Τράπεζες: Πληρώστε 5% και ξοφλήσατε! Τελευταία ευκαιρία για κόκκινα καταναλωτικά και οφειλές από κάρτες, πριν δοθούν σε «κοράκια»









Οι επιδόσεις τους στον τομέα των κόκκινων δανείων δεν ήταν καλές στο πρώτο εξάμηνο και οι τράπεζες τρέχουν τώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχουν ορίσει η ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Η απόκλιση επιδιώκεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες με εσπευσμένες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών και προσωπικών δανείων χωρίς διασφαλίσεις, για τα οποία υπήρχε προγραμματισμός να «καθαρίσουν» σε βάθος 18μήνου.

Στους οφειλέτες θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία να κλείσουν το χρεωστικό λογαριασμό τους και να απαλλαγούν από περαιτέρω υποχρεώσεις, πληρώνοντας πολύ μικρό μέρος της οφειλής – της τάξεως του 5% με 15%.

Μεσούντος του θέρους και με μειωμένο προσωπικό λόγω διακοπών, στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών έχει αρχίσει το «αμπαλάρισμα» πακέτων τέτοιων δανείων, που θα προσφερθούν προς πώληση σε εξειδικευμένα funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Καλυμένα με προβλέψεις

Η Eurobank έβγαλε ήδη προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, συνολικού ποσού 2,8 δισ. ευρώ και περιμένει στις αρχές Αυγούστου δεσμευτικές προσφορές από funds.

Θα ακολουθήσουν η Εθνική και η Πειραιώς, με πακέτα δανείων τα οποία έχουν ήδη καλύψει με προβλέψεις επισφαλειών και από την πώληση τους σε χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής αξίας δεν πρόκειται να εγγράψουν ζημία.

>Η Alpha Bank θα μεταβιβάσει πακέτο καταναλωτικών δανείων και απαιτήσεων από κάρτες στη θυγατρική Cepal, στην οποία συμμετέχει η - πρώην ισπανική και νυν νορβηγικών συμφερόντων εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων απαιτήσεων Actua.

Η Attica Bank έχει «καθαρίσει» το χαρτοφυλάκιο της από δάνεια αυτής της κατηγορίας, πουλώντας το πακέτο των πλέον προβληματικών στη βρετανική Aldridge EDC. Εχει κρατήσει ελάχιστα, ειδικών κατηγοριών οφειλετών, βάσει κοινωνικών κριτηρίων

Ανεπίδεκτα εισπράξεως

Τα δάνεια που θα επιδιώξουν να πουλήσουν τους επόμενους μήνες οι τράπεζες, βρίσκονται πολλά χρόνια σε καθυστέρηση, δεν καλύπτονται από εγγυήσεις και τα περισσότερα θεωρούνται ανεπίδεκτα εισπράξεως. Γι αυτό θα δοθούν σε πολύ χαμηλές τιμές: Το 8,68% της ονομαστικής απαίτησης που πήρε η Attica Bank από την Aldridge θεωρείται πλέον υψηλό(!)

Πριν πουλήσουν στα funds-«κοράκια», οι τράπεζες θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να διευθετήσουν αυτά τα δάνεια: Θα ζητήσουν από τους οφειλέτες να προσέλθουν εντός 20ημέρου και να κλείσουν το χρέος τους, πληρώνοντας κάτι… «ψιλά», 5% με 10% ή και 15%, ανάλογα με τις εκτιμώμενες δυνατότητες του δανειολήπτη.


Δεν περιμένουν πάντως να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, ή εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν θα τους «κυνηγήσουν» δικαστικά εξαντλώντας όλα τα μέσα.

Σε δόσεις

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Eurobank, η οποία πρόσφερε σε οφειλέτες κούρεμα 95%(!), ζητώντας τους να πληρώσουν μόνο 5% του χρέους, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Τα εξειδικευμένα funds και οι εταιρείες διαχείρισης θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους, αλλά σε πολλές μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις.

http://www.sofokleousin.gr/archives/349760.htmlΓίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια