Στις παραλίες οι άνεργοι αντί για τα χωράφια και τις βιομηχανίες σε Πέλλα & Ημαθία



Απογοητευτική ήταν η προσέλευση Ελλήνων ανέργων στα χωράφια της Ημαθίας και της Πέλλας και στις βιομηχανίες κομπόστας της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να εργαστούν την περίοδο αυτή στη συγκομιδή και στη μεταποίηση του ροδάκινου.


Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τη φετινή σεζόν και χωρίς βέβαια να υπάρχει ακόμη μία οριστική εκτίμηση της κατάστασης, οι βιομηχανίες με έδρα κυρίως στην Ημαθία και στην Πέλλα καταγράφουν ακόμη και πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών τους με εργατικό δυναμικό.

Κατά κανόνα αξιοποιούν και φέτος τους εργάτες, με τους οποίους συνεργάζονται σχεδόν κάθε χρονιά, δηλαδή έμπειρους Έλληνες και ξένους εργαζόμενους, οι οποίοι και ασφαλίζονται πλήρως για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι Έλληνες άνεργοι δεν προσήλθαν για να δουλέψουν για μέχρι 70 μεροκάματα, παρόλο που για πρώτη φορά τους δόθηκε η δυνατότητα με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα, δεν χάνουν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, εάν εργαστούν σε εποχιακή δραστηριότητα και για μέχρι 70 μεροκάματα, τα οποία με περίπου 24 ευρώ καθαρά στο χέρι ημερησίως σημαίνουν (για άτομα άνω των 25 ετών) 1.680 ευρώ. Εάν σε αυτά τα χρήματα προστεθούν κατ΄αναλογία και τα επιδόματα (όπως των Χριστουγέννων και της θερινής αδείας), τότε το ποσό αυτό μπορεί να φτάνει και τα 2.000 ευρώ.

Παράλληλα, εάν πραγματοποιηθεί εργασία κατά τη διάρκεια της νύχτας, υφίσταται και έξτρα νυχτερινή αποζημίωση.


«Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους, και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι», αναφέρει σχετικά το άρθρο 92 του ν. 4461/2017.

10.000 εποχιακοί στα εργοστάσια

Μόνο τα εργοστάσια της μεταποιητικής βιομηχανίας, δηλαδή αυτά που φτιάχνουν κατά κανόνα κομπόστα ροδάκινο, απασχολούν περισσότερα από 10.000 άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πιο περιορισμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Οι εποχιακοί αυτοί εργαζόμενοι, που απασχολούνται κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις παραγωγής κομπόστας, δεν είναι μετακλητοί αλλοδαποί από το εξωτερικό, όπως συμβαίνει στα χωράφια, αλλά αλλοδαποί (Αλβανοί κυρίως), που διαμένουν μόνιμα στην Ημαθία-Πέλλα (Κεντρική Μακεδονία εν γένει), καθώς και Έλληνες, που γνωρίζουν καλά τη δουλειά, καθώς την κάνουν επί αρκετά χρόνια. Οι εργαζόμενοι αυτοί ασφαλίζονται κανονικά στο ΙΚΑ (πλέον ΕΦΚΑ) και μάλιστα με τις νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, που ισχύουν από 1.1.2017 η αναγγελία πρόσληψής τους στις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται αυθημερόν.


Υπάρχουν δε και τα χωράφια, καθώς και τα διαλογητήρια-συσκευαστήρια φρούτων, όπου απασχολούνται άλλοι 6.000 εποχιακοί εργαζόμενοι και εννοείται ότι και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η δυνατότητα της εργασίας για τους ανέργους μέχρι 70 μεροκάματα χωρίς να χάσουν την ιδιότητα του ανέργου.

Η συγκεκριμένη εργασία είναι πιο δύσκολη και επίπονη κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ χρονικά διαρκεί περισσότερο σε σχέση με τις βιομηχανίες. Ένας εργάτης στο χωράφι δουλεύει από τον Απρίλιο μέχρι τέλος Αυγούστου ή και τον Σεπτέμβριο, ενώ η αμοιβή του είναι 25-30 ευρώ καθαρά στο χέρι με ασφάλιση, καθώς πλέον οι αγρότες θέλουν να εμφανίζουν έξοδα και περνούν την ασφάλιση των εργατών στα βιβλία εσόδων-εξόδων.

Και προβληματική παραγωγή

Φέτος η χρονιά καταγράφει μέχρι στιγμής προβληματική παραγωγή στο ροδάκινο και χαμηλές τιμές προς τους παραγωγούς.

«Απρόσμενες καιρικές συνθήκες αλλά και ανεπαρκείς, πολλές φορές, καλλιεργητικές φροντίδες, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μικροκαρπία, αλλά και το μεγάλο ποσοστό προσβολής των ροδάκινων από ασθένειες, κυρίως μονίλια. Έτσι, τις τελευταίες μέρες, τα ροδάκινα που παραδίδονται για μεταποίηση είναι σε

μεγάλο ποσοστό ακατάλληλα (μικρόκαρπα, άρρωστα, πράσινα)», επισήμανε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ).

Η ΕΚΕ έχει 17 βιομηχανίες-μέλη, οι οποίες διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ημαθία και στην Πέλλα.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές που δίνει στο προϊόν τους (συμπύρηνο ροδάκινο) η βιομηχανία και επισημαίνουν πως του χρόνου δεν θα µπορεί κανείς να επιτελέσει σωστή καλλιεργητική φροντίδα, ενώ πολλοί θα οδηγηθούν στο να ξηλώσουν τις φυτείες τους.



* Του Δημήτρη Διαμαντίδη (Από το φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας THESSNEWS, 19/08/2017-20/08/2017)

http://www.karatzova.com/2017/08/blog-post_714.htmlΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια