Ποιες χώρες στήριξαν το βέτο Καραμανλή για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι. Ποιές αντέδρασαν υπερ των Σκοπίων



Αναδημοσίευση από: huffingtonpost.gr


Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.



Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην τοποθέτησή του ενημερωσε το υπουργικό για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Ο κ. Κοτζιάς είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων. Μάλιστα αυτή η θέση οδήγησαν τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την τότε υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να θέσουν το 2008 βέτο στη Συνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι στο αίτημα της ΠΓΔΜ για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τότε, την ελληνική θέση στήριξε η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία και η Γαλλία. Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές
και τις αποδέχομαι πλήρως». Την αντίθεσή τους στη στάση της Ελλάδας έδειξαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λιθουανία ενώ οι υπόλοιπες χώρες κράτησαν σχετικά ουδέτερη στάση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του ”δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα”. Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση. Και πρoσέθεσε πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.


ΕΕ: Σημαντικό η διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας από την πΓΔΜ


Τη σημασία της διατήρησης καλών σχέσεων γειτονίας από την πλευρά της πΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.


«Καλωσορίζουμε
τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις» ανέφερε η Μ. Κοτσίγιαντσιτς. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πΓΔΜ, και επισήμανε ότι για την Επιτροπή αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ. Ο κ. Γιούνκερ είχε υπογραμμίσει τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και είχε εκφράσει την ικανοποίησή του τόσο για την υπογραφή του συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, όσο και για τις θετικές επαφές με την ελληνική πλευρά στο θέμα της ονομασίας. Ως προς το θέμα της ονομασίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι αναμένονται και άλλες επαφές, τις οποίες η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά.
http://www.freepen.gr/2018/01/2008.html

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια