ΠΟΙΟ ΚΑΤΑΡ, ΠΟΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ & ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ !!! ΠΟΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ & ΠΟΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ;;;





Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας


ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ & ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ;;;
Απολύτως καμία, παρότι οι καταριανοί δεν είναι κομμουνιστές, δεν έχουν πρωθυπουργό τον Μαδούρο, ούτε ΥΠΟΙΚ τον Βαρουφάκη και δεν τους φταίει ούτε το ευρώ και οι Γερμανοί, αφού έχουν εθνικό νόμισμα, θάλασσες πετρελαίων και βουνά ολόκληρα κεφαλαίων & επενδύσεων σε όλα τα μήκη & τα πλάτη της γής !!!
Κατάλαβες τώρα πόσο διαφορετικό είναι το παιχνίδι από τα "στημένα" της ενημέρωσης που σε ταϊζουν καθημερινά οι ψεκασμένοι & τα συστημικά ΜΜΕ ;;;





Κατάρ: Σε κατάσταση πανικού οι κάτοικοι σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ !!!

Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, οι κάτοικοι σπεύδουν σήμερα, σε κατάσταση πανικού, στα σούπερ μάρκετ, τρομοκρατημένοι από το ντε φάκτο αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία στα προϊόντα διατροφής μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισε το Ριάντ.

Σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στη Ντόχα, περισσότεροι από 20 άνθρωποι
είχαν σχηματίσει ουρές μπροστά από τα ταμεία, μόλις λίγες ώρες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Κατάρ με τις μεγαλύτερες μοναρχίες του Κόλπου και την Αίγυπτο.


Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

Ο Αζίρ, εργάτης από τη Σρι Λάνκα, σπρώχνει το καρότσι του που έχει γεμίσει με πάνες για το γιο του ηλικίας 18 μηνών. Έμαθε για την κατάσταση από τους συγγενείς του στη Σρι Λάνκα. «Κοιμόμουν όταν η οικογένειά μου μου τηλεφώνησε, ήρθα εδώ εξαιτίας της κρίσης» είπε ο άνδρας.

Το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές για να προμηθεύεται προϊόντα, που προέρχονται κυρίως από τις χώρες του Κόλπου.

Το μικρό εμιράτο έχει πληθυσμό κάτω των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, οι περισσότεροι ξένοι.

Ο Ερνέστ, ένας Λιβανέζος, επιβεβαιώνει ότι έτρεξε στα μαγαζιά γνωρίζοντας ότι και άλλοι συμπολίτες του θα σπεύσουν.

«Είναι ένας κύκλος πανικού» υπογράμμισε. Δίπλα στο νεαρό άνδρα η οικογένειά του, σπρώχνουν όλοι μαζί τα δύο καρότσια που είναι γεμάτα από προϊόντα.

Και άλλα σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας πλημμύρισαν από καταναλωτές.

Στο Al-Meera, ο Ντένις ένας Γερμανός αγοράζει προϊόντα διατροφής για να έχει απόθεμα, ακόμα κι αν δηλώνει πεπεισμένος ότι η κρίση δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια «προσωρινή καταιγίδα».


«Έβγαλαν κίτρινη κάρτα» υποστήριξε, αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που αναμένεται να διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022.

«Τι μπορούν να κάνουν; (Το Κατάρ) είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη».

Με ετήσιο ανά κεφαλή εισόδημα στα 138.480 δολάρια το 2015 (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα), ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο, η οικονομία του Κατάρ έχει αναπτυχθεί μέσω των επενδύσεων σε πολλούς τομείς.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες και να αποφύγει την εξάπλωση του πανικού, η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.




Ωστόσο και οι εξαγωγές του Κατάρ, ιδίως μηχανημάτων, ηλεκτρονικών συστημάτων ή βοειδών περνούν από τα χερσαία σύνορα που μοιράζεται με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να πληγούν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εξαγωγές του Κατάρ προς τη Σαουδική Αραβία ανέρχονταν σε 896 εκατομμύρια δολάρια (796 εκατομμύρια ευρώ) το 2015.

Και οι υπηρεσίες, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα μπορούσαν να πληγούν.

Οι Σαουδάραβες επέλεγαν έως σήμερα συχνά το Κατάρ για τις διακοπές του Ιντ αλ Φιτρ, μετά το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες.

Τι συμβαίνει στο Κατάρ ;;; Θέλουν να «φάνε» τον εμίρη και τώρα «ανακάλυψαν» την τρομοκρατία ;;;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι η ανατροπή του νυν εμίρη της χώρας, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος θεωρείται υποχείριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη Σαουδική Αραβία ο τρίτος βασικός υποστηρικτής των τζιχαντιστών.
Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή. Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιχειρείται είναι η ανατροπή του νυν εμίρη της χώρας, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος θεωρείται υποχείριο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη Σαουδική Αραβία ο τρίτος βασικός υποστηρικτής των τζιχαντιστών.

Ωστόσο, προφανώς και η Σαουδική Αραβία «καίει» τον εμίρη του Κατάρ, για να βγει η ίδια από το κάδρο, ενώ κανείς δεν ξέρει εάν οι κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Κατάρ ακουμπήσουν και τον Ερντογάν.

Η Δευτέρα (του Αγίου Πνεύματος για εμάς στην Ελλάδα) ξεκίνησε με την είδηση ότι τέσσερις αραβικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν για υποστήριξη οργανώσεων της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν είναι οι τέσσερις χώρες που απομονώνουν τη «χώρα τρομοκράτη» Κατάρ, όπως το καταγγέλλουν.

Η εξέλιξη αυτή, που ήδη ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, δεν έπεσε ως «βόμβα» -τουλάχιστον για όσους παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις.

Η δραματική αλλαγή στις διπλωματικές σχέσεις έρχεται μετά μια διαρροή μηνυμάτων μεταξύ του Πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στις ΗΠΑ, Γιούσεφ Αλ Οτάιμπα, με κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης Ομπάμα, τον Έλιοτ Άμπραμς και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους που είναι δημοφιλής σε κύκλους προσκείμενους στον Ντόναλντ Τραμπ. Στα email φαίνεται ο Οτάιμπα να επικοινωνεί με τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μπομπ Γκέιτς.

Η διαρροή των email αποσκοπεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η αμερικάνικη HuffPost, στην αποκάλυψη πώς ξένες δυνάμεις με χρήματα προσπάθησαν να καθοδηγήσουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική εις βάρος των ΗΠΑ και στο «κάρφωμα» του Κατάρ ως μιας χώρας που υποστηρίζει τους τρομοκράτες.

Για παράδειγμα, σε email με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου 2015, που στέλνει ο Οτάιμπα στον Άμπραμς, αναφέρεται ότι ο Κατάρ αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Αιγύπτου υποστηρίζοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και υπονομεύει την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Όταν ο πρώην εμίρης του Κατάρ καταγγέλλει τον νυν εμίρη και γιο του για υποστήριξη των τζιχαντιστών

Στις 18 Απριλίου, το TRIBUNE ασχολήθηκε με το θέμα: Στα πρόθυρα πραξικοπήματος το Κατάρ – Ο πρώην εμίρης έτοιμος να «φάει» τον νυν εμίρη

Τότε έγραφε :

Δυτικά Μέσα μεταδίδουν ότι υπάρχει σοβαρή πολιτική κρίση στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ενώ υπάρχουν αναφορές και για εκκολαπτόμενο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί (βασίλεψε από τις 27 Ιουνίου 1995 έως και τις 25 Ιουνίου 2013), είχε κάποια «εμπιστευτικά» τηλεφωνήματα με τον 29χρονο έβδομο γιο του, Αμπντουλάχ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, αναπληρωτή και διάδοχο εμίρη του Κατάρ.

Εμίρης του Κατάρ είναι ο 36χρονος Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, τέταρτος γιος του Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί, που βασιλεύει στο Κατάρ από τις 25 Ιουνίου 2013.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί ανησυχεί ότι ο πατέρας του συνωμοτεί με τον ετεροθαλή αδελφό και διάδοχό του να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα.

Να σημειωθεί ότι ο μπαμπάς πρώην εμίρης δεν έχει σχέσεις με τον γιο εμίρη κι από την ημέρα που του παρέδωσε τον θρόνο ζει στο Λονδίνο.

Ο Ταμίμ έχει βάσιμους λόγους να φοβάται ότι ο πατέρας του ετοιμάζει πραξικόπημα για να τον ρίξει και να τοποθετήσει στη θέση του τον Αμπντουλάχ.


Όλη αυτή η ίντριγκα, που έχει διαρρεύσει και στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, λέγεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας.

Η εξουσία στο πάμπλουτο αραβικό κρατίδιο του Κατάρ, των 2.576.181 κατοίκων, είναι μοιρασμένη στα τρία.

Ένα μέρος έχει ο εμίρης Ταμίμ, ένα άλλο το έχουν οι θείοι του και φυσικά ο τρίτος πόλος είναι ο εκθρονισμένος πατέρας του, που είναι μόλις 65 ετών και δεν το έχει «χωνέψει» που αναγκάστηκε να αφήσει τον θρόνο πριν 4 χρόνια.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο μπαμπάς πρώην εμίρης προσπαθεί να πείσει τις δυτικές δυνάμεις να πάψουν να υποστηρίζουν τον γιο του Ταμίμ και να αναγνωρίσουν τον άλλο του γιο, τον Αμπντουλάχ, ως εμίρη.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι δεν δίστασε να «δώσει» τον Ταμίμ αποκαλύπτοντας έγγραφο σχετικά με την εμπλοκή του στα εσωτερικά άλλων αραβικών χωρών, βοηθώντας την τρομοκρατία και υποστηρίζοντας εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Επίσης αποκάλυψε και μια έκθεση σχετικά με την υγεία του γιου του, σύμφωνα με την οποία υποφέρει από ψυχολογικό στρες και για αυτό έχει ολόκληρη ιατρική ομάδα μέσα στο παλάτι.

Λέγεται ακόμα ότι ο μπαμπάς πρώην εμίρης προσέφερε γενναία ποσά σε κάποιες δυτικές εφημερίδες για να δημοσιεύσουν τις αποκαλύψεις σχετικά με την υποστήριξη του εμίρη Ταμίμ στην τρομοκρατία.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι το Κατάρ βρίσκεται στα πρόθυρα ενός πραξικοπήματος.

Το Κατάρ απομονώνεται ως χώρα τρομοκράτης

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Η συντονισμένη αυτή κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Τα κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.


Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους.

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, της ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της Αλ Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει εξοπλισμένους από το Ιράν σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από το Κατάρ στις ανακοινώσεις, αλλά η συγκεκριμένη χώρα έχει στο παρελθόν αρνηθεί ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία ή το Ιράν.
Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».

Σαουδική Αραβία:Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις και όλες τις χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με το Κατάρ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να προστατευθεί το βασίλειο από «την τρομοκρατία» και «τον εξτρεμισμό».
Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, ανέφερε πως το Ριάντ αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις με το Κατάρ «ασκώντας τα κυριαρχικά του δικαιώματα τα οποία εγγυάται το διεθνές δίκαιο» και για «την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».
Η Σαουδική Αραβία «προέτρεψε όλες τις αδελφές χώρες και εταιρείες να πράξουν το ίδιο», δηλαδή να διακόψουν κάθε σχέση με τη Ντόχα.

Μπαχρέιν:Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με το Κατάρ, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία καθώς και ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές του υποθέσεις.
Μια σύντομη ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν αναφέρει ότι το βασίλειο, στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, θα διακόψει επίσης κάθε αεροπορική και θαλάσσια σύνδεση με το Κατάρ και δίνει στους υπηκόους του που βρίσκονται στην επικράτεια του Κατάρ προθεσμία διάρκειας 14 ημερών προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή.


Αίγυπτος:Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ, κατηγορώντας το κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο, θα διακοπούν όλες οι αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις με το Κατάρ για να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εμιράτα:Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.
Τα Εμιράτα έδωσαν στους διπλωμάτες τους 48 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ αιτιολόγησαν την απόφασή τους αυτή υποστηρίζοντας ότι η Ντόχα «υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται τρομοκρατικές, εξτρεμιστικές και σεκταριστικές οργανώσεις», μετέδωσε το WAM.

Το Κατάρ εκτός του Αραβικού Συνασπισμού στην ΥεμένηΟ Αραβικός Στρατιωτικός Συνασπισμός, που πραγματοποιεί επέμβαση στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση, ανακοίνωσε στη συνέχεια τον αποκλεισμό του Κατάρ από τον Συνασπισμό αυτό εξαιτίας της «υποστήριξής του στην τρομοκρατία».
Το μέτρο αυτό αποφασίσθηκε ενώ η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, χώρες που είναι όλες μέλη του συνασπισμού, μόλις ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.

Το Κατάρ διαμαρτύρεται !!!

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του, εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία.

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο εδρεύει στη Ντόχα.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι αποφάσεις «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων».

Η κρίση ακουμπά και τον Ερντογάν ;;;


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «κολλητός» με τον εμίρη του Κατάρ. Έχουν εξαιρετικές σχέσεις και από κοινού υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία και αλλού.

Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη μεταξύ τους, που όπως έγινε γνωστό πριν ένα μήνα ο εμίρης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ονόμασε το νέο του άλογο… «Ερντογάν».
Το άλογο κόστισε στον Εμίρη του Κατάρ κάτι παραπάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ο «Ερντογάν», το άλογο, είναι τριών ετών και αναμενόταν να συμμετάσχει σε αγώνες φέτος.

F.T: H συμφωνία του $1 δισ. που εξόργισε τους γείτονες του Κατάρ !!!

Το Κατάρ πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής του οικογένειας οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ όπου είχαν πάει για κυνήγι. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δραματική απόφαση χωρών του Κόλπου να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Ντόχα, όπως γράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times στη Βηρυτό, Ερικα Σόλομον.

Μέλη οργανώσεων στην περιοχή και κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις "μαύρες λίστες" της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ-Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.

Σύμφωνα με το άρθρο της ανταποκρίτριας των Financial Times στη Βηρυτό, το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες των γειτόνων του είναι ανυπόστατες. Αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν αναγνώρισε ότι καταβλήθηκαν. Δήλωσε όμως άγνοια για το ακριβές ποσό.

Το Κατάρ, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί μια αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή των γειτόνων του, που το κατηγορούν για απρόβλεπτη συμπεριφορά. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχει αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του για να ενισχύσει τις σχέσεις του με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία. Οι επικριτές του όμως το κατηγορούν ότι προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο που δεν ανταποκρίνεται στο διπλωματικό του βάρος και ότι χρησιμοποιεί το κανάλι Αλ Τζαζίρα ως προπαγανδιστικό εργαλείο.


Η Ντόχα είχε στο παρελθόν επαφές με διάφορες οργανώσεις, από τους αντάρτες του Νταρφούρ μέχρι τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τη Χαμάς της Γάζας. Το επίσημο επιχείρημα ήταν ότι προσπαθούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Οι επικριτές της όμως, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί αυτές τις επαφές για να τα έχει καλά με όλους και ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Λιβύη και τη Συρία. Απόδειξη, η πρόσφατη συμφωνία για τους ομήρους.

"Αν θέλετε να καταλάβετε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, είναι αρκετό να δείτε αυτή τη συμφωνία", δηλώνει ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων στη Συρία. "Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εχουν γίνει κι άλλες τέτοιες συμφωνίες από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα".

Οι Financial Times μίλησαν με ανθρώπους που αναμίχθηκαν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων του Κατάρ. Και έμαθαν ότι καταβλήθηκαν 700 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς και σιίτες συμμάχους τους στο Ιράκ, καθώς και 200 με 300 εκατομμύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, και κυρίως στην οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ που έχει σχέσεις με την αλ-Κάιντα. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους γείτονες του Κατάρ στον Κόλπο, πάντως, ήταν το πρώτο μέρος της συμφωνίας, που αφορά την πληρωμή λύτρων στο Ιράν.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν μια ιρακινή σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, γνωστή ως Κατα’έμπ Χεζμπολάχ, απήγαγε πολίτες του Κατάρ τον Δεκέμβριο του 2015. Οπως φαίνεται, οι όμηροι αυτοί κρατήθηκαν στο Ιράν. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, ο σκοπός της απαγωγής ήταν να αποκτήσει το Ιράν έναν μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση σιιτών μαχητών που είχαν απαχθεί από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ στη Συρία.

Η ανταλλαγή των ομήρων είχε επίσης σχέση με την εκκένωση τεσσάρων πόλεων στη Συρία, από τις οποίες οι δύο είχαν περικυκλωθεί από τζιχαντιστές και οι άλλες δύο από Σιίτες. Ενας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι το Κατάρ απέκτησε έτσι ένα πρόσχημα για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων του. "Το Ιράν και το Κατάρ αναζητούσαν για καιρό ένα πρόσχημα και τελικά το βρήκαν", τόνισε.

Σύμφωνα με δύο στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης που έχουν επαφή με τις οργανώσεις που πληρώθηκαν, το Κατάρ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για την εκκένωση των πόλεων προκειμένου να πληρώσει 120 με 140 εκατομμύρια δολάρια στην Ταχρίρ αλ-Σαμ. Αλλα 80 εκατομμύρια καταβλήθηκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ-Σα.


"Οι Καταρινοί πληρώνουν τους πάντες. Και τι πετυχαίνουν; Να φέρουν την καταστροφή μας", είπε ο διοικητής μιας συριακής αντάρτικης οργάνωσης.

Σιίτες μαχητές του Ιράκ, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, λένε ότι το Ιράν έλαβε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και έδωσε ένα μερίδιο σε αυτούς. Η συμφωνία όμως δεν τους ικανοποίησε και γι’αυτό αποφάσισαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειές της. "Οι Ιρανοί πήραν το μερίδιο του λέοντος", λέει ένας από αυτούς.

"Ισως όλη αυτή η συμφωνία για τους ομήρους να ήταν ένας κακός υπολογισμός", λέει ο Γκερντ Νόνεμαν, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Georgetown University του Κατάρ. "Ο σκοπός ενδεχομένως να ήταν μόνο η απελευθέρωση των ομήρων και όχι η διοχέτευση χρημάτων στο Ιράν".

Ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι τον περασμένο Απρίλιο ότι η κυβέρνησή του κατέσχεσε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανακαλύφθηκαν σε καταρινά αεροσκάφη. Δεν είναι σαφές αν το ποσό αυτό είναι μέρος της προαναφερθείσας συμφωνίας ή κάτι άλλο.

"Τα χρήματα βρίσκονταν σε βαλίτσες. Μπορείτε να το διανοηθείτε;", λέει ανώτατος αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kinima-ypervasi.gr/2017/06/blog-post_23.html


Γίνετε μέλη στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/123kyklopas

http://kyklwpas.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια