Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει δώσει το όνομα Μακεδονία εδώ και χρόνια





Αντίθετο με το εθνικό συμφέρον χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το μήνυμα των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, καθώς -όπως είπε- η Ελλάδα καλώς ή κακώς έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια τη χρήση αυτού του ονόματος από τα Σκόπια.



«Δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα, αλλά αν το αίτημα είναι να μη δώσουμε το όνομα πρέπει να πούμε ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας, γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε άλλη κυβέρνηση αντιμετώπισε δίλημμα να δώσει το όνομα. Η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε και μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε το 1992 αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμο υπό τον όρο ΠΓΔΜ», είπε στους βουλευτές του Σύριζα.

«Αυτό που προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση δεν είναι να δώσει κάτι η χώρα, αλλά να πάρει κάτι πίσω. Προσπαθούμε να πείσουμε τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές και να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν», σημείωσε.


«Δεν θέλω να πω ότι είναι μια εύκολη διαπραγμάτευση. Δεν θα είναι εύκολη. Ισχυρίζομαι όμως ότι είναι ο μόνος δρόμος. Έχουμε αναλάβει ευθύνη να κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο πέραν του δρόμου της υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας, δεν έχουμε άλλο δρόμο για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες χωρίς ζιγκ-ζαγκ και στόχο σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό πρσδιορισμό έναντι όλων κάτι που προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή αλλά βεβαίως και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού. Αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο που εγγυάται τη λύση του προβλήματος».
https://www.aixmi.gr/index.php/tsipras-i-ellada-ehei/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια