ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…




Bloomberg: Ο δρόμος της Ελλάδας προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης: 140 μεταρρυθμίσεις έγιναν, απομένουν πολλές ακόμη…


Αναλυτικά το άρθρο του Bloomberg:



Οι δύσκολες στιγμές της Ελλάδας δεν έχουν τελειώσει.

Η επιστροφή στην αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η δέσμευση για νέα δάνεια από πιστωτές της ευρωζώνης ύψους 8,5 δισ. ευρώ (9,5 δισ. δολ.), η πιθανότητα περισσότερων χρημάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η αναβάθμιση των προοπτικών της S&P Global Ratings, συνέβαλαν στη στήριξη των επενδυτών ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Το πρόβλημα είναι ότι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα που εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις – δεκάδες από τα 140 μέτρα που συμφωνήθηκαν βρίσκονται σε διάφορα στάδια εφαρμογής και απαιτούνται περισσότερες από 100 συμπληρωματικές ενέργειες για την πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια ύψους 26,9 δισ. ευρώ πριν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήξει τον Αύγουστο 2018.

Ενώ τα στοιχεία της λιτότητας είναι παντού στην Ελλάδα, από την πτώση των εισοδημάτων ως στην αυξανόμενη φτώχεια, η χώρα έχει λιγότερα να επιδείξει όσον αφορά τις διαρθρωτικές ανακατατάξεις. Οι αιτήσεις των πιστωτών για περισσότερα μέτρα απειλούν να γίνουν πολιτικά εκρηκτικές, καθώς οι Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις υπολογίζουν το κόστος της χρηματοπιστωτικής κρίσης που έβαλε τις ζωές τους σε αναταραχή τα τελευταία επτά χρόνια.

Πάρτε την Matina Michou, για παράδειγμα. Η 59χρονη, η οποία εργαζόταν ως υπάλληλος τράπεζας στην Αθήνα για 40 χρόνια, λέει ότι μπορεί να περάσει λίγος καιρός πριν να πάρει τη σύνταξή της.

«Δεν ξέρω πόσα χρήματα θα είναι η τελική μου σύνταξη», είπε. «Έχω μόνο μια διοικητική απόφαση που μου δίνει μια προσωρινή σύνταξη 700 ευρώ ($ 793), την οποία δεν έχω λάβει μέχρι στιγμής. Ούτε και ξέρω πότε θα τη λάβω».

Με τα χρόνια, οι πιστωτές επέβαλαν μεταρρυθμίσεις που επηρέασαν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, από απαιτήσεις αποδείξεων για φορολογικές ελαφρύνσεις και ηλεκτρονικές συνταγές για τους ασθενείς ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση, ως τις μεώσεις συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων κατά 50%. Ενώ το ελληνικό ρεκόρ για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν το έχει κερδίσει κανείς, τώρα βρίσκει μπροστά του ακόμα πιο απαιτητικά διαρθρωτικά μέτρα που στοχεύουν σε βαθιά μεταβαλλόμενες συνήθειες.

«Τεράστιος αντίκτυπος»


Το πραγματικό πρόβλημα είναι με μεταρρυθμίσεις όπως ο καθορισμός του φορολογικού συστήματος και του δικαστικού συστήματος που απαιτούν «μακρά εφαρμογή», δήλωσε ο Γεράσιμος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής συγκριτικής πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας. Τα μέτρα λιτότητας άσκησαν δραματική επίδραση στη ζωή, καθιστώντας δύσκολες τις περαιτέρω μακρόβιες μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.

«Το εισόδημα ενός μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και υπάρχει υπερβολική φορολογία», ανέφερε.



Από όταν η Ελλάδα έγινε το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2010, η χώρα συμφώνησε σε μέτρα λιτότητας για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από τότε. Σε αντάλλαγμα, οι πιστωτές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ έχουν διαθέσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης για να κρατήσουν την Ελλάδα ‘ζωντανή’.

«Η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για να επιτραπεί στην Ελλάδα να πετύχει στη ζώνη του ευρώ, αλλά το πρόγραμμα προβλέπει κάποια εντατικοποίηση των προσπαθειών», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του στις 20 Ιουλίου.

Ποια ιδιωτικοποίηση;

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί ακόμη περισσότερο να «στύψει» τις συντάξεις, επιτρέποντας το Κυριακάτικο άνοιγμα στα καταστήματα – το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τη βιωσιμότητα των μικρών καταστημάτων που υπάρχουν στη χώρα – εξετάζει περαιτέρω φόρους και αλλαγή εργασιακών νόμων που θα καθιστούσαν ακόμη πιο δύσκολο για τους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε απεργία.


«Δεν υπάρχει σοβαρή εφαρμογή», των δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσχονάς. «Το ελληνικό κράτος απέτυχε» να τις θέσει σε εφαρμογή ακόμη και μετά την ψήφισή τους στο κοινοβούλιο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και έλλειψης τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης, είπε.

«Αυτό που περνάει από το κοινοβούλιο και αυτό που υλοποιείται είναι δύο διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι τροπολογίες, τα διατάγματα και οι εγκύκλιοι μπορούν να αλλάξουν τον νόμο τελείως, «έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί καθόλου στο τέλος», δήλωσε.

Πάρτε τις ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα. Στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης το 2010, η Ελλάδα συμφώνησε να ιδιωτικοποιήσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η πώληση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2014, εξακολουθεί να καθυστερεί σε θέματα που σχετίζονται με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις εμπλοκές των τοπικών διοικήσεων.

Αδύναμη εφαρμογή

«Η Ελλάδα πάλεψε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ. Ενώ οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν εφαρμοστεί, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων έχει υποστεί «αδύναμη εφαρμογή», ανέφερε.

Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του δικαστικού συστήματος. «Η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη» στην Ελλάδα, σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία έκθεσή του. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι τα καθυστερημένα δικαστήρια έχουν αυξηθεί. Ο αριθμός των υπό εκκρεμοδικία υποθέσεων έχει αυξηθεί πάνω από 165.000, ενώ η ανάκαμψη στις περιπτώσεις αφερεγγυότητας κατά 36 σεντς έναντι του δολαρίου είναι η χαμηλότερη στη ζώνη του ευρώ. Οι συχνές δικαστικές απεργίες και η μη εφαρμογή του κώδικα πολιτικής δικονομίας που εισήχθη το 2015 κατηγορούνται για τις ανεπάρκειες.

«Το γεγονός ότι το βάρος της προσαρμογής βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθωτούς έχει αυξήσει την αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες από το 2013,
η Ελλάδα επέτρεψε στα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά για οκτώ Κυριακές το χρόνο. Πρόσφατα, επέτρεψε στα καταστήματα σε τέσσερις μεγάλες περιοχές να εργάζονται τις Κυριακές για έξι μήνες το χρόνο.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας άσκησε έφεση κατά της νομοθεσίας. Όσοι αντιτίθενται στο μέτρο λένε ότι διαλύει τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας, μεταφέροντας τα έσοδα από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και εμπορικά κέντρα.

Για τους πιστωτές της Ελλάδας, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι κλειδί για τη χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη ιστορία επιτυχίας του ESM, αν τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling σε συνέδριο στην Αθήνα στις 29 Ιουνίου.

Για άλλους παρατηρητές, η απαίτηση από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα θεωρείται «μάλλον γελοία», ανέφερε ο αναλυτής του Eurasia, Mujtaba Rahman στις 4 Ιουλίου.

«Δεν βλέπουμε τους Έλληνες να εφαρμόζουν κάποια από αυτές τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Ραχμάν. «Εξάλλου, γιατί να το κάνουν; Αν και έχοντας το ΔΝΤ στο πλοίο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη μόχλευση έναντι της Ευρωομάδας για να παραδώσει στην Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους που έχει ήδη υποσχεθεί, αυτό πιθανώς δεν αξίζει το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει το ΔΝΤ».


https://hellasforce.com/2017/07/31/%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια