Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι: Δεσμεύουν με NAVTEX οικόπεδα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ





Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ – ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ



Με μια παράνομη ναυτική οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), η Τουρκία προκαλεί με τρόπο απροκάλυπτο τη διεθνή κοινότητα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και δεσμεύει για πέντε μήνες τα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5,6 και 7, ισχυριζόμενη πως η κίνηση αυτή δεν παρενοχλεί την κυπριακή πλευρά, μιας και στις συγκεκριμένες περιοχές δεν εκτελούνται εργασίες γεώτρησης.


Ουσιαστικά, μέσα από το γνωστό απαράδεκτο «γαϊτανάκι» των NAVTEX, οι Τούρκοι εγείρουν δικαιώματα σεισμογραφικών ερευνών σε μια θαλάσσια έκταση αρκετά μεγάλη και μάλιστα έως τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία, άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι, επειδή αμέσως μετά στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν προγραμματιστεί έρευνες από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, κατόπιν άδειας που τους παρείχε η Λευκωσία.


Μάλιστα όπως φαίνεται και στο χάρτη η Τουρκία προχώρησε και δέσμευσε ακόμα και ένα τεμάχιο το οποίο έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL-ENI κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.



Η NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία αναφέρει τα εξής:

TURNHOS N/W: 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A. 34 32.03 N – 032 16.28 E
B. 34 42.51 N – 032 07.82 E
C. 34 42.59 N – 031 22.35 E
D. 33 57.03 N – 031 22.50 E
E. 33 51.32 N – 031 46.42 E
F. 33 47.16 N – 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED.

Σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε ύστερα από τη μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα
(17/07/2017) το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, το Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό υπογραμμίζει πως «αξιολογήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και τα αποτελέσματά της» και «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος) στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».


Νευρικότητα στην έδρα του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είχε προγραμματίσει για τις 10:00 το πρωί της Τρίτης (18/07/2017) ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο και ειδικότερα για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο ελβετικό θέρετρο του Κραν Μοντανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιρρίψει ευθύνες για το «ναυάγιο» σε καμία από τις δύο πλευρές, σε μια προσπάθεια να υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα στο 2017. Σημειώνεται, άλλωστε, πως στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη,
βρίσκονται ήδη οι ειδικοί διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.

«Μπαινοβγαίνει» στην ΑΟΖ το Barbaros



Εν τω μεταξύ, το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros συνέχιζε έως την Κυριακή 16 Ιουλίου, τις κινήσεις του εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Την Παρασκευή (15/07/2017), μετά από παρουσία 45 λεπτών εντός του Οικοπέδου 6 κινήθηκε βόρεια προς την Τουρκία. Το Barbaros χθες άλλαξε ρότα. Σημειώνουμε ότι στο γεωτρύπανο West Capella μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα μας. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», το Barbaros κινείτο νότια με πορεία προς το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, η πορεία του ήταν αλλοπρόσαλλη και δείχνει βασικά την νευρικότητα της Τουρκίας και της στρατιωτικής της ηγεσίας.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Λευκωσία, σε συνεργασία με την Αθήνα, το Παρίσι και άλλες ενδιαφερόμενες πρωτεύουσες, παρακολουθούν την κατάσταση με νέα μέσα που έχουνπρομηθευθεί από γειτονική χώρα και έχουν τη δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να γνωρίζουν την πορεία του Barbaros και άλλων τουρκικών πλοίων.

πηγη

http://hellas-now.com/%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%8D/Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια