25 Ιουλίου 2017

Οι ΗΠΑ «τραβούν το αυτί» της Τουρκίας για τα περί αγοράς S-400: Τι είπε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου
Η αγορά προηγμένων ρωσικών αντιαεροπορικών/ αντιβαλλιστικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα είναι κάτι που θα προβλημάτιζε την Ουάσινγκτον,

δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, στο πλαίσιο του Aspen Security Forum στο Κολοράντο των ΗΠΑ- τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, οπότε όσα λέγονται περί αγοράς τους είναι ανακριβή.

«Υπήρξε μια αναφορά στα ΜΜΕ η οποία ήταν ανακριβής. Δεν έχουν αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα ήταν λόγος προβληματισμού, αν το είχαν κάνει αυτό, αλλά δεν το έχουν κάνει» δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο στρατηγός Ντάνφορντ.

Gen. Dunford: «Turkey has not bought S-400 air defense system Russia.» Says media report was incorrect. #AspenSecurity

— Elizabeth McLaughlin (@Elizabeth_McLau) July 22, 2017


Οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2016, και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα προθυμοποιούνται να προχωρήσουν, προαναγγέλλοντας πολλάκις «κλείσιμο της συμφωνίας» και υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε «τελικό επίπεδο» κλπ. Ωστόσο, η Τουρκία επιζητεί δάνειο για να προχωρήσει, οπότε και μέχρι να υπάρξει συμφωνία πάνω σε κάτι τέτοιο, οι συζητήσεις φαίνονται να παραμένουν συζητήσεις.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν η
Τουρκία είχε κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της απόκτησης κινεζικών συστημάτων αεράμυνας FD-2000 (HQ-9), οι οποίες όμως δεν προχώρησαν με τη συμφωνία να ματαιώνεται στο τέλος- σημειώνεται πως είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το σύστημα αυτό θα έπρεπε να «συνδεθεί» με το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας πολλά στους Κινέζους (κάτι που ισχύει και στην περίπτωση των S-400, καθώς η ρωσική πλευρά θα αποκτούσε επίσης πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ).

Ακόμη, η Τουρκία σκοπεύει να εντάξει στην αεροπορία της το προηγμένο αμερικανικό stealth μαχητικό F-35, και η «συνύπαρξη» του S-400 με αυτό στο οπλοστάσιο της ίδιας χώρας δεν είναι κάτι που ενθουσιάζει τη Δύση- ενώ τίθεται και το θέμα τεχνικής ασυμβατότητας του ρωσικού συστήματος με το υπάρχον, «δυτικού» τύπου σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας.

Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λίγοι αυτοί που εντάσσουν τις όλες συζητήσεις περί αγοράς S-400 στο πλαίσιο ενός τουρκικού παιχνιδιού για άσκηση πίεσης/ «αντίποινα» στη Δύση, λόγω δυσαρέσκειας για τη στάση των χωρών της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά και άλλα θέματα, όπως τη στήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, την απόσυρση γερμανικών, αμερικανικών και ολλανδικών συστημάτων Patriot από το τουρκικό έδαφος κ.α.

πηγηhttp://hellas-now.com/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τι Είναι Το Ισλάμ Και Τι Θέλει Από Την Ευρώπη

Ιωάννης Μιχαλέτος.... Αίσθηση έχει προκαλέσει στο ευρύ κοινό, μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η διάλεξη του αναλυτή – συντονιστή ...