VIDEO - Τσίπρας: Θα δώσουμε το όνομα Μακεδονία, θα πάρουμε τα αλυτρωτικά



Διεξοδικά στο πρόβλημα της πΓΔΜ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
-
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ: ΤΟ Μ@ΥΝΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΗ!

Ο πρωθυπουργός φάνηκε διατεθειμένος να κλείσει το ζήτημα και ανέφερε, ουσιαστικά, ότι λύση χωρίς το όνομα Μακεδονία δεν υπάρχει.
 
Δείτε ακριβώς τι είπε για το «μακεδονικό» στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα:
«Εχουμε αναλάβει μεγάλη ευθύνη. Να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στην χώρα. Με πατριωτική ευθύνη. Πριν από μια εβδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Εμείς δεν αγνοούμε ούτε μικρότερες σε όγκο διαδηλώσεις. Δεν αγνοούμε κανέναν. Πόσο δε μάλλον όταν είχαμε μια μεγάλη εκδήλωση.
Ομως ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης; Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό, κρούουν ανοιχτές πόρτες. Ηταν να μην βρεθεί λύση; Αν είναι αυτό είναι λάθος. Η μήπως το αίτημα ήταν, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Γιατί αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε άλλη, αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Γιατί αυτό, το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα ήδη από τον Πόλεμο και μετά.
Πρώτα εχει αποδεχθεί το όνομα της σοσιαλιστική Δημοκρατία, μετά με το ονομα του ομόσπονδου κράτος. Το αποδέχθηκε και ως προσωρινή ονομασία που κινδυνεύει να παγιωθεί. Τι είναι το ΠΓΔΜ;
Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα, δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί απο άλλους. Άλλα να πάρει πίσω. Να σταματήσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Να μην σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό.
Και έγιναν βήματα με τις αλλαγές στα ονόματα του δρόμου και του αεροδρομίου. Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι εύκολη η διαπραγμάτευση.
Εχουμε όμως κάνει σημαντικά βήματα και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας, έτσι όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι από την ΝΔ δεν υποστηρίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σημερινή ΝΔ. Ο κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται πολύ κατώτερος των περιστάσεων».
Το συλλαλητήριο και η Novartis
«Και αναρωτιέμαι γιατί άραγε; Κάποιοι ανοήτως έσπευσαν να πουν ότι το μέγα σκάνδαλο της Νοβάρτις στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Δηλαδή στήθηκε ένα σκάνδαλο που ερευνάται χρόνια για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Μηπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως κάποιοι άλλαξαν την εθνική θέση για να βρουν συμμάχους;
Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την συγκάλυψη του εγκλήματος; Το θέτω στην κρίση σας. Μήπως όμως συμβαίνει το αντίθετο; Κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν θέσεις για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν συγκάλυψη;
Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα και να βρούμε λύση. Και η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την σύνθετη ονομασία έναντι όλων που προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή. Και να είναι για όλες τις χρήσεις. Και βέβαια και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Το μοναδικό πλαίσιο που εγγυάται λύση μακριά από μισαλλόδοξες απόψεις. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να εγγυηθούμε την λύση και την έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία.
Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να μετατρέψουμε μια χώρα παράδειγμα προς αποφυγή, σε παράδειγμα προς μίμηση. Με καθημερινή μέριμνα για τους πολίτες και ειδικά για τους αδύναμους. Με αυτά τα συνθήματα γραμμένα στις σημαίες μας κερδίσαμε δυο εκλογικές αναμετρήσεις.
Γι αυτά τα συνθήματα παλεύουμε σήμερα».

Το όνομα «Μακεδονία»
η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων.

«Αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω», τόνισε. Δηλαδή, συνέχισε, «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».


Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, είπε : «Κάποιοι είπαν ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια. Δεν αγνοούμε τη γνώμη κανενός». Αναρωτήθηκε όμως πιο ήταν το μήνυμα της διαδήλωσης. «Ήταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κρούουν ανοικτές πόρτες. Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα. Αν είναι αυτό το μήνυμα είναι λάθος. Είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αν το αίτημα είναι μην δώσετε το αίτημα Μακεδονία πρέπει να πούμε την αλήθεια: είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί καμία κυβέρνηση μετά το 1992 δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα», επεσήμανε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. «Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή σε αλλεπάλληλες προγραμματικές δηλώσεις από τότε κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή ΝΔ»
υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος της περίστασης και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του».

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες μας για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, χωρίς περιστροφές και χωρίς υποχωρήσεις» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.


Η λύση αυτή, είπε, «δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. Πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή, προκειμένου η ονομασία να είναι όντως για όλες τις χρήσεις, δεν μπορεί να είναι μια η χρήση στο εξωτερικό και άλλη να είναι η ονομασία στο Σύνταγμα. Αλλά βεβαίως προϋποθέτει και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».http://www.oparlapipas.gr/2018/02/tsipras-tha-dosoyme-onoma-makedonia-tha-paroyme-ta-alytrotika.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια