Όσα δεν σκεφτήκατε για το δημοψήφισμα της Καταλονίας – ΧΑΡΤΗΣ







Του Κίμωνα Χαραλάμπους
Στην Ελλάδα παίρνουμε αυτόματα το μέρος του αδύναμου, χωρίς, τις περισσότερες φορές, να εξετάζουμε τις συνθήκες αλλά και τις συνέπειες ενός εγχειρήματος.


Η νίκη του «ναι» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στο δημοψήφισμα της Κυριακής που βάφτηκε στο αίμα, ήταν συντριπτική.

Η ισπανική αστυνομία με ωμή βία προσπάθησε να σταματήσει τους ψηφοφόρους τραυματίζοντας 844 άτομα
, προκαλώντας παγκόσμια συμπάθεια στην προσπάθεια των Καταλανών να φύγουν από την κηδεμονία της Μαδρίτης.


Η συμμετοχή ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, καθώς οι ενωτικοί Καταλανοί δεν προσέφυγαν στις κάλπες. Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Η Ισπανία οδεύει προς διάλυση στο πλαίσιο του «διαίρει και βασίλευε» της Δύσης και των Βρυξελλών (βλ. Βαλκάνια). Στην απρόβλεπτη Μεσόγειο των Ελλήνων, οι εξουσιαστές θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να διοικούν επαρχίες παρά μεγάλα και ισχυρά κράτη.

Με το δημοψήφισμα της Καταλονίας να έχει πλέον ολοκληρωθεί, μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν χάρτες με τις τάσεις που επικρατούν σε ολόκληρη την Ισπανία ως προς την αυτοδιάθεση κάθε περιοχής της χώρας.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ακριβώς πριν από δύο χρόνια το CIS ( Centro De Investigationes Sociologicas) δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες περιοχές που θέλουν από περισσότερες ελευθερίες μέχρι και απόσχιση.

Ο χάρτης, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της Ισπανίας την περίοδο Οκτώβριος – Νοέμβριος του 2015 εμφανίζει τα ποσοστά που προστέθηκαν από απαντήσεις όσον δήλωναν ότι επιθυμούν περισσότερη αποκέντρωση ή αυτονομία.




Πίσω από την Καταλονία και την Χώρα των Βάσκων με υψηλά ποσοστά ακολουθούν η Ναβάρρα (41%), οι Βαλεαρίδες Νήσοι (39%) και οι Κανάριες Νήσοι (24%).

Αρκεί και εδώ να προσφύγουν στις κάλπες μονάχα οι αποσχιστές, προκειμένου να έχουμε αντίστοιχες εικόνες με αυτές της Καταλονίας.

Αξιοσημείωτο είναι πως και στην περιφέρεια της Μαδρίτης ένα σημαντικό ποσοστό (17%) επιθυμεί και αυτό λιγότερες κεντρικές εξουσίες ή και αυτονομία.

Με την κατάλληλη προπαγάνδα τα ποσοστά μπορεί να αυξηθούν σε κάθε περιοχή (αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί καθώς μιλάμε για δύο χρόνια πριν)!

Σκεφτείτε, τι θα γινόταν, αν, για παράδειγμα, ξεκινούσε ανάλογη διαδικασία απόσχισης στην Κρήτη, για την οποία κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα. Η παγκόσμια κοινή γνώμη θα ενημερωνόταν από τα ΜΜΕ της Δύσης πως ο «λαός της Κρήτης παλεύει ηρωικά για την ελευθερία του από την Ελλάδα».

Πως σας ακούγεται αυτό; Λέτε να αρχίσουν και σε εμάς τα όργανα;

ΥΓ. Η Αριστερά της Ισπανίας μαζί με την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας στηρίζουν το δημοψήφισμα και καταδίκασαν τις ενέργειες της Μαδρίτης. Αυτό μπορεί ενδεχόμενα να λέει πολλά!

el.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια