ΚΑΒΑΛΑ: Τι συμβαίνει με τους μετανάστες στο Ασημακοπούλου; Εγκληματικά στοιχεία και απόκρυψη γεγονότων






Πολλά άλλαξαν στη διαχείριση του προσφυγικού στην Καβάλα από τους αρμόδιους φορείς από τότε που επέστρεψαν οι περίπου 50 Σύριοι πρόσφυγες που είχαν απομείνει και φιλοξενούνταν στις Σέρρες μέχρι να φτιαχτούν οι νέες εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Μια ξαφνική στροφή έφερε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της εισόδου για τον οποιονδήποτε μέσα στο χώρο φιλοξενίας, την απαγόρευση εισόδου σε δημοσιογράφους, και την απαγόρευση των αρμόδιων φορέων ακόμα και να μιλούν σε δημοσιογράφους.

Μια νέα πολιτική εφαρμόζεται πλέον στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα κατά την οποία η ενημέρωση του κόσμου είναι απόλυτα ελεγχόμενη από μέσα προς τα έξω, με συγκεκριμένες πληροφορίες που κρίνονται ότι είναι άκακες να ειπωθούν, συχνά αόριστες, και όποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Γιατί όμως αυτή η αλλαγή; Γιατί τόση μυστικότητα;

Θα το διαπιστώσετε στη συνέχεια.

Στην αρχή ήταν τα ”ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα” που τελικά
αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ακριβώς αθώα παιδάκια από Συρία, αλλά έφηβοι 16-17 χρονών από Αλγερία, Μαρόκο, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Μετά, περίπου ακόμα 15 έφηβοι από αυτές τις χώρες κατέφθασαν στο Ασημακοπούλου χωρίς πάλι να ανακοινωθεί ποιοί είναι και η καταγωγή τους ούτε και το γεγονός ότι δεν είναι πρόσφυγες. Προσθέστε ξεχωριστά και κάποιες οικογένειες Αφγανών.

Και τώρα, αυτό.

Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί έφηβοι το σκάνε από το Ασημακοπούλου, πηγαίνουν σε άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, παρανομούν με διάφορους τρόπους, κατόπιν συλλαμβάνονται από την αστυνομία, και επιστρέφονται πίσω στο Ασημακοπούλου!

Τα παραπάνω αποκάλυψε εχθές ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γιώργος Γκράνας μιλώντας στο Off the Record σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, όταν θελήσαμε να διευκρινίσουμε πληροφορίες σύμφωνα
με τις οποίες οι έφηβοι αυτοί μπαίνουν συχνά μέσα στο στρατόπεδο με συνοδεία αστυνομίας.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο 15χρονος Πακιστανός που συνελλήφθη πριν λίγες μέρες στην Καβάλα για παράνομη διακίνηση μεταναστών, το είχε σκάσει κι αυτός επίσης από κάποιο άλλο χώρο φιλοξενίας άλλης πόλης.

Κάντε την εικόνα: η ελληνική αστυνομία κυνηγά σε όλη την Ελλάδα έφηβους Πακιστανούς και Μαροκινούς που το σκάνε από διάφορα hot spot και παρανομούν σε διάφορα μέρη της χώρας. Μιας και δεν έχουμε άλλα προβλήματα, είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για την αστυνομία να ξοδεύει τον πολύτιμο χρόνο της (sic).

Enter the Red Cross

Ο Ερυθρός Σταυρός πρωτοεμφανίστηκε μέσα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου με ένα κλιμάκιο 8 ατόμων μία ή δύο μέρες πριν έρθουν τα πρώτα 10 ”ασυνόδευτα ανήλικα” για να αναλάβει την συνοδεία και φύλαξη τους. Δεδομένου βέβαια ότι τελικά δεν είναι αθώα παιδάκια που συνοδεύουν, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα τα καταφέρουν.

Κάτι που επίσης δεν γνωρίζετε, είναι ότι στο χώρο όπου μένουν οι ανήλικοι Μαροκινοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί, που είναι μεν ξεχωριστός από τον χώρο των Σύριων αλλά στο ίδιο κτίριο, έχει τοποθετηθεί Security με ένα άτομο και η έξοδος από το στρατόπεδο απαγορεύεται μετά τις 10 το βράδυ.

Αυτό όμως που μας έκανε εντύπωση είναι το εξής.

Μέσα στο κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που μπήκε στο Ασημακοπούλου, δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο από τον Ερυθρό Σταυρό Καβάλας. Για τις θέσεις ζητήθηκαν συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά και πάλι μας κάνει εντύπωση. Τα άτομα που απαρτίζουν το κλιμάκιο, είναι όλα από Δράμα και Κατερίνη.

Γιατί μέσα στην ίδια την πόλη μας δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο του Ερυθρού Σταυρού από την πόλη μας, τη στιγμή μάλιστα που ο Ερυθρός Σταυρός Καβάλας όχι μόνο έχει εθελοντές, αλλά έχει και εμπειρία αφού συμμετείχε ενεργά από την πρώτη στιγμή που το προσφυγικό ξέσπασε στην Καβάλα;

Εδώ όμως να διευκρινίσουμε κάτι.

Το κλιμάκιο του Ερυθρού που μπήκε στο Ασημακοπούλου δεν είναι εθελοντές, είναι διορισμένοι, με κανονικό μισθό. Βρήκαμε μάλιστα και την προκήρυξη των θέσεων για το camp της Καβάλας την οποίαμπορείτε να δείτε εδώ.

Και βασικά, για να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή οποιοδήποτε μύθο γύρω απ’ αυτό το θέμα: δεν υπάρχει κανένας εθελοντής μέσα στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου αυτή τη στιγμή. Οι Γιατροί του Κόσμου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο ΟΗΕ, και τώρα ο Ερυθρός Σταυρός, όλοι πληρώνονται.

Αργότερα βέβαια μάθαμε ότι όταν τα πράγματα έγιναν σκούρα με τηναπόπειρα αυτοκτονίας ενός 17χρονου Πακιστανού πριν λίγες μέρες, το κλιμάκιο του Ερυθρού στο Ασημακοπούλου ζήτησε την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού Καβάλας. Προφανώς είτε δεν μπορούσε, είτε δεν προλάβαινε να το διαχειριστεί λόγω άλλων καθηκόντων.

”Business Refugee”

Έτσι αποκαλούν κυνικά οι Σύριοι πρόσφυγες μέσα στο Ασημακοπούλου όλους αυτούς που τους βλέπουν απλά ως ένα μέσο για να βγάλουν χρήματα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα κίνητρα κάποιων δεν είναι τελείως ”ανθρωπιστικά”.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάποιοι όχι μόνο δεν θέλουν να τους βοηθήσουν να φύγουν απ’ την Ελλάδα, αλλά παρακαλούν να έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες και να μείνουν όσο περισσότερο γίνεται ώστε να έχουν δουλειά και να πέφτει χρηματοδότηση.

”United Nothing” είναι ένα άλλο προσωνύμιο που έδωσαν στα αρχικά του ΟΗΕ (UN), επειδή αρκετοί από αυτούς είναι αγανακτισμένοι που εγκλωβίστηκαν εδώ για πάνω από ένα χρόνο, και επειδή η διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι εξαιρετικά αργή.

Γεγονός όμως είναι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες μέσα στο Ασημακοπούλου λαμβάνουν ήδη εδώ και λίγο καιρό από 150 ευρώ το άτομο μηνιαίως, εκτός από τους ανήλικους, χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρήματα αυτά μένουν πάλι στην Καβάλα, αφού με αυτά αγοράζουν πλέον μόνοι τους το φαγητό τους, ενώ η καθημερινή τροφοδοσία με catering μέσα στο στρατόπεδο έχει περιοριστεί μόνο στους ανήλικους Μαροκινούς, Αλγερινούς και Πακιστανούς.

Ένα από τα πολλά πρόσωπα που απασχολούνται επαγγελματικά πλέον με το προσφυγικό στην Καβάλα είναι και η ψυχολόγος Ελένη Φώτου, με την οποία έχουμε ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν λόγω της εντυπωσιακής διαδρομής της. Η κα Ελένη Φώτου, ιατροδικαστική ψυχολόγος που συνεργάζεται και με την αστυνομία και στέλεχος της ΜΚΟ ”ΒΙΑ STOP”, διορίστηκε ξαφνικά από το πουθενά στους Γιατρούς του Κόσμου ως ψυχολόγος, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει χρηματοδότηση σε πρόγραμμα για πρόσφυγες από μια άλλη ΜΚΟ, και μέσα σε διάστημα1-2 εβδομάδων αφού έφυγε από τους Γιατρούς του Κόσμου, ξαναδιορίστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης με κάποια άλλη ειδικότητα. Δεν ξέρουμε τι διασυνδέσεις πρέπει να έχεις για να το κάνεις αυτό, αλλά σίγουρα πρέπει να έχεις. Υπόψην, στα δύο περίπου χρόνια που καλύπτουμε το προσφυγικό, δεν την είδαμε πουθενά πριν το διορισμό της.

Ποιός ξέρει, ίσως αργότερα την δούμε και στον ΟΗΕ.

Όχι, οι Μαροκινοί δεν είναι πρόσφυγες

Φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν ακόμα και οι ίδιοι οι Μαροκινοί ή Πακιστανοί ή Αλγερινοί, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση. Εδώ είναι και το τραγελαφικό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες Σύριων προσφύγων μέσα στο Ασημακοπούλου, οι έφηβοι παράνομοι μετανάστες από αυτές τις χώρες παρουσιάστηκαν κάποια στιγμή μόνοι τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ρώτησαν γιατί τους κρατάνε μέσα σε στρατόπεδο με πρόσφυγες αφού οι ίδιοι δεν είναι πρόσφυγες.

Πραγματικά κανείς δεν έχει καταλάβει τι προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μαζί τους. Από τη μία δεν είναι και τόσο εύκολο να τους στείλει στην Ευρώπη ως πρόσφυγες αφού δεν είναι, από την άλλη τους υποδέχεται και τους στεγάζει μαζί με πρόσφυγες ενώ δε φαίνεται και πρόθυμη να τους απελάσει. Δεν θα ήταν παρακινδυνευμένο να πούμε ότι οι νόμοι του διεθνούς δικαίου έχουν καταπατηθεί.

Από την άλλη, οι Σύριοι πρόσφυγες είχαν εξαρχής δηλώσει τη δυσαρέσκεια τους για την διαμονή στον ίδιο χώρο με άλλες εθνικότητες. ”Ρατσιστικό”; Μπορεί. Αλλά όταν είσαι Σύριος πρόσφυγας, δικαιούσαι να το λες. Και όπως εξελίχθηκαν τα τελευταία γεγονότα όπως τα αποκαλύπτουμε εδώ, μάλλον τους δικαιώνουν.

Ρητορική Κατακλείδα


Γιατί οι αρμόδιοι φορείς για το προσφυγικό στην Καβάλα αποκρύπτουν τόσο σημαντικά γεγονότα από τους Καβαλιώτες; Γιατί αποκρύπτουν ότι μέσα στην πόλη μας φιλοξενούνται και εγκληματικά στοιχεία;

Οι πολίτες της Καβάλας όταν δέχτηκαν εγκάρδια πρόσφυγες δεν έδωσαν χρήματα από την τσέπη τους για κάτι τέτοιο, ούτε προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο.

Έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν ποιούς ακριβώς φιλοξενούν έτσι ώστε και να μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους, αλλά και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Καλούμε λοιπόν τους αρμόδιους φορείς να δώσουν μια πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση μέσα στο Ασημακοπούλου.


Διαφορετικά, απλά θα συνεχίσουμε να τα λέμε off the record.

Χρήστος Μελίδης

offtherecord.net.gr

Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. τι εχεις σπουδαση; συκο απο την αναπηρικη λιμουζινα σου, new.247
    g. karaiscach'is

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και γιατι βαζεις τη φωτο της ελλαδας με τον περι φανο τιτλο;
    για να προκαλεσεις το αμεα; α γαμησου, παλιοπουτανα απο πισω, news.247
    Sahmixipia Matsupich'u Digknniti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ή δεν εχουν χιουμορ ή δεν ξερουν ιστορια ή ειναι Ανθελληνες οικε και ολα μαζι στο news247
    3.52 μ/μ/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. birdy negail vs Staypls Figueroa

    https://www.youtube.com/watch?v=japX6cHOQuc

    ΑπάντησηΔιαγραφή