χασάκε αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πολλοί άνθρωποι χρειάστηκε να μείνουν στο ύπαιθρο στη διάρκεια της νύκτας παρά το κρύο.

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν στην Αφρίν. Απελπισμένοι και τρομαγμένοι, χιλιάδες φεύγουν καθημερινά χωρίς να έχουν πού να μείνουν, με λιγοστό φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη», επεσήμανε η ΔΕΕΣ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η ΔΕΕΣ συνεργάζεται με την τοπική Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο για να προσφέρει κουβέρτες και συσσίτιο στους πρόσφυγες: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα χρειάζονται οι οικογένειες», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ, σε δηλώσεις του έπειτα από περιοδεία του στη Συρία, στο Ιράκ και το Ιράν, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη: «… η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζεται στην Αφρίν με τον κουρδικό πληθυσμό είναι σχεδόν μηδενική».

Ο Μάουρερ εξήγησε ότι η ΔΕΕΣ βοηθά κάποιους από τους χιλιάδες εκτοπισμένους που έχουν καταφύγει σε χωριά κοντά στο Χαλέπι, όμως τόνισε ότι χρειάζεται τακτική πρόσβαση στην Αφρίν, όπου οι άμαχοι έχουν δικαίωμα σε ουδέτερη, αμερόληπτη βοήθεια και το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από την περιοχή.


Εκρηξη βόμβας τα ξημερώματα της Δευτέρας με 11 νεκρούς
Βόμβα εξερράγη στη διάρκεια της νύκτας σε τετραώροφο κτίριο στην πόλη Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη την Κυριακή, θέτοντάς την υπό τον πλήρη έλεγχό τους έπειτα από μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων που έχει στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή.

Σύμφωνα με το Anadolu, η βόμβα, την οποία είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, εξερράγη την ώρα που Σύροι μαχητές διεξήγαγαν έρευνα στο κτίριο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα παρακείμενα κτίρια και οχήματα.

Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που στηρίζεται από την Άγκυρα δήλωσε χθες ότι οι αντάρτες εισήλθαν στην πόλη Αφρίν πριν από τα ξημερώματα χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=952648

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια