Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ: Μέγαρο Μουσικής, Εκκλησία και μεγάλες επιχειρήσεις!







Κάπου ανάμεσα στις τυμπανοκρουσίες και τα σχέδια επί χάρτου για τις επικείμενες και σχεδιαζόμενες απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

που έχει κάνει τους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων να χάσουν τον ύπνο τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη της… φυλακής, βρίσκεται και η αλήθεια για το ποιοι πραγματικά θα γλιτώσουν τη διαδρομή στον γκισέ της Εφορίας για να αποδώσουν τον οβολό τους για τούτο το ρημάδι τον τόπο.

Την ώρα λοιπόν που ολόκληρη η Ελλάδα προσπαθεί να βρει που θα δανειστεί για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και να μη γίνει «μπαταχτσής», όπως ορίζεται από το νέο μνημονιακό λεξιλόγιο, από τις σκοτούρες αυτές απαλλάσσονται σύμφωνα με το σχετικό Ν. 4223 παράγραφος 3, «Ν. Π. Ι.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο».

Ένα τέτοιο ΝΠΙΔ του οποίου οι ιθύνοντες θα μπορούν να κοιμούνται απαλλαγμένοι από τις έννοιες του ΕΝΦΙΑ είναι και το διαχρονικά αγαπημένο «παιδί» όλων των κυβερνήσεων, το Μέγαρο Μουσικής του συγκροτήματος Λαμπράκη. Πρόκειται για το Μέγαρο το οποίο εν μέσω ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης κρατικοποιείται, με το ελληνικό Δημόσιο – δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο – να επωμίζεται περί τα 300 εκατ. ευρώ χρέη από τον δανεισμό του.

Από τη σχετική λίστα των φοροαπαλλαγών,
ως είθισται δεν θα μπορούσε να λείπει το ράσο. Μία άλλη τεράστια πηγή «διαφυγόντων κερδών» του Δημοσίου, την οποία καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος είναι τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά ακίνητα, καθώς σύμφωνα με την παράγραφο στ. απαλλάσσονται «νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους, καθώς και οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κείμενα εντός ή εκτός αυτού».


Το αποκορύφωμα της επιλεκτικής ευαισθησίας του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου ωστόσο συναντάται σε ό,τι αφορά στους επιχειρηματικούς κολοσσούς για τους οποίους στο όνομα της ανάπτυξης που κάπου χάθηκε στην πορεία η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πάντα μεριμνά. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 του Ν. 4223, «Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστια ακίνητη περιουσία στην κατοχή τους, να μην πληρώσουν τέσσερις χρονιές σε μία δεκαετία ΕΝΦΙΑ, αρκεί να έχουν μειωμένο τζίρο, που είναι απολύτως λογικό μέσα στις δεδομένες συνθήκες, ή να μην υπερβαίνει ο τζίρος τους το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου κατά το περασμένο φορολογικό έτος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα λοιπόν ένα κανάλι, το οποίο έχει ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων. Η εν λόγω επιχείρηση θα μπορούσε να παρουσιάζει μειωμένο τζίρο συστήνοντας ξεχωριστές εταιρίες για το κάθε σήριαλ, στις οποίες θα διοχετεύονταν τα έσοδα. Φυσικά το ίδιο δεν θα μπορούσε να βρει εφαρμογή μόνο σε κάποιο κανάλι αλλά και στους περισσότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι χρόνια τώρα μέσα από ενδοομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ θυγατρικών τους φοροαποφεύγουν, όπως για παράδειγμα κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες ή άλλες που ασχολούνται με την ενεργειακή αγορά.

Κατά τα λοιπά και για τους… κοινούς θνητούς, το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή ανακοίνωση αναγνωρίζει αδικίες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και υπόσχεται «διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο».


Με απλοποίηση των διαδικασιών και λιγότερη ταλαιπωρία η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα προβλέπει υπό προϋποθέσεις μείωση κατά 50% του ποσού του φόρου για ανέργους και χαμηλά εισοδήματα και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και όσους έχουν σεισμόπληκτα ακίνητα.
Αναλυτικότερα:

Θα χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαγράφεται ο φόρος για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α)
Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαλλαγή από τον φόρο το Σεπτέμβριο ετοιμάζει το υπουργείο για όσους έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο, και αρμόδια στελέχη λένε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο Taxis. Αντίθετα, όσοι εκτός από το σεισμόπληκτο ακίνητο κατέχουν και άλλο θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και μετά θα γίνει συμψηφισμός.

πηγη

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια