04 Αυγούστου 2017

ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ Η ΑΛΒΑΝΙΑ – ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Ο ΡΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ


Δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Κέρκυρα θα αναλάβουν πυροσβεστικό έργο στην Αλβανία, η οποία μαστίζεται το τελευταίο 24ώρο από χωρίς προηγούμενο εστίες πυρκαγιών, αναφέρουν πηγές από το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών.


Η απόφαση αποστολής ελληνικών πυροσβεστικών σκαφών ελήφθη ύστερα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.


Από χθες μαίνονται στη χώρα 25 ισχυρές εστίες φωτιάς, με τις μεγαλύτερες και τις πιο καταστρεπτικές στην περιοχή ανάμεσα στη Χειμάρρα και τον Αυλώνα. Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αντιμετωπίζει τόσα πυκνά και ισχυρά μέτωπα πυρκαγιών.

Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο.


Στις καταστάσεις αυτές, η αλβανική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας προς το παρόν, την ετοιμότητα να συμβάλλει μόνο η Ελλάδα.


Η Ελλάδα και παλιότερα είχε στείλει στην Αλβανία πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά στις περιπτώσεις αυτές η αποστολή τους αφορούσε την πυρόσβεση πυρκαγιών στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα συνδράμει την Αλβανία με δύο αεροσκάφη τύπου «PZL» για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν την 1 Αυγούστου στο εθνικό πάρκο Llagora στην περιοχή Ducat, που βρίσκεται στη νότια Αλβανία.


Σημειώνεται, επίσης, ότι η συνδρομή πραγματοποιείται ύστερα από αίτημα που υποβλήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον Αλβανό ομόλογό του, με παράλληλη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.


Τέλος, επισημαίνεται ότι εκτός από την πυρκαγιά στο εθνικό πάρκο «Llagora και αρκετές ακόμη πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορες περιοχές στην νότια Αλβανία.


thinknews.gr


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι Είναι Το Ισλάμ Και Τι Θέλει Από Την Ευρώπη

Ιωάννης Μιχαλέτος.... Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ευρύ κοινό, μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η διάλεξη του αναλυτή – συντονιστή ...