Σχέδια να γίνει η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα το “νέο Ιντσιρλίκ” για τους Αμερικανούς;






Σε ένα ακόμα πολύ προκλητικό δημοσίευμα,
ο συχνά καλά πληροφορημένος ισραηλινός ιστοχώρος «Debka files»,
ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εγκρίνει τα σχέδια επίσπευσης της μετακίνησης κρίσιμων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τα σχέδια να συμπεριλαμβάνουν δυνητικά τη μετακίνηση των δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ… στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία εξετάζεται!


Υπενθυμίζεται η παρουσία αμερικανικών μαχητικών στο πλαίσιο της «ελληνικής Red Flag», της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ», στην τελική φάσης της οποίας το παρόν έδωσε και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.


Το θέμα των μετεγκαταστάσεων φέρεται να απασχόλησε τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα – διάδοχο και υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαρτίου.


Ο λόγος είναι ότι σε μια ακόμα προβληματική για το μέλλον της συμμαχίας των Αμερικανών με τους Τούρκους εξέλιξη, εάν αληθεύει το ρεπορτάζ, τότε οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στη μετακίνηση του κέντρου επιχειρήσεων τουλάχιστον της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM: Central Command) που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, σε σαουδαραβικό έδαφος.


Η μετεγκατάσταση θα γίνει σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής πηγής, συγκεκριμένα στη βάση Αλ Χαρζ (Al Kharj)
, 77 χιλιόμετρα νοτίως της σαουδαραβικής πρωτεύουσας, Ριάντ. Προ δεκαπενταετίας, εκεί φιλοξενούνταν δύναμη τουλάχιστον 60 χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών!


Οι δυνάμεις μετακινήθηκαν και μετεγκαταστάθηκαν μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την κατάληψη της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα η τότε ηγεσία του βασιλείου να ζητήσει την αποχώρηση των Αμερικανών… υπενθυμίζεται ότι αυτά συνέβησαν επί κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου, με τον Τζον Μπόλτον, νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, να παίζει καθοριστικό ρόλο.


Κατά συνέπεια, όλα δείχνουν ότι ο όλος σχεδιασμός που αφορά στο Αλ Ουντέιντ και πιθανώς την Ανδραβίδα συνδέεται και έχει προσεκτικά αναπτυχθεί, ενώ το τελευταίο διάστημα η αλήθεια είναι ότι δεν ακούμε και πολύ συχνά για την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, πέραν δημοσιευμάτων ότι οι Αμερικανοί άρχισαν ήδη να μειώνουν το στρατιωτικό τους προσωπικό εκεί…


Η μετακίνηση της CENTCOM από το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία έχει προωθηθεί και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με τον ηγέτη εκεί, σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ ναγιάν, να είναι στενός φίλος με τον διάδοχο του θρόνου των Σαούντ, ενώ και οι δυο χώρες βρίσκονται ακόμη σε σοβαρή διένεξη με το Κατάρ, που «λοξοκοιτά» προς το Ιράν, ενώ πλέον φιλοξενεί και τουρκική βάση στο έδαφός του.


Οι αλλαγές αυτές που φέρονται να έχουν αποφασίσει οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, είναι συμβατές αφενός με την ανάδειξη του Ιράν ως κύριας απειλής για την περιοχή, όσο και με τον σταδιακό παραγκωνισμό της Τουρκίας και την αντιμετώπισή της σαν να είναι με την πλευρά των αντιπάλων…


Ωστόσο, θα πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας, ότι οι καλές σχέσεις του «Debka files» με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως με την κοινότητα πληροφοριών της χώρας, αφήνει ανοικτό το περιθώριο κάποιες διαρροές να έχουν στόχο είτε να «καούν» εξελίξεις είτε να μετρηθούν αντιδράσεις.


Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι πληροφορίες με περίσκεψη. Άλλο πληροφορία και άλλο είδηση…

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια