ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΜΕ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ





Ο διεθνούς φήμης και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, ξαναχτύπησε μέσω του νέου του βιβλίου, προειδοποιώντας την Ευρώπη και την Ελλάδα για τις επερχόμενες επιπτώσεις μίας δυσανάλογης οικονομίας.



«Η απόφαση να υιοθετήσει το ευρώ το 1992, χωρίς τα κατάλληλα όργανα που θα το καθιστούσαν λειτουργικό ήταν «θανάσιμη». Οι ηγέτες της ΕΕ ονειρεύτηκαν την συγκεκριμένη ιδέα χωρίς την σωστή κατανόηση του τι σημαίνει μια νομισματική ένωση», τονίζει ο Στίγκλιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη δεν είχε σχεδιαστεί για να ασχοληθεί με τις διαφορετικές οικονομίες των μελών, ενώ η γραφειοκρατία υποσκάπτει την ανάπτυξη, την απασχόληση και της σταθερότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι κανόνες, οι κανονισμοί και οι θεσμοί είναι υπεύθυνοι για τις πολλαπλές κρίσεις που προκύπτουν στην Ευρώπη από την έναρξή του ενιαίου νομίσματος, καθώς μεγάλα τμήματα του μπλοκ αντιμετωπίζουν μια «χαμένη δεκαετία», όπου το βιοτικό επίπεδο των κάτοικων είναι χαμηλότερο σήμερα από ό, τι ήταν πριν από την κρίση, ενώ οι προβαλλόμενες επιτυχίες της Ευρζώνης δεν είναι τίποτε άλλο παρά κολοσσιαίες αποτυχίες.


Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του, ο Stiglitz γράφει: «Το σημάδι μιας καλά λειτουργούσας οικονομίας είναι η ραγδαία ανάπτυξη, τα οφέλη της οποίας είναι κοινά σε μεγάλο βαθμό, με χαμηλή ανεργία. Αυτό που έχει συμβεί στην Ευρώπη είναι το αντίθετο.»


Και πρόσθεσε: «Η Γερμανία και άλλοι προσπάθησαν να κατηγορήσουν τις χώρες που υπέστησαν τις συνέπειες των εσφαλμένων πολιτικών και της ελαττωματικής δομής της ευρωζώνης.»

Εξηγώντας με παράδειγμα την Ελλάδα: «Εν μέσω της ελληνικής καταστροφή του χρέους, για παράδειγμα, για τη χάραξη πολιτικής έπρεπε να έχουν ενθαρρύνει τους πολίτες να καταναλώνουν τοπικά τρόφιμα για να δώσουν ώθηση σε εγχώριους προμηθευτές», γράφει ο οικονομολόγος.

«Αντ ‘αυτού, η Αθήνα διατάχθηκε να αλλάξει τη σήμανση του γάλακτος, κι έτσι προϊόντα 11 ημερών από τη Βόρεια Ευρώπη θα μπορούσαν ακόμη να ονομάζονται «φρέσκα», υποβιβάζοντας έτσι τους Έλληνες παραγωγούς».

Ο Στίγκλιτς εξηγεί ότι η υπάρχουσα νομισματική δομή δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον, οδηγώντας σταδιακά στην απόλυτη καταστροφή. «Μια μικρή χώρα στην Ευρώπη, με βάση την υπάρχουσα κατάσταση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι σε ύφεση, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη τα πάει καλά.» Και ό,τι περιγράφει φαίνεται καθαρά στη χώρα μας η οποία αντιμετωπίζει μια καταστροφική ύφεση, τη στιγμή που το Ευρώ για τη Γερμανία έχει αποδώσει σχετικά καλά.

Ταυτόχρονα προτείνει ένα νέο νομισματικό μοντέλο:
«Υπάρχει σχέδιο διάσωσης με τη μορφή ενός νέου «ευέλικτου ευρώ» με κάθε χώρα μέλος να υιοθετεί τη δική της εκδοχή του νομίσματος».

«Ένα ευέλικτο ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης για να να εξάγει, εισάγοντας ταυτόχρονα λιγότερα προϊόντα, και συμβάλλει στην επίτευξη του εμπορικού ισοζυγίου και την πλήρη απασχόληση».

http://hellas-now.com/proidopiisi-vravevmenou-nobel-ikonomologou-thelete-na-epiviosete-vgite-apo-efro/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Θα πρεπει να γνωριζουμε οτι οι αποψεις των Νεοταξιτων οπως ο παραπανω δεν δημοσιευονται τυχαια διοτι αντιπροσωπευουν ιδεες,γνωμες η θεμιτες επιστημονικες οπτικες.Προκειται για βιομηχανια κατευθυνομενων γνωμοδοτησεων και απροκαλυπτης προπαγανδας επι των οικονομικων και πολιτικων εξελιξεων κατω απο ενα παγκοσμιο συντονισμο.Δεν εξηγειται διαφορετικα πως σχεδον το συνολο των νεοταξιτων κυριως Αγγλοσαξονων διανοουμενων εχουν ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ αντιληψεις για την εξοδο της Ελλαδος απο την ΕΕ η εστω απο το ευρω.Τετοιες συμπτωσεις βγαζουν ματι.Και εμεις δεν τρωμε την παραμυθα.Ιδιως οταν την παιρνουμε χαμπαρι.Πολλοι αλλοι επισης αν και δεν ανηκουν σε αυτο το κλαμπ πιθηκιζουν ταυτοσημες αποψεις κυριως λογω της χειραγωγησης που προκαλει στις καρριερες τους η αποκλιση απο το political correct.Απο την αλλη το κρατικοδιαιτο Ελληνικο καθεστως επιθυμει την εξοδο γιατι η ΕΕ εστω και πλημμελως στο τελος θα περιορισει την ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΑ.Ολοι αυτοι δεν θελουν να διαλυσουν αλλα να αποδυναμωσουν την ΕΕ η οποια ειναι ενα προφραγμα στα σχεδια τους.Γιαυτο το κανουν.Αυτοι που συντασσονται με την εξοδο της Ελλαδος απο την ΕΕ ας σκεφτουν αν η χωρα μας μπορει να σταθει απεναντι στα εθνικα και γεωπολιτικα προβληματα της περιοχης μας.ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.Δυστυχως για την αυτοπεποιθεση μας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.Τουλαχιστον στις μερες μας.Πρεπει να βελτιωσουμε τους ορους παραμονης μας στην ΕΕ και να εργαστουμε συμβαλλοντας στην Ευρωπαικη εμβαθυνση και ενοποιηση τωρα ειδικα που εφυγε ο κακος δαιμων της ΕΕ η Αγγλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεβαστές οι απόψεις αλλά η ταμπέλα νεοταξίτες δέν ενισχύει τά επιχειρήματα.

      Διαγραφή
  2. Μιά αδύναμη από πλευρά εξαγωγών χώρα δέν επιβιώνει σέ οικονομική ένωση μέ μία ισχυρή εξαγωγική χώρα.Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν οικονομική ένωση με χώρες της Ανατολικής Ασίας πού είναι φοβερές εξαγωγικές δυνάμεις γιά να σχηματίσουν την Transpacific Union.Υπανεχώρησαν γιά τον λόγο ότι αι μέν ΗΠΑ είναι ασθενής δύναμη από πλευράς εξαγωγών ενώ η Ιαπωνία ,Ν.Κορέα,ΤαΙβάν είναι εξαγωγικοί κολοσσοί.Ό πατριωτισμός δέν αρκεί γιά νά αγοράσεις από τό μπακάλικο τής γειτονιάς προϊόντα όταν στό LIdl βρίσκεις αρίστης ποιότητας προϊόντα σέ χαμηλότερς τιμές.Η Γερμανία ήθελε τήν οικονομική ένωση γιά νά έχει αγορές τών προϊόντων της.Τό τίμημα πληρώνουν οι χώρες τού νότου και θά έλθει η σειρά και΄άλλων χωρών.Ο όλος σχεδιασμός ήταν λάθος.Στίς ΗΠΑ η κεντρική κυβέρνηση γιά νά μήν αυξάνουν οι ανισότητες μεταξύ τών πλουσίων και τών πτωχών πολιτειών και διαλυθούν ώς κράτος μεταφέρει πόρους και εργοστάσια στίς πτωχότερες.Η Γερμανια δέν μεταφέρει εργοστάσια στην Ελλάδα γιά νά μειώσει την ανεργία.Αυτή η ένωση είναι καταδικασμένη λόγω λανθασμένης σύλληψης.Η τελική κατάληξη σέ τέτοιου μεγάλου μεγέθους εγχειρηματα δέ φαίνεται σέ μία ή δύο δεκαετίες χρειάζεται περισσότερος χρόνος.Νά δόυμε άν θά αντέξει η ένωση όταν μεγαλύτερες χώρες αρχίσουν νά δυσανασχετούν.O Στλιγκλιτς αναφέρει ένα ευέλικτο Ευρώ.Πάντως τό παρόν καθεστώς δέν μπορεί να παραμείνει τό ίδιο άν πρόκειται νά συνεχίσθεί η οικονομική ένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή