ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΟΙ ΒΟΛΕΥΤΑΔΕΣ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ;;;







Για το πιο σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη, από τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης που για άλλα είναιλαλίστατοι, επικρατεί άκρα του τάφου σιγή.



Τι άραγε φοβούνται και έχουν κρυφτεί ;




Τι φοβάται η κυβέρνηση για τη λύση-συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ


Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δοθεί λύση στο Σκοπιανό προκειμένου να συνδέσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός με την επίλυση ενός ζητήματος που για δεκαετίες αποτελεί «αγκάθι» για την Αθήνα.








Από την ώρα που στα Σκόπια επικρατεί ανάλογη διάθεση, αλλά και πέραν του Ατλαντικού η Αμερικανική ανησυχία για διεύρυνση Ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια «σπρώχνει» με μεγαλύτερη δύναμη την ΠΓΔΜ στην οικογένεια του ΝΑΤΟ,
οι πιθανότητες για αίσιο τέλος και «ονοματοδοσία» μέχρι τονΙούνιο πολλαπλασιάζονται.


Παράγων που λειτουργεί ενισχυτικά είναι και η στάση των κομμάτων. Αυτή τη φορά τα περισσότερα κόμματα αποδέχονται τη «γραμμή του Βουκουρεστίου» ως σημείο σύγκλισης και κατά τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων θα αποδεχτούν τη λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.


Η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη (μετά από διαβεβαίωση Καμένου) ότι οι ΑΝΕΛ θα βρουν τρόπο να μη σταθούν εμπόδιο και ότι η ΝΔ τελικά θα αναγκαστεί να στηρίξει μια τέτοια λύση.
Ούτε οι κορώνες του Βασίλη Λεβέντη φαίνεται να ανησυχούν το Μέγαρο Μαξίμου.
Αντίθετα ο απρόβλεπτος παράγων που φοβάται η Κυβέρνηση και μπορεί να ορθώσει ουσιαστικά εμπόδια δεν είναι άλλος από μια «από τα κάτω έξαρση» εθνικιστικού λόγου με συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες (κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) ενάντια στην πρόταση λύσης όποτε αυτή έρθει.
Εκεί το πολιτικό κόστος θα είναι υψηλό και οι χειρισμοί πιο δύσκολοι.


Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ως «πυροκροτητής» σε μια τέτοια εκδοχή θα μπορούσε να λειτουργήσει η στάση της εκκλησίας αν λειτουργήσει κατά το πρότυπο του 1992.



Αυτός ο φόβος συζητήθηκε εκτενώς στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που ενημερώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από το Νίκο Κοτζιά αλλά και στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την επομένη. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή (και ανησυχία) τόσο τις διεργασίες για συλλογή υπογραφών σε κείμενο που καλούνται οι πολίτες να ζητήσουν να μην τεθεί σε διαπραγμάτευση ο όρος “Μακεδονία” και να ζητήσουν δημοψήφισμα, όσο και τις διαθέσεις για συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.


Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το πανό στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπως και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος ωστόσο παρέπεμψε στην Αθήνα και στην Εκκλησιαστική Ιεραρχία για την εμπλοκή της Εκκλησίας σε μια τέτοια κινητοποίηση.


Ο πέλεκυς μιας λύσης που θα προδίδει την ελληνική Μακεδονία θα είναι βαρύς και ασήκωτος για όσους κρύβονται και έχουν πιει το… αμίλητο νερό.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www,nikosxeiladakis.gr
http://www.epilekta.com/2018/01/blog-post_321.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια